SKŁADNIKI: * 60 dag filetów śledziowych matias * 6- 8 dużych cebul * 5 dag rodzynek * 10 śliwek suszonych * 2 łyżki majeranku * 1 słoiczek pieczarek marynowanych * słoiczek przecieru pomidorowego * sól, cukier, papryka słodka w proszku, pieprz WYKONANIE: Cebulkę pokroić w ćwierć krążki, dodać sparzone uprzednio rodzynki, śliwki pokroić w paseczki. Smażyć na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Dodać do tego pokrojone w paski pieczarki i ogórka (w kostkę). Smażyć około 2- 3 min. Dodać majeranek i przyprawy. Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy - dosypać więcej cukru. Śledzie (pokrojone na kawałeczki)układać w naczyniu i przekładać wystudzonym sosem.
b.t.kaszuba1