Torcik Krakersowy
Składniki:
- 3 paczki krakersów
- pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
- pół szklanki rumu (niekoniecznie)
Masa I:
- 2,5 szkl. Mleka
- 2 budynie waniliowe
- 5 łyżek cukru
- kostka prawdziwego masła (200 g)
Masa II:
- gotowy karmel w puszce typu "Krówka”
Masa III:
- 750 ml śmietanki kremówki 36%
- dwie łyżki cukru pudru
- 3 śmietan-fixy
Przygotowanie:
1
Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.
2
Masa 1: na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.
3
Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.
4
Masa 3: Śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.
b.t.kaszuba1