Torcik Krakersowy.doc

(29 KB) Pobierz
Torcik Krakersowy

Torcik Krakersowy

 

 

Składniki:

-          3 paczki krakersów

-          pół tabliczki startej gorzkiej czekolady

-          pół szklanki rumu (niekoniecznie)

 

Masa I:

-          2,5 szkl. Mleka

-          2 budynie waniliowe

-          5 łyżek cukru

-          kostka prawdziwego masła (200 g)

 

Masa II:

-          gotowy karmel w puszce typu "Krówka”

 

Masa III:

-          750 ml śmietanki kremówki 36%

-          dwie łyżki cukru pudru

-          3 śmietan-fixy

 

 

Przygotowanie:

 

1

Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.

 

 

 

 

2

Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.

 

 

 

 

3

Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.

 

 

 

 

4

Masa 3: Śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin