desery3.rtf

(6976 KB) Pobierz

puszysta uczta

2 galaretki czerwone,
1 galaretka żółta,
2 paczki bitej śmietany w proszku (każda na 200 ml mleka),
owoce (jakie kto lubi ne truskawki, lub coś z puszki),
biszkopty -kilka,

Czerwone galaretki rozpuścić w połowie podanej ilości wrzątku (1/2 litra na dwie) i odłożyć aż zaczną tężeć. Ubić śmietanę na mleku , do ubitej wmiksować czerwone galaretki i dołożyć kilka pokruszonych biszkoptów, całość wylać do okrągłej foremki wyłożonej owocami i do lodówki. Po 1/2 godz udekorować torcik owocami i zalać tężejącą żółtą galaretką normalnie przygotowaną i .... do lodówki. Deser gotowy po stężeniu galaretki.

Trójkolorowy deser

mrożonych truskawek, garść
lodów waniliowych lub śmietankowych, 2 gałki
kremówki, kilka łyżek
nutelli, nieco mniej niż kremówki
czekolady deserowej, 1/2 kostki

Truskawki włożyć do pucharków i odstawić do czasu, aż się rozmrożą i puszczą soki. Ubić śmietanę z nutellą. Lody wyłożyć na rozmrożone truskawki, przykryć śmietaną z nutellą i na wierzch zetrzeć na drobnej tarce trochę czekolady.

PIANKA KAWOWA Z WIŚNIAMI

0,5 kg wiśni,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki cukru,
1/3 szklanki soku winogronowego,
2 jajka,
szczypta soli,
0,2 l śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
Wiśnie umyć i wydrylować. Sok zagotować z cukrem, wrzucić do niego wiśnie i gotować pod przykryciem 5-10 minut. Wyjąć wiśnie i schłodzić je w lodówce. Sok ostudzić. Kawę rozpuścić w łyżce wody i ostudzić. Białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodając powoli sok z gotowania wiśni. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, dodać do niej kawę i połączyć bardzo delikatnie z masą żółtkową i ubitymi białkami. Wiśnie przełożyć do pucharków i zalewać pianką. Natychmiast podawać, deser nie nadaje się do dłuższego przechowywania

Ptasie mleczko

.

6 jaj,
3 łyżki kakao,
szklanka śmietany,
9 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
8 łyżeczek żelatyny,
czerwona galeretka,
 

Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić. Przygotować masy. Kolor I: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 jaj i 1 część żelatyny. Kolor II: wszystko zrobić tak, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao. Kolor III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Na spód małej blaszki wylać masę I i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę II i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą III. Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować i schłodzić.

Pianka truskawkowa

0,25 truskawek,
30 ml. słodkiej śmietanki 30%,
1 płaska łyżka żelatyny,
1 łyżka cukru pudru,
1/4 opakowania galaretki truskawkowej,
 

Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Galaretkę rozpuscić w odpowiedniej do ilości wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, odłożyc 1/3 do dekoracji, a reszte połączyć z truskawkami i żelatyna. Piankę wylać na blaszke wyłożoną folią spożywczą, wstawić do lodowki na 10 min, po tym czasie wylać galaretkę, pozostawić piankę w lodowce jeszcze na min. 30 min. Po schłodzeniu wyjąć piankę z blaszki i wyciąć z niej serduszka, dekorować pozostawiona bita śmietana. Do deseru można użyc truskawek mrożonych. W tym wypadku po rozmrożeniu trzeba truskawki odcedzić z powstałego soku.

Ciasteczka pikantne

15 dag masła,
15 dag mąki,
4 jajka,
puszka tuńczyka,
łyżka majonezu,
5 dag marynowanej papryki,
10 dag szynki,
10 dag goudy,
2 łyżki śmietany,
pieprz,
3 jajka na twardo,
2 łyżki majonezu,
chili,
łyżka koncentratu pomidorowego,
 

Zagotować w rondlu 3/4 szklanki wody z 5 dag masła. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Gotować, aż zacznie odchodzić od dna rondla. Zdjąć z ognia, wbijać kolejne jaj-ka, dokładnie wymieszać. Gorące ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Blachę wyłożyć pergaminem, wyciskać na nią paski i okrągłe ciasteczka. Posmarować wymieszanym jajem. Piec około 30 minut w tem-peraturze 170oC. Przygotować nadzienia: niektóre składniki drobno pokroić, tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić. Wymieszać składniki na poszczególne nadzienia, wypełnić nimi przecięte na pół ciastka.

Serduszka

szklanka mąki pszennej,
łyżeczka soli,
czubata łyżka cukru,
6 łyżek masła,
jedno jajko,
2 łyżeczki zimnej wody,
tabliczka czekolady deserowej,
kilka pistacji,
1/2 litra śmietany 30-proc.,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 kg truskawek,
2 łyżki żelatyny,
 

Zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkować, wykroić serduszka mniejsze i większe. Następnie przez 20 minut opiekać je w nagrzanym do temp. 200oC piekarniku z włączonym termoobiegiem. Kiedy ciasteczka będą się opiekały, można przygotować masę truskawkową. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po ubiciu połączyć ją ze zmiksowanymi wcześniej tuskawkami. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i wymieszać z truskawkową masą. Potem masę tę wylać do blachy wyłożonej folią plastikową - na wysokość nie większą niż 2 cm. Wstawić do lodówki, aby dobrze ostygła. Czekoladę pokruszyć, włożyć do małego garnuszka i postawić na gazie w większym garnku. Poczekać, aż czekolada dokładnie się rozpuści i oblać nią mniejsze serduszka z ciasta. Zastygniętą masę truskawkową trzeba wykroić przy pomocy wycinaków w kształcie serduszek. Wielkość serduszek musi być pośrednia między dużymi i małymi serduszkami z ciasta. Serduszka układać od największego do najmniejszego. Na koniec ciastka można udekorować mielonymi pistacjami oraz gotową dekoracją

Ciasteczka babuni

margaryna, 150dag
maka pszenna, 200 dag
maka ziemniaczana, 100dag
cukier, 100dag
jajka, 2azt
cukier waniliowy, male opakowanie
marmolada twarda, maly sloik
cukier puder do posypania, ok 2lyzki

Wszystkie skladniki polacz ze soba.W razie gdyby sie ciasto kleilo do rak podstp maka troszke ziemniaczanej i pszennej. Nastepnie szklanka wykroj kolka (jedne bez wzorku a jedne ze wzorkiem jak na fotce).Przygotowane ciasteczka poloz na blasze wylozonej pergaminem i piec ok 15 min. Wystudz ciasteczka ,posmaruj cale ciasteczko bez wzorku marmolada i przykryj ta czescia ze wzorkiem.Posyp cukem pudrem.

pyszne ciasteczka

mąka krupczatka, 20 dkg
cukier, 1/3 szklanki
masło, 10 dkg
proszek do pieczenia, łyżeczka płaska
jajko, 1 szt
kokos lub sezam, pół szklanki
płatki migdałowe,
sól, szczypta
olejek waniliowy lub cytrynowy, kilka kropli
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko, kilka kropel olejku waniliowego lub cytrynowego i kokos. Do gotowej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Stolnice posypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy średniej grubości wałek.Ostrożnie zawijamy wałek w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Układamy je równo ponieważ ciasto jest bardzo miękkie. Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią i wciskamy jeszcze na wierzch wióki kokosowe. Połowe ciastek zamiast kokosu można udekorować płatkami migdałowymi. Ważne zeby wykonywać wszystkie czynności szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone Ciasteczka tego typu możemy urozmaicać w przepisie dałam pomysł na dodatek kokosowy, migdałowy lub tak jak na zdjęciu sezam.

biszkoptowe naleśniki z musli

mleko, szklanka
mąka, 0,25 kg
woda gazowana, 1 szklanka
jajka, 3
sól, szczypta
musli prażone, 1 szklanka
konfitura jagodowa,
olej,
gęsta śmietana,
 

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pijane i powoli dodawać reszte składników w kolejności mleko, żółtka,sól, mąka, musli, woda. Smażyć na rozgrzanej patelni [najlepiej na teflonowej )Ciasto nakładać dużą łyżką lub chochlą formując placuszki. Podawać z konfiturą jagodową i gęstą śmietaną. Smacznego

Maślane ciasteczka

125 g margaryny,
100 g cukru,
100 g masła orzechowego,
parę kropel wanilii,
1 jajko,
1 zółtko do smarowania,
180 g mąki przesianej,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
 

Przygotuj o rozgrzej piekarnik do 250 st. Zmieszaj masło margarynę wanilie w wysokim naczyniu dodaj mąkę i jajka. Zmiksuj wszystkie składniki, a kiedy powstanie ciasto w rękach ulep małe ciastka. Daj na blachę i wysmaruj roztłuczonym żółtkiem. Piec ok 40 min.

Deser czekoladowy

jaka, 8 szt
miałki cukier, 10 łyżek
mąka, 4 łyżki
kakao, 1 łyżka
gąsta śmietana, 600 ml
mleko, 250 ml
Czekolada mleczna, 1,5 tabliczki
czekolada ciemna, 3,5 tabliczki
 

Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia.4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut,przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej. Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita. Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć. Przewrócić na druciany ruszt. Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto by ostygło. Usunąć papier. Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19 x 9 x 7 cm, o pojemności 1,75 l. Prostokąt ciasta o wymiarach 19 x 9 cm zachować na wierzch. Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300ml śmietany, tak by „ciągnęła się” za trzepaczką. Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki. Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować. Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą, tak by nie dotykała wody. Zdjąć miskę z rondelka. W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować. W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie. Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo). Dodać bitą śmietanę, po czym plastykową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą. Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej. Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady. Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce. Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia. Wlać do czekolady. Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt. Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą. Następnie przełożyć go na czysty półmisek; podawać w temperaturze pokojowej.

Jabłka w cieście

4 jabłka,
3 jajka,
mąka, ok 150g
cukier puder, 1/2 szklanki
mleko, 1/2/ szklanki
 

Jabłka pokroić w dość grube plasterki. Jajka razem z mąką i cukrem rozmieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy plasterek jabłka maczać w cieście i kłaść na olej. Smażyć ok 4 minut z jednej strony. Gotowe i ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin