Placuszki z jabłkami.doc

(156 KB) Pobierz
Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

08-01-2005

Składniki:
- 10 dag tłustego sera twarogowego
- 4 jajka
- 1-2 jabłka (20 dag)
- 5 dag mąki pszennej
- 10 dag smalcu do smażenia
- cynamon
- 1 dag cukru pudru do posypania

 

   Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, po czym pokroić na półplasterki o grubości ok. 3-5 mm. W naczyniu rozetrzeć pałką lub łyżką twaróg. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz z mąką.
   Na patelni rozgrzać część smalcu. Na gorącym tłuszczu układać łyżką małe porcje masy i układać na każdej z nich 1 lub 2 kawałki jabłka, posypując je z wierzchu cynamonem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby jabłka nie były surowe. Kiedy placki przysmażą się z jednej strony, jabłka przykryć kolejną warstwą ciasta, odwrócić placuszki  i zrumienić je z drugiej strony. Usmażone placki ułożyć na talerzu i posypać niewielką ilością cukru pudru.
   Następnie na patelni rozgrzać kolejną porcję smalcu i smażyć kolejne placuszki, aż do wyczerpania składników.

Uwagi:
- placki można spożywać od razu na gorąco lub też na zimno,
- można je zawinąć w papier i przechowywać w lodówce 2-3 dni,
- zamiast jabłek surowych można użyć przecieru jabłkowego własnej roboty, nakładając na
  warstwę masy twarogowej (do środka) po łyżeczce przecieru i dalej smażyć jak w przepisie,
- zamiast na smalcu placki można smażyć na maśle, są delikatniejsze i bardzo aromatyczne, ale
  trzeba uważać, aby masło się nie przypaliło,
- placki można posypać cukrem waniliowym, lub dodać go do środka,
- placuszki te doskonale nadają się na deser lub kolację, mogą też stanowić dobrą przekąskę w
  podróży.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 9,2 T - 19,9 W - 12,2 

    kaloryczność 272 kcal

 B : T : W = 1 : 2,2 : 1,3 

 gotowej potrawy - 0,5 kg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin