Sernik krakowski II.doc

(1 KB) Pobierz

25 dag mąki

15 dag masła

8 dag cukru

2 żółtka

sól

żółtko

skórka pomarańczowa

 

masa:

80 dag sera

10 ml śmietany

4 jajka

35 dag cukru pudru

gar?ć rodzynek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka cukru waniliowego

 

lukier:

5 dag cukru pudru

łyżka soku z cytryny

łyżka gor?cej wody

 

Masło posiekać z m?ką, dodać cukier, żółtka, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 30 min. do lodówki. Ser zmielić, poł?czyć ze ?mietaną i m?ką. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać małymi porcjami ser. Ubite białka delikatnie poł?czyć z mas?. Rozwałkować 2/3 ciasta, podpiec, nałożyć masę serową (można ułożyć warstwę konfitury z róży lub wi?ni). Z pozostałego ciasta zrobić paski, ułożyć je co 2 cm ukośnie na serniku. Na pierwszej warstwie pasków położyć drug? poprzecznie, tak, by powstała kratka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 1h. Utrzeć cukier puder z gor?c? wod? i sokiem z cytryny. Ostudzony sernik polukrować, posypać skórką pomarańczową.

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin