Bananowa W-Z-ka.rtf

(404 KB) Pobierz

 

 

Składniki:

 

Czekoladowy biszkopt upieczony w podłużnej blaszce (taki by dał się przekroić)

2 Bite śmietany (3/4 szkl. mleka)

2 łyżki żelatyny

1/2 szkl. mleka

3 banany

Dżem wiśniowy

Sok z cytryny

 

 

Jak przyrządzić:

 

Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody aby napęczniała i łatwiej się rozpuściła) a następnie zalać ją gorącym mlekiem i dokładnie rozpuścić. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (powinna być lejąca-gęsta). Bite śmietany przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 1/2 szklanki. Ubijając dolewać tężejącą żelatynę. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym, na dżem kłaść przekrojone wzdłuż banany skropione sokiem z cytryny. Zalać bitą śmietaną i przykryć drugą połową biszkopta. Wierzch polać polewą czekoladową mleczną i białą -zrobić wzorki dla lepszego efektu :). Schłodzić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin