2 tabliczki pełnej czekolady
200 g masła
torebka żelatyny
7 jajek
8 sztuk marakoników
1 łyżka rumu
cukier waniliowy
2 paczki biszkoptów szampanek
Rozpu?cić w garnku wstawionym do drugiego garnka z gor?c? wod? czekoladę i masło. Zdjąć z ognia gdy powstanie płynna masa, wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Wrzucać żółtka, wci?ż mieszając. Dodać rozdrobnione makaroniki, cukier waniliowy i ubit? na sztywno pianę z 3 białek. Wysmarować masłem głęboką formę. Na dnie wyłożyć biszkopty płaską stroną na dół, skropiwszy je wcześniej rumem. Formę wypełnić ostudzoną mas? czekoladową, na wierzchu też ułożyć biszkopty. Przycisnąć talerzykiem, przełożyć do lodówki na kilka godzin.
b.t.kaszuba1