BABKA Z CIASTA PARZONEGO .doc

(22 KB) Pobierz
Babka z ciasta parzonego

Babka z ciasta parzonego

Ciasto: 50 dag mąki szklanka mleka,4 żółtka i jajo, 7,5 dag drożdży, 15 dag cukru, 75 dag masła, skórka otarta z cytryny, cukier waniliowy 10 dag rodzynków.

Lukier: 15 łyżek cukru ćwierć szklanki wody pól łyżeczki octu 6-proc. sok i skórka otarta z cytryny, 15 łyżek cukru ćwierć szklanki wody pól łyżeczki octu 6-proc. sok i skórka otarta z cytryny

3/4 szklanki mleka zagotować i wrzącym zalać szklankę mąki. Drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia. Dodać je do zaparzonego i wystudzonego ciasta, wyrabiać, dosypując pozostałą mąkę. Ciasto odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, żółtka i jajo ubić na parze na jednolitą masę. Starannie wymieszać ją z cukrem i znów odstawić na 30 min. Następnie dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, cukier, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do połowy wysokości ciastem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Przygotować lukier: z cukru, wody i octu ugotować syrop do nitki. Po ostudzeniu do ok. 60°C utrzeć go do białości, dodając na końcu sok i skórkę z cytryny. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin