Składniki:
2 kg ryby (karp - najlepiej królewski, szczupak lub leszcz)
marchew
pietruszka
seler
por
cebula
żelatyna - jeden listek
2 jajka
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Rybę gotujemy w osolonej wodzie z włoszczyzną. Wyjmujemy włoszczyznę, gdy robi się średnio miękka, rybę delikatnie odkładamy na duży talerz.
Wywar staramy się odcedzić z najmniejszych kawałków ryby i włoszczyzny. Można przelać przez bawełnianą ścierkę. Na każdy litr wody dodajemy 2 jaja rozprowadzone w wodzie.Rozpuszczamy żelatynę i podwójnie przecedzamy.
Ostudzoną rybę oddzielamy z ości i układamy kawałki na talerzu lub w małych miseczkach, w których będziemy ją podawać.
Kroimy marchew, można dodać pokrojone w plastry jajko na twardo, czarne oliwki, zieloną pietruszkę.
Rybę zalewamy galaretą. Czekamy aż całkowicie zastygnie. Można wyjąć z formy i podawać na udekorowanym talerzu.
b.t.kaszuba1