ciasteczka.rtf

(1 KB) Pobierz

ciastka półfrancuskie

4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 zółtka
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

Do mąki dodać margarynę wyjętą prosto z lodówki i siekając nożem doskonale wymieszać ją z mąką. Dodać żółtka i po trochę śmietany cały czas zagniatając ciasto nożem.Jeśli ciasto jest zbyt klejące można podsypać mąką. Na koniec rękami szybko uformować z ciasta kulę, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Potem porcje ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wykrawać ciastka. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem o posypać cukrem kryształem. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nahrzanego do około 180-200 stopni i piec ciastka na złoto.

ciasteczka kruche

Przepis na ok.80 sztuk!Składniki: 500 g mąki,175 g cukru,2 jajka, szczypta soli, 2 opakowania cukru waniliowego, 25 g masła lub margaryny!Wykonanie ciasta:
-ze wszystkich składników zagnieść robotem ciasto, uformować z niego kulę i owinąć w folię spożywczą.Wstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki!
-Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na szerokość 30 centymetrów!
-Foremkami wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 10-15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku!Smacznego!!!!!!!!!!!!!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin