B.doc

(9377 KB) Pobierz
Bukiet sałat z serem kozim

Baby marchewka z groszkiem



groszek mrożony 30 dag, marchewka baby 30 dag, sól, oliwa

 

W lekko osolonej wodzie ugotować marchewkę i groszek. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć marchewkę i groszek. Jak ktoś lubi to może jeszcze dodać bułkę tarta, ale ja nie lubię - wolę warzywka soute.

 

 

Bakłażan z kaszą kuskus


Sałatka z bakłażanem i kaszą kuskus, z serem kozim i pomidorkami koktajlowymi

2 porcje:

1/2 dużego bakłażana, 1/2 szklanki kaszy kuskus, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sok z ćwiartki cytryny, 1 pełna łyżka posiekanej świeżej mięty, 60 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałki, 9 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki, oliwa z oliwek


Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut aż puści sok. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej (ewentualnie na grillu ogrodowym lub też zwykłej patelni), doprawić solą i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją. W międzyczasie wrzącym bulionem zalać kaszę kuskus, przykryć i odstawić na 10 minut. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Kaszę wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i miętą, następnie dodać bakłażany, serek kozi i pomidorki. Skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Sałatkę podawać na ciepło lub też ostudzoną do temperatury pokojowej.

 

Bakłażan z pomidorem



jeden bakłażan, 2 pomidory, pół sałaty lodowej, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, łyżka oliwy, pieprz, sól, olej do smażenia bakłażana.

 

Bakłażana umytego kroimy na plastry, solimy i wrzucamy na rozgrzany olej, przewracamy na drugą stronę, dolewamy wodę i dusimy przez chwilę. Na półmisku układamy pokruszoną sałatę, bakłażanowe plastry i plastry pomidora. Posypujemy pokrojoną drobno cebulą i wyciśniętym czosnkiem - solimy o posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą. Można bakłażana zamiast duszonego, dzień wcześniej zalać oliwą i przyprawami i zamarynowanego w ten sposób dodać. Można w wersji “dla gości” dodać pokruszoną fetę lub mozzarellę.

 

"Bambusowa" sałatka



puszka pędów bambusa, puszka kukurydzy, 4 jajka ugotowane na twardo, 10 dag sera żółtego, czerwona papryka, pęczek szczypiorku, 10 dag kiełbasy końskiej np. huculskiej, 4 ząbki czosnku konserwowego (lub 2 ząbki czosnku świeżego), 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, zielenina do dekoracji

 

Pędy bambusa i kukurydzę odcedzamy na sitku. Paprykę oraz kiełbasę kroimy w paseczki lub w kostkę. Jajka kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szczypiorek siekamy. Czosnek konserwowy ścieramy na średnich oczkach tarki, jeśli używamy świeżego, miażdżymy go. Składniki sałatki łączymy, doprawiamy do smaku, mieszamy z majonezem. Dekorujemy przed podaniem zieleninką.

 

Banalna sałatka

 

(porcja dla 3 osoby)

sałata, 2 pomidory, 3 ogórki kiszone, po pół słoika oliwek zielonych i czarnych, ser żółty w kawałku (dowolnie), oliwa z oliwek, pół cebuli, 1 papryka, sól i pieprz, szczypiorek (jeśli ktoś chce)

 

Porwać liście sałaty i ułożyć na dnie miski. Pokroić pomidory, ogórki, cebulę, paprykę i szczypiorek w dowolne kształty. Natomiast ser żółty powinien być pokrojony w kosteczkę. Oliwki i resztę składników wrzucić do miski. Posolić, popieprzyć według uznania i dolać oliwę. Całość wymieszać.

 

Barwna surówka



1 ogórek, 1 pomidor, 1 mała kapusta pekińska, 1 papryka Sos: 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki octu winnego, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz i cukier do smaku, odrobina bazylii

 

Warzywa umyć i pokroić, Ogórek i pomidor w plastry, paprykę w paski, a kapustę posiekać. Wszystkie składniki sosu wymieszać i połączyć z warzywami. Sos powinien mieć smak winno-słodki.

 

Biała rzodkiew na sposób orientalny



2 łyżki oleju wymieszać z 1/2 łyżeczki octu, 1/2 łyżeczki sambala, 1 łyżeczką miodu, szczyptą curry, szczyptą soli, szczyptą cukru.

 

Do tego sosu dodać poszatkowaną w paseczki białą rzodkiew i marchewkę.

 

 

 

Biała sałatka.

 

2 białe rzodkwie (30 dag), 2 jabłka, 10 dag truskawek. SOS: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, szczypta imbiru.

 

Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać. SOS: Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.

 

Biała sałatka makaronowa



20 dag makaronu typu obrączki z falbanką, muszelki, kokardki, 1 łyżka oliwy, 1 mały kalafior sos: 5-6 łyżek majonezu 1 jajko gotowane na twardo, 1 biała cebula, 4 fileciki anchois, 1 ogórek konserwowy, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli, pieprz, sok z 1 cytryny

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć do salaterki, wlać łyżkę oliwy, wymieszać (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu). Kalafior ugotować na wpół miękko w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, podzielić na drobne różyczki, dodać do makaronu. Przygotować sos: Cebulę pokroić na kosteczkę, przelać wrzącą wodą, ostudzić. Posiekać na kosteczkę jajko, ogórek, filety anchois. Majonez wymieszać z przyprawami i cytryną. Sosem polać sałatkę, wymieszać, włożyć na 2-3 godziny do lodówki, aby składniki się przegryzły.

 

Biała surówka wielowarzywna



Pół główki kapusty (ok. 50 dag), rzepa, ogórek zielony, cebula, słoik selera marynowanego (300 ml), mały słoiczek kiełków fasoli, duże kwaśne jabłko, mały słoik majonezu, pojemniczek jogurtu naturalnego (150 ml), pieprz, sól

 

Kapustę bardzo drobno poszatkować, rzepę i ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i jabłko pokroić w bardzo drobną kostkę i od razu wymieszać z łyżką majonezu, by nie ściemniało. Włożyć warzywa do salaterki, lekko posolić, wymieszać, po czym mocno odcisnąć. Następnie dodać jabłko, pozostały majonez i jogurt, osączone kiełki, przyprawić do smaku i wymieszać. (100 g - 95 kcal).

 

Biało-czerwona surówka kalafiorowo pomidorowa



średniej wielkości kalafior - może być również mrożony, 4 pomidory średniej wielkości, kilka gałązek koperku do dekoracji sos: dwie łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki cukru, świeżo zmielony pieprz, sól

 

Kalafiora myję i dzielę na pojedyncze różyczki. Gotuję 2-3 minuty na parze - powinien być zblanszowany w zasadzie - czyli całkiem jeszcze surowy. Ugotowanego kalafiora studzę. Pomidory obieram ze skóry (każdy nacinam płytko, zanurzam na minutę we wrzątku i ściągam skórę), usuwam nasiona i sok, następnie kroje na kostkę o boku 1 cm. Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Kalafiora mieszam z pomidorami i zalewam sosem. Po kilku minutach dekoruję koperkiem i podaję.

 

Biało-zielona sałatka warstwowa



3 opakowania ziarnistego serka wiejskiego, 1 ogórek "wąż" z cienką skórką, 1 zielona papryka, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 8 łyżek jogurtu naturalnego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Serek delikatnie przekładam na cedzak i odstawiam na 5 minut, by odciekł płyn. Sałatę myję, osuszam bardzo dokładnie i kroję nożem na cienkie paski. Ogórka myję, osuszam i razem ze skórą (lub, bez, jeśli jest twarda i gruba) kroję na cienkie i długie kawałki. Paprykę myję, osuszam, przekrawam na pół, usuwam nasiona, następnie kroję na drobną kostkę. Jogurt mieszam z solą i pieprzem. W salaterkach (lub jednej dużej) układam warstwy: sałata, twarożek, papryka, twarożek, ogórek. Każdą warstwę delikatnie solę i pieprzę. Wierzch polewam jogurtem i posypuję szczypiorkiem. Od razu podaję. Smakuje wybornie z białym pieczywem.

 

Błyskawica z fasoli szparagowej i jaj



słoik fasolki szparagowej, 10 jaj ugotowanych na twardo, słoik majonezu, garść posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

 

Fasolkę odsączam z zalewy. Jajka kroję na ćwiartki. Wrzucam wszystko do miski i zalewam majonezem - bardzo delikatnie mieszam, by jajka się zbytnio nie porozwalały. Teraz sałatkę wstawiam na kilkanaście minut do lodówki - bowiem smakuje najlepiej, kiedy zimna. Przed samym podaniem posypuję zieleniną. Dodatkowe informacje Sałatkę można przygotować na kilka godzin przed podaniem - będzie tak samo dobra - należy ją przechowywać w lodówce. Smakuje doskonale z chlebem pełnoziarnistym lub z tostami.

 

Bomba witaminowa



2 białe rzodkwie ( ja miałam jedną b. dużą, bo ważyła 850g), 3 marchewki (raczej większe niż mniejsze), 1 duży strąk papryki (można 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej), 2 kwaskowe jabłka (reneta), 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, majonez, sól i pieprz

 

Rzodkiew zetrzeć na tarce (grube oczka), posolić i odstawić na 15 -25 minut. Po tym czasie odcisnąć powstały sok. Marchewki, jabłka i paprykę również utrzeć na tarce (grube oczka). Pokroić pietruszkę i szczypior, odsączyć kukurydzę. Doprawić solą (ostrożnie, bo rzodkiew już była solona) i sporą ilością pieprzu. Wymieszać z majonezem. Ewentualnie majonez można wymieszać ze śmietaną

 

Botwinka w sosie majerankowym



na 4 porcje

3 pęczki młodych buraczków z botwinką, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku, łyżeczka pieprzu

 

Buraczki i botwinkę opłucz. Odkrój buraczki, ugotuj je w małej ilości osolonej wody. Listki botwinki przelej wrzątkiem na sitku. Ostudź. Buraczki oskrob i pokrój na ćwiartki, dodaj botwinkę. Z octu balsamicznego, oliwy, majeranku i pieprzu zrób sos, polej nim sałatkę. To świetny dodatek do młodych ziemniaków.

 

Bób, ciecierzyca i zielony sos



ciecierzyca , pomidor i sos sos: zmiksować: garść bazylii, garść natki, ząbek czosnku, oliwę , sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bób z wędzonką, sałatka



750g bobu, 2 cebule, 200g wędzonki, 2-3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, natka pietruszki

 

Bób opłukać, ugotować na parze lub w wodzie. Obrać. Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać ocet, dodać zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną wędzonkę. Dusić parę minut. Połączyć z bobem. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.

 

 

 

 

Brokułowa



brokuł, ogórek zielony, 3 - 4 jajka, majonez, jogurt naturalny opcjonalnie, sól, pieprz, ew jakieś zielsko do posypania

 

Brokuła gotujemy al`dente, dzielimy na różyczki. Ogórek obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w grubą kostkę Robimy sos: majonez + jogurt, sól, pieprz

Delikatnie mieszamy wszystkie składniki

 

 

Brokułowa sałatka z serem anjou



na 4 porcje

1 mniejszy brokuł, 1 ogórek i 1 pomidor, 1 żółta papryka, pęczek szczypiorku, 6 jajek ugotowanych na twardo, 250 ml majonezu z oliwek, 1 ząbek rozgniecionego czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki startego sera koziego Anjou, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny mielony, pieprz biały mielony

 

Brokuły kroimy w różyczki i gotujemy przez 7-8 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Pomidory i jajka kroimy w ósemki - paprykę w drobniutką kostkę - ogórka w paseczki. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie wyżej wymienione składniki. Doprawiamy go do smaku. W salaterce układamy warstwami: brokuły, paprykę, jajka, ogórka, pomidory - zalewamy sosem i znów układamy kolejne warstwy: brokuły itg. na koniec jeszcze raz zalewając sosem. Sałatkę podajemy schłodzoną do pieczywa... kanapek...

 

Brokuły pod pierzynką



1-2 brokułów, puszka czerwonej fasoli, 1 opakowanie sera feta...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin