Ciasteczka piaskowe.doc

(134 KB) Pobierz
Ciasteczka piaskowe

Ciasteczka piaskowe.

19-03-2005

Składniki:
- 30 dag masła
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag cukru (kryształu lub pudru)

 

   Miękkie masło ucierać w naczyniu drewnianą pałką (najlepiej w makutrze), na puszystą białą masę. Następnie dodać cukier i nadal ucierać, aż masa zwiększy objętość. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian do maślanej masy po łyżce mąki i po 1 żółtku, cały czas energicznie ucierając. Na końcu dodać całe jajko i ucierać jeszcze przez jakiś czas. Masa powinna być równomierna i jednolita.
   Blachę do pieczenia natłuścić odrobiną masła i rozsmarować na niej równomiernie masę maślano-żółtkową.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C i piec ok. 15 min, aż wierzch się zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika blachę od razu wyjąć i jeszcze gorące ciasto pokroić ostrym nożykiem na ciasteczka o dowolnych kształtach. Jeszcze ciepłe ciasteczka zdjąć z blachy (żeby nie przywarły) i ułożyć na półmisku.

 Uwagi:
- wszystkie składniki ciasta winny mieć temperaturę pokojową,
- ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez kilka tygodni,
- ciasto może stanowić podkład pod dowolne optymalne ciasta: sernik, makowiec itp.,
- zamiast pałką ciasto można ucierać mikserem,
- można przygotować kakaową wersję ciasteczek dodając do ucieranego ciasta 1-2 łyżki
  kakao,
- do masy można dodać wanilię lub inne dodatki smakowe
- z wierzchu ciasteczka można posypać cukrem pudrem, cynamonem, ozdobić polewą
  czekoladową, bakaliami  itp.
- ciasteczka piaskowe zdecydowanie wzbogacą stół wielkanocny.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 4,2 T - 55,6 W - 26,8  

    kaloryczność 627 kcal

 B : T : W = 1 : 13,2 : 6,4 

 gotowej potrawy - 0,5 kg 

 

Uwaga - produkt dostępny w ofercie PPH - Janiccy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin