Tort Szwarcwaldzki.doc

(128 KB) Pobierz
Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Składniki na ciasto:

·         150 g gorzkiej czekolady, roztopionej

·         150 g miękkiego masła 

·         150 g drobnego cukru

·         6 dużych jajek, osobno białka i żółtka

·         150 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Można również upiec osobnno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)

Syrop do nasączenia blatów:

·         75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki) 

·         75 ml likieru wiśniowego

Wymieszać.

Masa wiśniowa:

·         150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)

·         2 łyżki cukru

·         2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         50 ml likieru wiśniowego

·         700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:

·         około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie

·         4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu:

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* do ubitej śmietany można dodać żelatyny - ja tego nigdy nie robię, bo angielskie kremówki są wystarczająco 'sztywne'

Tort Szwarcwaldzki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin