Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
08-04-2004
T.K.
Składniki sosu:- 1 łyżka chrzanu (5 dag)- 1 łyżka masła (3 dag)- 1 szklanka śmietanki 36 % (200 ml)- sól, pieprz do smaku (ewentualnie inne przyprawy)- zielenina lub inne dodatki do przybraniaPonadto:- 50 dag białej parzonej kiełbasy
Na patelni rozgrzać masło, dodać chrzan, chwilę energicznie pomieszać, po czym wlać śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć sos, aż zgęstnieje, często mieszając. W tym czasie obsmażyć kiełbasy na odrobinie tłuszczu, aż się zrumienią z obydwu stron. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Usmażone kiełbasy układać na talerzach, polewać sosem i przybrać dowolnymi dodatkami. Zaraz podawać.
Uwagi:- potrawę można podawać z dowolnym pieczywem optymalnym posmarowanym masłem,- sosem można polewać dowolne mięso gotowane, smażone lub pieczone,- zamiast chrzanu do sosu można dodać ketchupu, musztardy itp.,- jako dodatek można podać również dowolnie wybrane kluski optymalne (przepisy 21-26 w Książce Kucharskiej),- kluski polewane sosem chrzanowym można traktować jako samodzielne danie.
100g potrawy zawiera:
B - 9,9 T - 30,3 W - 0,0
kaloryczność 384 kcal
B : T : W = 1 : 3,1 : 0,0
gotowej potrawy - 0,7 kg
avi21