ciasto: 2 jajka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 75 dag serka homogenizowanego, 1 puszka moreli lub brzoskwiń, 3 pojemniki śmietany kremówki (po 20 dag każdy), 5 czubatych łyżek cukru, 6 łyżeczek żelatyny, 2 torebki cukru waniliowego, sok z jednej cytryny, 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Ciasto: Jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczana i tortową dokładnie wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć z jajami. Wysmarować tortownicę o średnicy 26 cm tłuszczem i obsypać mąką (można też wyłożyć spód pergaminem). Rozsmarować ciasto biszkoptowe i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić ciasto. Przekroić ostrym nożem na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzeg tortownicy. Morele lub brzoskwinie osączyć, 3 -4 połówki odłożyć do dekoracji, resztę rozmieścić na cieście. Masa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Ubić 2,5 pojemnika śmietany i wstawić do lodówki. Serki utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny (można wyrobić porządnie mikserem) na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę (nie może być zbyt przestudzona, bo się zaraz zetnie przy kontakcie z zimną masą serową) i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietanę, wymieszać z gęstniejącą masą. gotowy krem rozsmarować na owocach i wstawić na 3 godziny do lodówki. Drugi placek biszkoptowy pokroić na 12-16 trójkątów. Odłożone morele pokroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycki. z nasadką o kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12-16 czapeczkami śmietany i cząstkami moreli lub brzoskwini. Na wierzchu ułożyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąciki. Posypać cukrem pudrem. Na środku w miejscu stykania się wierzchołków trójkącików można położyć pokrojoną w kostkę morelę lub brzoskwinię.
Wafel kokosowo – czekoladowy
1. masa – kokosowa 1 kostka masła, 2 szkl. mleka, 2 szkl. cukier grysik ugotować karmel gdy zacznie gęstnieć wsypać 0,10 kokosu i po wystudzeniu rozetrzeć z 1 kostka masła.2. masa – czekoladowa ¾ szklanki mleka, ¾ szklanki cukru grysiku, 2 żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać 3-5 łyżek kakao, rozmieszać i wlać mleko. Postawić na gazie, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy zgęstnieje, wystudzić i połączyć z masłem – 1 kostka. Wafel smarować na zmianę, raz jedną masą, raz drugą.
Przepis nr. 1 Mleczko słodzone w puszcze otworzyć, ale nie wylewać z puszki, wstawić do garnka z woda i gotować aż zgęstnieje, dodać masło lub margarynę "Kasie". Można dodać kakao (masa kakaowa lub wiórka kokosowe).
Przepis nr. 2 Masa tradycyjna ½ l. mleka, ½ l cukru gotować na małym ogniu przez ok. 1 godz. Aż zgęstnieje dodać do gorącej masy kostkę masła lub margaryny (najlepiej Kasi) można jeszcze dodać kakao lub wiórka kokosowe, smarować jak zgęstnieje, wystarczy na dwa wafle.
Przepis nr. 3 Masa owocowa 1 galaretka w proszku, 1 szkl. śmietany, 1 szkl. cukru, ½ kostki margaryny roztopić wszystko w rondlu NIE GOTOWAC ! Poczekać ok. 1 i ½ godziny, masa musi zgęstnieć dopiero wtedy można smarować wafle.
Przepis nr. 4 Wafel a`la Snickers 1/5 szkl. mleka, 1 margaryna "Kasia", 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy zagotować i ostudzić, do tej masy dodać 2 szklanki mleka w proszku i zmiksować, dodać 1 wafel pokruszony i rozwałkowany, masę podzielić na trzy części. Do 1 części dodać garść siekanych orzechów Do 2 części 2 łyżki kakao Do 3 części 1 paczkę rodzynek Włożyć do lodówki i czekać aż zgęstnieje, przekładać wafle masami na zimno.
3 grube wafle tortowe (andruty), 25 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 200 ml mleka płynnego (może być woda), 30 dag mleka w proszku Krasnystaw (bardzo dobrze się rozprowadza) 3 szklanki, 3/4 szklanki drobnego kokosu, 35 dag herbatników-mini z jednej strony oblanych czekoladą (moje to były Apetiitki zdobione firmy Iga)
Mleko (wodę) zagotować z cukrem, odstawić, dodać masło, rozpuścić, dosypywać mleko w proszku i mieszać mikserem na jednolitą masę, dodać kokos, wymieszać. Herbatniki podzielić na połowę. Na jeden wafel dać 1/4 część masy, poukładać herbatniki, dać znów 1/4 masy, położyć wafel i podobnie druga część składników. Nie czekać, aż masa wystygnie, lepiej rozprowadza się ciepła. Obciążyć i schłodzić. Następnego dnia kroić.
1/2 kg płatków owsianych górskich, 2 szkl. Mleka, 3/4 margaryny, cukier waniliowy, 1,5 szkl. Cukru, 3 łyżki kakao
Zagotować: mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy. Płatki wymieszać z kakao. Wsypać płatki do masy i gotować ok 10 min ciągle mieszając. W trakcie gotowania można dodać jeszcze trochę mleka. Przekładać wafel.
Wafelki
wafle tortowe, 3/4 woreczka mleka w proszku, 1/2margaryny, 3/2 szklanki cukru, 3/2 szklanki mleka, 2 łyżki kakao (gorzkie).
2 wafle zostawić resztę mocno ugnieść dodać mleko w proszku oraz kakao (całość wymieszać). Do roztopionego masła dodać mleko (zwykłe) i cukier mieszać na gorącym ogniu przez 3-4 min, ostudzić i dodać do wafli (wymieszać) masę przełożyć dwoma warstwami wafli.
Wafelki na samych białkach
Białka, 1/4 szklanki drobnego cukru (nie pudru), 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli, kilka kapek aromatu waniliowego, 1/3 szklanki mąki
Ubić białka z cukrem, dodać masło, sól, aromat, wmieszać mąkę. Koniec.
Wafelki z galaretką
2 galaretki: wiśniowa i cytrynowa, 2 paczki wafli, 0,5 szklanki cukru, 1 masło roślinne lub masło, 1 szklanka śmietany Słodkiej - najlepiej 30 procent
Do garnka wsypać cukier, wlać śmietanę i włożyć masło, wszystko zagotować około 2 min. Garnek wstawić do zimnej wody a galaretki wsypać i intensywnie mieszać aż się galaretka rozpuści. Przestudzoną masą smarować wafle, przycisnąć czymś i gotowe.
Wafelki z wafelnicy
Wafelki cukrowe na rurki lub wafelki do lodów
1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Suche składniki wymieszać w misce, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. To wszystko. Na jeden wafelek potrzeba około 1/3 szklanki masy. Aha, jak lubicie wafelki bardziej chrupiące to trzeba dodać 2-3 łyżki wody więcej - są wtedy cieńsze, a rurki wychodzą bardzo chrupiące.
Wafelkowe piramidki
W rondelku stop pół tabliczki gorzkiej czekolady i 20 dag kremu orzechowego typu Nutella. Utrzyj pół kostki masła z 2 łyżkami miodu. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce masy czekoladowej. Dolej łyżkę wiśniówki. Schłodź. Przygotowanym kremem przekładaj po 5 kwadratowych wafelków w czekoladzie. Piramidki udekoruj stopioną białą czekoladą, wisienkami i marcepanowymi gwiazdkami
opakowanie wafli kwadratowych lub okrągłych, 1/3 szklanki mleka, 1 kostka margaryny, 2 szklanki cukru, 3-4 łyżeczki kakao, orzechy włoskie
Mleko, masło, cukier i kakao ograć na bardzo małym ogniu, aż masa stanie się jednolita. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Wafle polewać gorącą masą i składać. Obciążyć je lekko deseczką. Gdy zastygną oblać je resztą masy (można ją podgrzać jeśli zrobiła się już zbyt gęsta) i posypać orzechami, znów zastudzić.
Wafle Eli
1 opakowanie wafli, 1/2 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 szkl. śmietany, 1 galaretka cytrynowa.
Rozpuścić w garnczku: margarynę, cukier i śmietanę, a potem zagotować. Zestawić garnczek i rozpuścić w tej masie galaretkę. Zostawić do wystygnięcia (przestygnięcia). A potem już smarujemy wafle. Pokroić w dowolne kawałki. Uwagi: Masa nie może być zbyt ciepła, bo wafle tracą swoją kruchość. Galaretka cytrynowa jest najlepsza
Wafle kakaowe
1/3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 dag masła, 12,5 dag margaryny, 2 łyżki kakao, 2 szklanki mleka w proszku, 5 wafli
Mleko w proszku i kakao przesiać, wymieszać. Jeden wafel pokruszyć bardzo mocno. Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim najpierw cukier, potem masło i margarynę. Wsypywać po trochu mleko w proszku i kakao, mieszać do połączenia się składników. Na koniec domieszać pokruszony wafel. Podzielić masę na 3 części, posmarować wafel, przykryć drugim, znowu posmarować, przykryć, i jeszcze raz. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Wafle kokosowe
prawie 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 10 dag masła, 10 dag margaryny, 2 szklanki mleka w proszku, 4 wafle
Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, wsypać wiórki, gotować kilka minut mieszając. Dołożyć masło i margarynę, rozpuścić. Wsypywać po trochu przesiane mleko w proszku, mieszać do połączenia się składników. Podzielić masę na 3 części, posmarować wafel, przykryć drugim, znowu posmarować, przykryć, i jeszcze raz. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku. dodatkowe informacje Masę należy rozsmarować dość szybko, gdyż nieco przestudzona ciężko się poddaje smarowaniu.
Wafle o smaku toffi
opakowanie wafli, mleko skondensowane słodzone puszka, 1/4 kostki masła, 2 kieliszki wódki.
Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować przez około trzech godzin, gdy wystygnie zmiksować z masłem i wódką masą przekładać wafle.
Wafle orzechowe
1/3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 10 dag masła, 10 dag margaryny, 2 i 1/3 szklanki mleka w proszku, 4 wafle (andruty)
Przesiać mleko w proszku, wymieszać z orzechami.
Podgrzać zwykłe mleko, rozpuścić w nim cukier, masło i margarynę. Wsypywać po trochu mleko w proszku z orzechami, mieszać do połączenia się składników. Podzielić masę na 3 części, posmarować wafel, przykryć drugim, znowu posmarować, przykryć, i jeszcze raz. Delikatnie docisnąć, obciążyć i odstawić do przestygnięcia. Pokroić na dowolne kształty, schłodzić w lodówce w zamkniętym pojemniku. dodatkowe informacje Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych lub migdałów. Przy oszczędnym rozsmarowywaniu można uzyskać wafle z czterech warstw kremu i pięciu andrutów.
Wafle świąteczne
2 szkl. Mleka, 20 dag wiórków kokosowych, 3/4 szkl. cukru (można mniej, bo ciasto jest naprawdę słodkie), 1 kostka masła, 1 słoiczek powideł lub dżemu (u mnie mieszanka morelowo-porzeczkowo-truskawkowa), 1 paczka wafli (4 sztuki), 1 paczka biszkoptów
Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu, aż mleko wsiąknie i masa zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć i dodawać masę kokosową. Przekładać w następujący sposób: wafel + powidła + wafel + mniej niż połowa kremu kokosowego + biszkopty ułożone obok siebie + reszta kremu kokosowego + wafel + powidła + wafel. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Masa: szklanka mleka, pół szklanki cukru, 200 g wiórek kokosowych
Gotować razem aż wiórki wchłoną mleko. Po wystudzeniu rozkręcić z kostką masła.
Poza tym: galaretka, biszkopty, słoik dżemu
Układać warstwami: wafel, dżem, wafel, masa, biszkopty namoczone w galaretce, reszta tężejącej galaretki, wafel, masa, wafel, dżem, wafel
Wafle w polewie
Składniki na 16 porcji
kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 10 dag chałwy czekoladowej, 4 suche prostokątne wafle, Polewa czekoladowa, Polewa cytrynowa, kandyzowane wiśnie zielone i czerwone do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pokruszoną chałwę, wymieszać. Masą przełożyć wafle. Wierzch obciążyć deseczką, włożyć na godzinę do lodówki. Obie polewy przygotować według przepisu na opakowaniu. Wierzch wafli posmarować polewą czekoladową. Gdy zastygnie, wafle pokroić w kwadraty. Na każdym zrobić obwódkę z białej polewy. Na środku przylepić (za pomocą kropelki polewy) po 2 połówki kandyzowanych wisienek.
Wafle z galaretką
Na jedną paczkę wafli:
1/2 szklanki śmietanki, 1/2 kostki margaryny, 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)...
gosia_lab1