25 dag mąki
15 dag masła
8 dag cukru
2 żółtka
sól
żółtko
skórka pomarańczowa
masa:
80 dag sera
10 ml śmietany
4 jajka
35 dag cukru pudru
gar?ć rodzynek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
lukier:
5 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżka gor?cej wody
Masło posiekać z m?ką, dodać cukier, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 30 min. do lodówki. Ser zmielić, poł?czyć ze ?mietaną i m?ką. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać małymi porcjami ser. Ubite białka delikatnie poł?czyć z mas?. Rozwałkować 2/3 ciasta, podpiec, nałożyć masę serową (można ułożyć warstwę konfitury z róży lub wi?ni). Z pozostałego ciasta zrobić paski, ułożyć je co 2 cm ukośnie na serniku. Na pierwszej warstwie pasków położyć drug? poprzecznie, tak, by powstała kratka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 1h. Utrzeć cukier puder z gor?c? wod? i sokiem z cytryny. Ostudzony sernik polukrować, posypać skórką pomarańczową.
b.t.kaszuba1