BIGOS różne dania wigilijne.docx

(16 KB) Pobierz

BIGOS

trudność: łatwe



Składniki
3 kg kapusty kiszonej sałatkowej (wypłukanej, odsączonej,
poszatkowanej)
2 kostki masła
0,75 szklanki oliwy
0,5 kg śliwek suszonych
10 dkg grzybów suszonych najlepiej prawdziwków
3 nieduże cebule (pokrojone w piórka)
torebka pieprzu kolorowego
4 ziarna jałowca
4 ziarenka ziela
6 małych listków laurowych
1 l czerwonego wytrawnego wina
sól

Dodatek
grzanki z czarnego chleba
masło
drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie
Cebule podsmażyć na kostce masła. Dodać wszystkie składniki poza śliwkami, solą i drugą kostką masła. Dolać wody tyle, żeby się nie przypalało. Po dwóch godzinach gotowania na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) dodać śliwki, drugą kostkę masła i ewentualnie wodę. Po godzinie gotowania dosolić do smaku.

FLAN GRZYBOWY

trudność: łatwe



Składniki
250g leśnych grzybów mieszanych (2 garście)
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
1,5 szklanki kremówki
4 jaja
sól, pieprz, tymianek, tarty parmezan
kolorowe sałaty
oliwa extra vergine, ocet winny

Przygotowanie
Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na oliwie usmażyć grzyby z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Poczekać aż woda całkowicie odparuje, dodać kremówkę, chwilę pogotować i ostudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z grzybami ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180st C. Foremki wysmarować oliwą i wysypać parmezanem. Wlać do nich przygotowaną masę. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Flan początkowo urośnie, a po wyjęciu opadnie. Przed podaniem podważyć brzegi i wyjąć obracając do góry dnem. Podawać na ciepło, z sałatką z roszponki skropioną oliwą i octem winnym. Masę można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

© Agnieszka Kręglicka

KARP SMAŻONY NA SKLAROWANYM MAŚLE

Składniki
filety z karpia bez skóry
sól, mąka, jajko, bułka tarta
klarowane masło

Przygotowanie
Filety z karpia bez skóry posolić, panierować w mące lub w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym maśle.

GRZYBY LEŚNE PIECZONE

trudność: łatwe



Składniki
2 garście drobnych prawdziwków, podgrzybków, rydzów, kurek

Posypka
2-3 łyżki tartego parmezanu
1,5 łyżki tartej bułki
1 utarty ząbek czosnku
1 łyżka liści rozmarynu
1 posiekana łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa extra vergine

Przygotowanie
Grzyby oczyścić i bardzo szybko opłukać. Wymieszać składniki posypki. Grzyby ułożyć jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Większe sztuki przekroić. Całość posypać parmezanową posypką i polać oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut.

KARP POD CHRZANOWĄ PIERZYNKĄ


Składniki
4 filety z karpia bez skóry
4 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać chrzan z bułką tartą. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć na nim filety. Każdego fileta przykryć mieszanką chrzanu i bułki, polać masłem sklarowanym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ryba jest gotowa, a pierzynka lekko rumiana.

KULEBIAK

trudność: łatwe


Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
20 dag kapusty kiszonej
4 ugotowane ziemniaki
10 dag twarogowego sera koziego
2 łyżki kaparów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
suszony tymianek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Na patelni podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę. Smażyć ok. 10 minut. Do miski wycisnąć przez praskę ziemniaki, dodać przesmażoną kapustę i ser twarogowy. Dodać kapary, zielony pieprz, wymieszać. Farsz ułożyć na desce i uformować kulebiak. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut

MUS Z HALIBUTA

trudność: łatwe




Na mus z halibuta
1 kg filetów z halibuta
250ml śmietany kremówki
piana z 2 białek
1 jajko
garść świeżej bazylii
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól, pieprz

Na koszyczki parmezanowe
10 dag parmezanu


Przygotowanie
Rybę pokroić na kawałki ubić pianę z białek następnie zmiksować rybę ze śmietanką kremówka i bazylią dodać jedno całe jajko. Całość delikatnie połączyć z piana z białek. Przełożyć do naczynek żaroodpornych i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piec przez około 30 minut.
Parmezan zetrzeć na tarce i uformować na papierze do pieczenia placuszki. Wstawić do piekarnika. Jak ser zacznie brązowieć wyjąć go z piekarnika ułożyć na odwróconej do góry nogami misce. Wystudzony ser tworzy koszyczek, do którego należy przełożyć mus z halibuta.

TORCIK MAKOWY

trudność: trudne


Składniki
8 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek tartej bułki
2 cytryny
2 szklanki maku
50 g skórki pomarańczowej
50 g przebranych orzechów włoskich
1 garść migdałów w płatkach
szczypta soli

Przygotowanie
Posmaruj tortownicę grubo masłem i wysyp ją płatkami migdałów. Bardzo ładnie będą wyglądały prażone płatki. Przepatrz czy w orzechach nie ma pozostałości łupinek lub wyschniętych pokurczonych orzechów. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Miska na białka musi być sucha i czysta. Inaczej bardzo trudno będzie ci się je ubijało na sztywno. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli do momentu, aż potroi objętość. Ukręć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodaj do nich mak, siekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz bułkę tartą. Otrzyj skórkę z cytryn do masy makowej.
Za pomocą ręki lub rózgi wymieszaj delikatnie pianę z białek z masą makową na dwa rzuty. Najpierw dodaj 1/3 białek. Rozluźnij masę. Potem powoli wmieszaj 2/3 piany, pamiętając o tym, żeby podnosić masę makową z dna miski. Przelej do foremki. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Zdejmij obręcz i postaw ciasto do ostudzenia na kratce. Tort pokryj cienko rozwałkowanym marcepanem lub cytrynowym lukrem, a jeśli lubisz, to oblej go roztopioną polewą czekoladową. Ozdób torcik wedle uznania ozdobami
z marcepanu, orzechami lub skórką pomarańczową.

ZUPA Z KARPIA Z RODZYNKAMI

trudność: łatwe



Składniki
wywar z warzyw
2 głowy karpia
filet z karpia
¾ szklanki śmietany
1 żółtko
¼ szklanki rodzynek namoczonych w białym winie
1 łyżeczka konfitury śliwkowej
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie
Do wywaru włożyć głowy z karpia i gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Do pozostałego rosołu rybnego dodać wcześniej nasolony filet. Ugotować do miękkości i wyjąć. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Do zupy dodać miód, konfiturę i rodzynki razem z winem, w którym się moczyły. W szklance rozmącić śmietanę z żółtkiem i zabielić zupę. Na talerzu ułożyć pokrojony filet i zalać zupą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin