placek cygan.doc

(224 KB) Pobierz

Placek "Cygan" 

Przepis pochodzi z książki pl: "103 ciasta siostry Anastazji". 


 

Składniki
 


Ciasto:

 

 

15 dag masła

 

 

25 dag cukru pudru

 

 

6 żółtek

 

 

10 dag miodu płynnego

 

 

30 dag zmielonego maku

 

 

5 dag kakao

 

 

1 łyżeczka sody

 

 

1 łyżeczka cynamonu

 

 

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 


Masa:

 

 

1/2 l mleka

 

 

1 łyżka cukru

 

 

cukier waniliowy

 

 

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

3 łyżki mąki pszennej

 

 

1 kostka tłuszczu

 

 


Ponadto:

 

 

1 duża paczka biszkoptów

 

 

2 czerwone galaretki.

 

 


Etapy przygotowania
 

Ciasto:

 

 

 

 

1.

Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C ok. 1 godzinę i przekroić na 2 placki.

 

 

 

 

Masa budyniowa:

 

 

 

 

1.

Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.

 

 

 

 

Przełożenie placka:

 

 

 

 

1.

Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami masa - placek - polewa.

·        

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin