Znalazłam go tutaj.Smakuje trochę jak ketchup curry - można nim smarować kanapki, używać do parówek.Przepis cytuję za karotką:W sumie ok 1,3 kg warzyw:* 2 młode cukinie ze skórką* 2 spore marchewki* 2 duże cebule* 2 papryki* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego* 6 łyżek oleju* 10 łyżek octu 6%* 2 torebki żel-fixu (2:1)* płaska łyżka mielonego chili* 2 płaskie łyżki vegety* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)* 10 czubatych łyżek cukru* 1,5 litra wodyWarzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.Uwaga!!!Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.
ewcia038