Sernik z Marsa.doc

(64 KB) Pobierz
Sernik z Marsa

Sernik z Marsa

Składniki:

·         250 g ciasteczek czekoladowych, mogą być petit beurre z czekoladą (dałam około 300 g plain digestive)

·         150 g rozpuszczonego masła

·         2 łyżki brązowego cukru

·         20 g masła, dodatkowo

·         300 ml śmietany kremówki

·         50 g mlecznej czekolady, posiekanej

·         3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej)

·         60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny)

·         500 g sera białego o kremowej konsystencji (trzykrotnie mielony, ewentualnie mascarpone, ricotta)

·         110 g cukru pudru

·         180 g batoników Mars, posiekanych na około 1 cm kawałeczki

Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, by nie było grudek. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (20 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciastkową, dokładnie ugnieść. Zrobić również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany kremówki. Ma powstać sos, ostudzić.

W nastepnym garnuszku roztopić czekoladę (można w mikrofali) z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić.

Ubić kremówkę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane marsy.

Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, nastepnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego.

Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego :)

sernik z marsa

sernik z marsa

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin