O.doc

(625 KB) Pobierz
Orientalny Coleslaw

OGÓRKI Z POMIDORAMI I CEBULKĄ



2 DUŻE POMIDORY, 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE, 1 CEBULKA POKROJONA W DROBNĄ KOSTECZKĘ, SÓL, PIEPRZ

 

POMIDORY POKROIC NIECO GRUBIEJ.... PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ I ROZSUNĄĆ. POMIĘDZY POMIDORY POWKŁADAĆ POKROJONE W UKOŚNE PLASTERKI OGÓRKI MAŁOSOLNE, POMIĘDZY POSYPAĆ CEBULKĄ. CEBULKĘ SYPIE POMIĘDZY ZAMIAST NA WIERZCH BO NIE KAŻDY JĄ LUBI LUB TOLERUJE;. POSYPAĆ SOLĄ I PIEPRZEM. NIE DA SIE TEGO NAWET NAZWAĆ PRZEPISEM, ALE CHODZI MI O SPOSÓB UŁOŻENIA:

 

Ogórki z wasabi



Ogórki obrać, pokroić (można pozbyć się pestek)

Marynata (ilości na oko): ocet winny, ocet ryżowy, ciut cukru, wasabi (można zastąpić naszym chrzanem), sól, odrobina wina Mirin

 

Zalać, odstawić na minimum 1 h do lodówki

Można dorzucić miętę Bardzo orzeźwiające.

 

 

 

Orientalna sałatka z groszkiem

 

4 suszone grzyby chińskie, 4 łyżki oleju roślinnego, 5 dag pędów bambusa z puszki, 5 dag kiełków sojowych lub fasoli, 1 łyżeczka cukru i soli, 1 łyżka sosu sojowego, 5 dag małych pieczarek, 12 strączków młodego zielonego groszku (ewentualnie zielone fasolka szparagowa), 5 dag brokułów, 1 nieduża marchewka, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 2 łyżeczki wody, 2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na pół godziny, następnie kroimy małe paseczki. Połowę oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy grzyby, pędy bambusa i kiełki, smażymy ok 1 minuty. Dodajemy cukier, sos sojowy, solimy do smaku i smażymy jeszcze chwilę. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, olej wylewamy, wycieramy patelnię i wlewamy resztę świeżego oleju. Na nim krótko smażymy resztę warzyw. Następnie wrzucamy grzyby, bambus i kiełki i przez kilka sekund mieszamy wszystkie składniki. Mąkę mieszamy w zimnej wodzie i wlewamy na patelnię, jeszcze chwilkę mieszamy. Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu.

 

Orientalny Coleslaw



1 biała rzodkiew, 1 duża marchewka, 1/2 pokrojonej kapusty pekińskiej, 1/2 pokrojonej czerwonej kapusty, 2 łodygi dymki pokrojone w długie, cienkie paseczki, 18 strąków groszku cukrowego pokrojonych wzdłuż w cienkie paseczki, 1 szklanka pokrojonego szpinaku, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki prażonych połówek, migdałów (niekoniecznie) Sos: 2 łyżki ziaren sezamu, 3 łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki wina ryżowego lub sherry, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie)

 

Ostrym nożem kroimy marchew i rzodkiew w długie cienkie paski. Mieszamy w misce razem z pekińską i czerwoną kapustą, dymką, groszkiem, szpinakiem, rodzynkami i migdałami. Przygotowujemy sos. Wsypujemy sezam do niewielkiego rondelka i prażymy przez 2-3 minuty, często nim potrząsając. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i natychmiast polewamy sałatkę. Mieszamy, by sałatka w całości pokryła się sosem.

 

Ostra sałatka z dzikim ryżem



400 g mieszanki brązowego i dzikiego ryżu, 2 łyżki oleju, 2 cebule pokrojone w cienkie cząstki, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 2 cienko pokrojone marchewki, 1 łyżeczka miodu, 2 pomarańcze podzielone na cząstki, 85 g prażonych i grubo posiekanych orzeszków pistacjowych, 85 g rodzynek, 55 g płatków migdałowych, prażonych, 3 pokrojone dymki, 3 łyżki siekanego koperku Sos: 1 łyżka musztardy Dijon, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżka octu z czerwonego wina

 

Gotujemy ryż w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Podgrzewamy olej na patelni, wsypujemy cebulę, sypkie przyprawy i smażymy, mieszając przez około 10 min, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew i dusimy do miękkości, następnie dodajemy miód, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przekładamy ryż i zawartość patelni do miski, dodajemy resztę składników; dokładnie mieszamy. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę, oliwę, ocet i sok. Polewamy sałatkę.

 

Owocowa Rozkosz



Melon żółty, Ananas z puszki, Owoce Kiwi, Mandarynki, Winogrona (zielone, różowe), Banan, Rodzynki

 

Umytego Melona przecinamy na połowę i wydrążamy gniazdo z pestkami, następnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy kuleczki z miąższu melona. Kroimy banana i kiwi w plastry, winogrona pestkujemy przekrajając na pół dodajemy mandarynki, kulki melona, rodzynki, krojonego ananasa z puszki wraz z sokiem delikatnie wymieszamy i juz sałatkę owocową mamy.

 

Owocowa sałatka w korzennym syropie

 


Owocowa sałatka w korzennym syropie
2 dojrzałe mango, 1 świeży ananas, 4 owoce kiwi korzenny sos: 3/4 szklanki wody, sok z cytryny, 5 cm kory cynamonu, 2 ziarna kardamonu, 4 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym), garść listków melisy lub mięty do dekoracji

 

Ananasa obierz i pokrój na kostkę o boku około 2 cm. Wodę zagotuj z cukrem, dodaj cynamon, rozgniecione ziarna kardamonu i sok z cytryny. Gotuj około 5-8 minut na średnim ogniu, aż połowa wody odparuje. Do gorącego syropu włóż kostki ananasa. Wymieszaj, odstaw do całkowitego wystudzenia. Obierz kiwi i pokrój na niezbyt cienkie plastry. Obrane mango pokrój na kostkę. Włóż owoce do misy, dodaj ananasa wraz z syropem, wymieszaj, wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Przed podaniem sałatkę wymieszaj ponownie i udekoruj zielonymi listkami. Dodatkowe informacje Syrop możesz wzbogacić o mocniejszy akcent, dodając do niego po wystudzeniu kilka łyżek aromatycznego alkoholu - rumu, likieru pomarańczowego lub wódki o owocowym smaku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin