Francja to wspaniały kraj dla turystów.
Atrakcje turystyczne
Warto zajrzeć do stolicy Francji – Paryża, nazywanego też kulturalną stolicą świata. Paryż nazywa się też miastem kontrastów, gdyż wiekowe zabytki mieszają się tam razem z nowoczesnymi drapaczami chmur. W stolicy znajduje sie ponad 60 muzeów, a najbardziej znane z nich to: Luwr, L'orsay i Hotel des Invalides. Wzdłuż Sekwany przepływającej przez miasto, znajdują sie takie słynne miejsca jak katedra Notre Dame czy Akademia Francuska. Do miejsc najczęściej odwiedzanych przez turystów należą Pola Elizejskie, Montrmatre i Ogrody Loxembourg.
Najciekawsze miasta i regiony Francji
Lyon - to drugie co do wielkości miasto we Francji. Turyści mogą odwiedzać tutaj liczne zabytkowe kościoły i budowle świeckie.
Avignon – można tu znaleźć zabytki średniowieczne i rzymskie. Miasto słynie też z festiwalu, który odbywa się każdego roku od 1947 r. Festiwal ten to miejsce pokazów teatrów, pantomimy i tańca.
Grenoble - to największe miasto Alp, miasto uniwersyteckie i ważny ośrodek sportów zimowych.
Bordeaux - to duży port morski nad Garonną. W mieście znajdują się liczne kościoły gotyckie, romańskie, barokowe, a także osiemnastowieczne pałace.
Tuluza - tutaj znajduje się największy francuski kościół romański St.Sernin z XI wieku oraz Katedra St.Etienne. Turyści mogą podziwiać również pałace z XV i XVII w., zabytkowe domy i ratusz.
Amiens - w mieście znajduje się katedra powstała w 1220 r. w stylu gotyckim, uważana za największy kościół Francji.
Bourges - Katedra św. Stefana w Bourges, jest jedną z najpiękniejszych w całej Francji.
Najciekawsze regiony
Kraina Ardeche - jedno z najciekawszych miejsc dla kajakarzy. Spływ rzeką trwa sześć godzin, trasa wiedzie wśród wąwozów i urwisk skalnych.
Langwedocja słynie z średniowiecznego zamku w Carcassonne, rzymskiego akweduktu Pont du Gard w Camargue i siedlisk różowych flamingów.
Dolina Loary znana jest z gotycko - renesansowych zamków, największy Chateau de Chambord. W dolinie znajdują się też trzy parki narodowe: Brenne, Le Perche oraz Loire - Anjou-Touraine.
Lazurowe Wybrzeże - znany region turystyczno wypoczynkowy. Wybrzeże otoczone jest z jednej strony górami, a z drugiej Morzem Śródziemnym. Najsłynniejsze plaże znajdują się w St.Tropez, a Nicea położona nad Zatoką Aniołów ze słynną Promenadą Anglików jest jednym z największych uzdrowisk kraju.
Juan Les Pins to jeden z najbardziej znanych kurortów Lazurowego Wybrzeża.
Roussillon nazywane jest francuską Katalonią. Odbywają się tu walki byków.
Akwitania to region winnic, gór, raj dla miłośników surfingu i wspinaczki górskiej.
Wiśniowe Wybrzeże znajduje się u podnóża Pirenejów. Dobre miejsce dla miłośników sportów wodnych i flamenco.
Kuchnia Wszyscy Francuzi wykazują zamiłowanie do wina i serów. Francja słynie z produkcji serów na cały świat, wytwarza się ich tutaj blisko 340 gatunków. W kraju jest też około 547 gatunków wina.
We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia:
-śniadanie (petit déjeuner) - składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy.
-obiad (déjeuner) - spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często.
-kolacja (dîner) - spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło.
Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu, a do obiadu także wino, które ostatnio coraz częściej bywa zastępowane piwem.
Dobry francuski posiłek powinien zakończyć się kawałkiem sera i lampką wina. Podaje się wino białe, czerwone lub różowe w zależności od spożywanego posiłku. Z serów najbardziej znane gatunki to brie, camembert, cantal, roquefort. Francuzi znani są również jako amatorzy żabich udek i ślimaków.
dudimen