Składniki:
Czekoladowy biszkopt upieczony w podłużnej blaszce (taki by dał się przekroić)
2 Bite śmietany (3/4 szkl. mleka)
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl. mleka
3 banany
Dżem wiśniowy
Sok z cytryny
Jak przyrządzić:
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody aby napęczniała i łatwiej się rozpuściła) a następnie zalać ją gorącym mlekiem i dokładnie rozpuścić. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (powinna być lejąca-gęsta). Bite śmietany przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 1/2 szklanki. Ubijając dolewać tężejącą żelatynę. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym, na dżem kłaść przekrojone wzdłuż banany skropione sokiem z cytryny. Zalać bitą śmietaną i przykryć drugą połową biszkopta. Wierzch polać polewą czekoladową mleczną i białą -zrobić wzorki dla lepszego efektu :). Schłodzić.
b.t.kaszuba1