F.DOC

(14740 KB) Pobierz
Faworki 1

Fale Dunaju



Ciasto: 35 dag mąki, po 25 dag masła lub margaryny i cukru, 6 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, słoik drylowanych wiśni we własnym soku lub 50 dag mrożonych Krem: 25 dag masła, 10 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, torebka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny Polewa: po tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej, 10 dag masła

 

Tłuszcz przeznaczony na ciasto utrzeć, stopniowo dodając cukier i jaja, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, dobrze wymieszać. W natłuszczonej głębokiej formie (np. tortownicy o średnicy 28 cm) rozłożyć najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Następnie rozłożyć równą warstwą wiśnie. Piec ok. 45 min w temp. 180-190C. Przygotować krem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Masło, utrzeć na puch i, ciągle ucierając, dodawać (po łyżce) ostudzony budyń. Gładki krem wymieszać ze skórką cytrynową, rozsmarować na wystudzonym, cieście, wstawić do lodówki. Obie czekolady pokruszyć i, mieszając, podgrzewać z masłem w rondelku ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Na schłodzonej warstwie kremu rozprowadzić wystudzoną płynną polewę, i widelcem wyżłobić fale.

 

Fale Dunaju



Ciasto 1 kostka margaryny „Palma', 25 dag cukru pudru, 30 dag mąki tortowej, 6 jaj, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki kakao. 1 kg jabłek. Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 1 kostka masła, olejek waniliowy. Polewa 10 dag margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 pełne łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 10 dag cukru pudru, olejek rumowy

 

Ciasto Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucie­rać, dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę. Do 1 części ciasta dodać 2/3 piany, a do 2 części ciasta dodać kakao i resztę pia­ny i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia: Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Jabłka układać na wierzchu, grubszą stro­nę lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 160-180°C przez ok. 40 min. Krem Ugotować budyń waniliowy lub śmietan­kowy, według przepisu, z cukrem. Masło ucierać z cukrem i stopniowo do dawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.

 

Fale Dunaju


Fala dunaju - zdj. 1

CIASTO 25 dag masła roślinnego, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce świeże lub z kompotu KREM 25 dag masła, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej Polewa: pół kostki margaryny, szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody


PRZEPIS NA CIASTO Utrzeć masło z cukrem dodając kolejno po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianą Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część położyć na blachę. Do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody. Wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu położyć owoce. Piec przez ok. 45 minut PRZEPIS NA KREM Z mleka cukru i mąki ugotować budyń Po ostudzeniu dodać do utartego masła. Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać polewą czekoladową Do ciasta można dodać olejek rumowy. W kremie zamiast masła można użyć margaryny oraz dodać cukier waniliowy. Polewa: Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto.

 

Fale Dunaju



1 kg jabłek (obrać i pokroić w ósemki), 5 jaj, 30 dag mąki, 1 margaryna, 1 szkl. Cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki białego budyniu, 1/2 szkl. cukru pudru, 1 margaryna, zapach

 

Margarynę utrzeć. Jajka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać utarte jajka z cukrem. Mąkę z proszkiem wsypywać powoli ciągle mieszając. Masę podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao. Do formy włożyć masę białą, ciemną i ułożyć pokrojone jabłka. Piec 45 min. w temp. 200 st. C. Krem Mąkę, budyń rozmieszać w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobiony proszek. Ugotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać masę budyniową nadal ucierając. Upieczone ciasto posmarować kremem i polać polewą.

 

„FALE DUNAJU" Z BRZOSKWINIAMI



SKŁADNIKI NA 24 PORCJE

1 puszka brzoskwiń, 1 słoiczek jagód lub borówek, 250 g margaryny, 6 jaj, 350 g mąki, 1 paczka proszku do pieczenia, 300 g cukru, 250 g kremówki, 1 paczka „Śmietan-fixu", 500 g chudego twarogu, 500 g serka Mascarpone lub homogenizowanego, 1 paczka cukru wanilinowego, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, po 125 g gorzkiej i mlecznej czekolady, 50g kakao, tłuszcz do blachy

 



Brzoskwinie i jagody osobno osączyć. Brzoskwinie podzielić na ćwiartki. Utrzeć „Palmę z Mu­rzynkiem" z 250 g cukru. Wlać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, ostrożnie połączyć. Połowę ciasta rozłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze (o wymiarach 32x38 cm). Do reszty ciasta dodać kakao i rozłożyć na jasnym cieście. Ułożyć na cieście, brzoskwinie, poukładać pomiędzy nimi jagody. Piec w temp. 175 C (termoobieg: 150°C) przez 35 min. Następnie ostudzić.. Ubić kremówkę ze „Śmietan-fixem". Utrzeć twaróg, serek mascarpone, 50 g cukru, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Dodać bitą śmietanę i rozłożyć masę na cieście. Chłodzić je co najmniej 4-5 godz. Stopić obie czekolady w gorą­cej wodzie. Lekko ostudzić i następnie posmarować polewą ciasto. Widelcem lub grzebie­niem kuchennym zrobić na cie­ście „fale Dunaju". Od razu po­kroić na kawałki i pozostawić do zastygnięcia.

 

Fale Dunaju

 

Składniki na 24 porcje

Spód: 1,2 kg wiśni, 250 g masła, 200 g cukru, szczypta soli, 6 jaj, 6 łyżek mleka, 500 g mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu Masa i dekoracja: 1 op. budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 40 g cukru, 200 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru, 200 g polewy czekoladowej

 

Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem do 160 °C). Wiśnie umyć, wydrylować. Masło utrzeć z cukrem i solą na kremową masę. Wlać mleko i wymieszać. Mąkę wy­mieszać z proszkiem do pie­czenia i dodać do ciasta. Połowę ciasta rozsmarować na głębokiej blasze. Resztę wymieszać z rumem, kakao i rozprowadzić na ja­snym cieście. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Ciasto piec ok. 35 minut. Gotowe wystudzić na blasze. Budyń wymieszać ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budyń, wymieszać, zagoto­wać i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać po łyżecz­ce budyniu, wymieszać i rozsmarować ją na cieście. Pole­wę posiekać i roztopić. Ciepłą rozsmarować na masie ma­ślanej, wystudzić.

 

Fale Dunaju z brzoskwiniami

 

ciasto: 6 jajek, 1 kostka margaryny, 3/4 szk. cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 1/2 szk. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 1 kostka masła, 1/2 l mleka, 1 puszka brzoskwiń lub ok. 50 dag brzoskwiń surowych, bardzo dojrzałych, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej

 

6 żółtek, margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Ułożyć w formie białe ciasto, potem czarne. Na ciemną warstwę wyłożyć brzoskwinie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50 min. po upieczeniu położyć na wierzch krem. Polać polewą czekoladową. Krem przygotowujemy w ten sposób: ugotować budyń (gotując w 1/2 l mleka). Wystudzić, a następnie utrzeć z kostką masła

 

Fale Dunaju z dodatkiem wiśni



CIASTO: 25 dag margaryny, 25 dag cukru, 6 jaj, 30 dag mąki, 1 mały proszek do pieczenia, 2 duże łyżki kakao, wiśnie z kompotu, 2 galaretki wiśniowe, kompot wiśniowy KREM: 1/2 l mleka, budyń waniliowy lub śmietankowy, 4 łyżki cukru, kostka masła, 3 duże łyżki śmietany, 2 duże łyżki kakao POLEWA CZEKOLADOWA 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 3 łyżki płynnej słodkiej śmietany lub mleka

 

CIASTO: Margarynę z cukrem utrzeć, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać mąkę z proszkiem a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao. Białe ciasto wyłożyć na blachę, na górę wyłożyć ciemne. Na ciasto położyć wypestkowane wiśnie z kompotu. Piec w temp. 180 st. ok. 30-40 min. (zależy od piekarnika, więc najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe). Ugotować galaretki w 3/4 litra kompotu wiśniowego, (jeśli brakuje, to uzupełnić wodą). Tężejącą galaretkę wyłożyć na wystudzone ciasto. KREM: Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru w mleku. Po wystudzeniu utrzeć z maśle, (masło i budyń muszą mieć tą samą temperaturę!). Wyłożyć krem na galaretkę. Składniki polewy wymieszać i zagotować. Jeśli jest za gęsta dodać trochę mleka lub śmietany. Polać ciasto polewą czekoladową.

 

FALE RENU

 



Ciasto: 25 dag masła, 25 dag cukru, 6 jajek, 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy), 35 dag mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki rumu (nie dodawałam), 2 łyżki kakao, 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy) Krem: 25 dag masła, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, 3/4 l mleka, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) Polewa: 20 dag półsłodkiej czekolady, 5 dag margaryny

 

Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem, pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie, lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30 - 40 minut. Krem: Na mleku gotować budyń, ostudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki, a potem można sobie dosypać więcej, według upodobań), następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa: Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.

 

Fałszywiec (Tiramisu)

 

30 dag podłużnych biszkoptów, 50 dag twarogowego serka waniliowym, 4 jajka, 4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształowego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 30 ml.  Rumu, kakao

 

Wsypać do miseczki kawę rozpuszczalną, wlać szklankę niezbyt gorącej wody, wymieszać. Wlać rum, połączyć z kawą i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek wsypać ¾ przygotowanego cukru i ucierać mikserem na kogel–mogel. Wrzucić do kogla-mogla serek, wymieszać. Miksować aż składniki się połączą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę, gdy zesztywnieje wsypać pozostały cukier i ubijać  jeszcze przez 1-2 min. Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką. Brać po jednym biszkopcie i zanurzać w naparze(tylko wierzch), mają być wilgotne.  Nasączać jeden po drugim i układać rzędami, aż przykryją dno naczynia. Gdyby ciastka z ostatniego szeregu nie chciały się zmieścić w formie, odłamać po kawałku. Nieszczelności wypełniać kremem, a nie okruchami. Wyłożyć na ciastka połowę kremu i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu. Włożyć do lodówki, deser musi zastygnąć, przez co najmniej 5 godzin. Dopiero przed podaniem posypać go z wierzchu kakao.

 

Fałszywy nugat


...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin