ksiega_kucharska_3.pdf

(245 KB) Pobierz
28905007 UNPDF
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
KSIĄŻKA KUCHARSKA
znakomite przepisy na dania z
Tofu i Vegadelą
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
1
28905007.007.png
POTRAWY Z TOFU
ZUPY I GORĄCE SOSY
brokuły (niekoniecznie rozmrożone) i tofu, smażyć
na dość dużym ogniu mieszając, przez około 3-4
minuty. Dodać bulion warzywny i dusić pod przy-
kryciem przez 5 minut (brokuły powinny pozostać
lekko twarde). Zaprawić mąką ziemniaczaną roz-
mieszaną z zimną wodą, dodać pieprz i, w miarę
potrzeby, sos sojowy, wymieszać i zagotować.
Podawać z ryżem.
____________________________________ ___
TOFU W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM
Składniki: 1 kostka (200 g) tofu naturalnego, 1/2
cukinii, 1 żółta papryka, 1 marchewka, 1 por, mała
puszka ananasa w kawałkach, słoiczek mini-kolb
kukurydzy, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka posiekanego
świeżego imbiru, 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
„5 smaków”, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 3 łyżki
sosu sojowego, sok z 1 cytryny, 3/4 szklanki soku
jabłkowego, 3/4 szklanki soku pomarańczowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
KRUPNIK JARSKI
Składniki: 1 kostka (180 g) tofu wędzonego,
2 szklanki drobno posiekanej włoszczyzny (mar-
chewka, pietruszka, seler, por), 3-4 ziemniaki,
1/2 szklanki kaszy perłowej, 1 warzywna kostka
bulionowa, listek bobkowy, ziele angielski, sól
i pieprz.
Tofu i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Zago-
tować włoszczyznę z 4 szklankami wody, kostką
bulionową i pozostałymi przyprawami. Po 15 mi-
nutach dodać tofu, ziemniaki i kaszę, gotować
do miękkości ziemniaków.
________________________________________
TOFU A LA FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki: 1 kostka (180 g) tofu wędzonego,
2 szklanki ugotowanej fasoli „Jasiek” (ok. 150 g
suchej lub 2 puszki odsączonej), 3 duże cebule,
1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka
czerwona papryka.
Tofu i paprykę pokroić w kostkę, cukinie w pół-
plasterki, marchewkę w zapałkę, pora w ukośne
plastry, ananasa i kukurydzę odsączyć (zalewę
z ananasa zachować). Przygotować sos w dużym
słoju: zalewę z ananasa, olej sezamowy, sos sojo-
wy, imbir, przyprawę chińską, soki owocowe
i mąkę ziemniaczaną wymieszać przez wytrząsa-
nie w zamkniętym słoju, odstawić na bok.
Na woku lub dużej patelni rozgrzać olej i sma-
żyć, stale mieszając, kawałki tofu przez 2 minuty,
dodać paprykę, marchewkę i pora, po następnych
2 minutach cukinię, ananasa i kukurydzę. Smażyć
jeszcze przez 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.
Zamieszać sos w słoju, wlać zawartość do gorą-
cych warzyw, mieszając podgrzewać jeszcze przez
1 minutę. Podawać z dodatkiem ryżu.
________________________________________
TOFU W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki: 1 kostka (200 g) tofu naturalnego,
1 duża cebula, 1 mała puszka koncentratu po-
midorowego, 2 łyżki oleju, 1 kostka bulionowa
warzywna, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia.
Tofu i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju
na złocisty kolor. Oprószyć mąką, mieszając za-
smażyć, dodać 2 szklanki gorącej wody, przecier
pomidorowy i przyprawy, zagotować. Dodać faso-
lę, podgrzewać jeszcze przez 5 minut na małym
ogniu. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
________________________________________
POTRAWKA CURRY
Składniki: 1 kostka (200 g) tofu naturalnego,
1 duża cebula, 1 szklanka mrożonej marchewki
z groszkiem, 1 szklanka bulionu warzywnego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej i pół szklanki zimnej
wody, 2 łyżki łagodnego curry, olej do smażenia.
Tofu i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju
(przez około 5 minut, delikatnie mieszając). Wlać
1 szklankę wody, dodać bulion i paprykę, dusić
przed przykryciem przez 10 minut. Na koniec
dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby
więcej wody, wymieszać, zestawić z ognia. Poda-
wać z dodatkiem makaronu lub ryżu, posypując
na talerzu natką lub bazylią.
Tofu pokroić w kostkę. Na oleju udusić grubo po-
siekane cebule i marchewkę z groszkiem. Dodać
pokrojone tofu, bulion warzywny, zaprawić mąką
ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą. Dodać
curry, wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem.
________________________________________
TOFU Z BROKUŁAMI W SOSIE CZOSNKOWYM
Składniki: 1 kostka (200 g) tofu naturalnego,
200 - 300 g różyczek brokułów (mogą być mrożo-
ne), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki migdałów w płatkach
(dowolnie), olej do smażenia, 1 szklanka bulionu
warzywnego, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
i pół szklanki zimnej wody, pieprz, sos sojowy.
Tofu pokroić w kostkę, brokuły podzielić na śred-
nie różyczki. Na woku lub w dużym rondlu roz-
grzać olej i usmażyć połowę posiekanego czosn-
ku i, ewentualnie, migdały. Po 1 minucie dodać
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
2
28905007.008.png 28905007.009.png 28905007.010.png
PIECZENIE I ZAPIEKANKI Z TOFU
SAŁATKA BAWARSKA
Składniki: 1 kostka (180 g) tofu wędzonego,
3 duże ugotowane ziemniaki, 1 średnia cebu-
la, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki ostrej
musztady, 3-4 łyżki majeranki, pieprz i sól do
smaku.
GRZANKI Z TOFU
Składniki: 1 kostka tofu marynowanego lub wę-
dzonego, sos sojowy, olej do smażenia, 4 kromki
pieczywa tostowego, 1 ząbek czosnku, 4 plastry
żółtego sera, zioła do pizzy (lub oregano, tymia-
nek).
Tofu i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w krążki.
Z majonezu, oleju, musztardy i przypraw przyrzą-
dzić sos, jeśli jest za gęsty - dodać odrobinę wody.
Wymieszać, odstawić na 1 godzinę w chłodne
miejsce.
_________________________________ _____
SAŁATKA WŁOSKA
Składniki: 1 kostka (160 g) tofu marynowanego,
3 pomidory, 1 cebula, pół szklanki zielonych oli-
wek, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki oregano lub
bazylii, sól do smaku.
Tofu pokroić na plastry, każdy skropić sosem so-
jowym z obu stron i smażyć na oleju po 2 minuty
z każdej strony. W tosterze lub na suchej patelni
opiec pieczywo tostowe. Każdą kromkę natrzeć
przekrojonym czosnkiem, kłaść plaster tofu, przy-
kryć żółtym serem i oprószyć ziołami. Zapiekać
w gorącym piekarniku przez 5 minut. Podawać
z ketchupem lub musztardą.
_________________________________
ZAPIEKANKA Z TOFU
Składniki: 1 kostka tofu wędzonego lub mary-
nowanego, 4 duże, ugotowane „w mundurkach”
ziemniaki, 2 duże cebule, 4 - 5 pieczarek, olej,
1 łyżeczki pieprzu, 100 g utartego żółtego sera,
2 łyżki majeranku, 2 łyżki tymianku.
Tofu i pomidory pokroić w kostkę, cebulę w krąż-
ki. Wymieszać z oliwkami, oliwą i przyprawami.
Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
_________________________________
SAŁATKA Z PIECZARKAMI
Składniki: 1 kostka (160 g) tofu marynowane-
go, 250 gramów posiekanych i zblanszowanych
pieczarek (lub sterylizowanych - ok. 150 g), pół
szklanki utartego żółtego sera, 1 pęczek szczy-
piorku, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry
i usmażyć razem na oleju. Oprószyć pieprzem,
zestawić z ognia. Ziemniaki obrać, pokroić w
plastry. Tofu pokroić w cienkie paseczki. Żarood-
porne naczynie wysmarować olejem, ułożyć na
dnie połowę ziemniaków, posypać ziołami, następ-
nie ułożyć połowę tofu i połowę usmażonej cebuli
z pieczarkami, po czym w tej samej kolejności
ułożyć resztę warzyw. Posypać po wierzchu żółtym
serem. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego
piekarnika, zapiekać pod przykryciem przez 30
minut, po czym odkryć i zapiekać jeszcze przez
5 minut.
Tofu pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posie-
kać, wymieszać z pieczarkami i serem oraz pozo-
stałymi składnikami. Odstawić na 1 godzinę
w chłodne miejsce.
_________________________________
TOFU W JARZYNACH A LA RYBA PO GRECKU
Składniki: 2 kostki (2 x 160 g) tofu marynowane-
go, sos sojowy, ziołowa przyprawa do ryb, mąka
do panierowania, olej do smażenia; składniki sosu
greckiego: 3 szklanki mieszanych warzyw utartych
na grubej tarce lub drobno pokrojonych (mar-
chewka, pietruszka, seler, por, cebula), 1 duża
puszka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki musz-
tardy, 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz,
1 płaska łyżka czerwonej słodkiej papryki.
SAŁATKI I ZIMNE PRZYSTAWKI
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
Składniki: 1 kostka (180 g) tofu wędzonego,
1 puszka czerwonej fasoli lub 1,5 szklanki ugoto-
wanej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 mała cebula,
1 pęczek szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 1 mała
puszka koncentratu pomidorowego, 3 płaskie łyżki
słodkiej papryki, 3 łyżki meksykańskiej przyprawy
chili, sól do smaku.
Tofu pokroić w plastry o grubości około 0,5 - 1
cm. Każdy plaster z obu stron skropić sosem
sojowym i posypać przyprawą do ryb. Otaczać w
mące i smażyć na rumiano na oleju (ok. 2 minuty
z każdej strony), ostudzić. Warzywa podsmażyć
w rondlu w niedużej ilości oleju, zalać bulionem
i dusić przez 30 minut pod przykryciem. Dodać
przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy, wy-
mieszać i zestawić z ognia. Usmażone tofu i sos
warzywny zupełnie ostudzić.
Ułożone na półmisku plastry tofu przykryć sosem
warzywnym i odstawić do lodówki na minimum
30 minut. Podawać z pieczywem.
_________________________ ____________
Tofu i cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek
posiekać. Wymieszać z odsączoną fasolą, kukury-
dzą i pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na
1 godzinę w chłodne miejsce.
_________________________________
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
3
28905007.001.png 28905007.002.png
z musztardą lub ketchupem.
________________________________
ZIEMNIAKI PIECZONE Z TOFU
Składniki: 1 kostka tofu wędzonego (180 g),
8 średnich ziemniaków, olej, sos sojowy lub przy-
prawa do zup, majeranek lub tymianek, pieprz.
PASTA DO PIECZYWA - Z TOFU WĘDZONEGO
Składniki: 180 g (1 kostka) tofu wędzonego,
1 duża cebula (niezbyt drobno pokrojona i usma-
żona), 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki
majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka
słodkiej czerwonej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu,
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2
pęczka posiekanego szczypiorku, 1/4 pęczka po-
siekanej natki pietruszki.
Tofu i cebulę zemleć w maszynce i wymieszać na
jednolitą pastę z pozostałymi składnikami. Poda-
wać z pieczywem lub na krakersach.
__________________________ ___________
DLA DZIECI - KREM Z TOFU I OWOCÓW
Tofu pokroić w kwadratowe plastry, ziemniaki do-
kładnie umyć i wyciąć w nich trójkątne kieszonki.
Nakładać w nacięcie tofu obicie skropione sosem
sojowy, wsypywać przyprawy. Napełnione ziem-
niaki smarować olejem, zawijać pojedynczo
w folię aluminiową i piec przez około 1 – 1,5 godz.
w żarze ogniska lub na grillu, obracając co 10 - 15
minut.
TOFU Z PATELNI
________________________________
SMAŻONE TOFU - NAJPROSTSZE
Składniki: 1 kostka tofu naturalnego lub maryno-
wanego pokrojonego w plastry o grubości około
1 cm, mąka do panierowania, pieprz czarny mielo-
ny, sos sojowy, olej do smażenia.
Składniki: 1 kostka (200 g) tofu naturalnego,
1 banan, 1/2 szklanki miękkich, słodkich owoców
sezonowych (do wyboru: truskawek, malin, jagód,
moreli itp.), 1 łyżka cukru waniliowego.
Rozgrzać olej na patelni. Plastry tofu oprószyć
pieprzem i panierować w mące. Smażyć 6 - 8 mi-
nut, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia
skropić sosem sojowym. Podawać z ryżem
lub ziemniakami i surówką.
_________________________________
JAJKA SMAŻONE
Składniki: 1 kostka tofu wędzonego, 4 jajka,
pieprz czarny mielony, 2 łyżki oleju.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze przez
około 2 - 3 minuty. Podawać schłodzone, jako de-
ser udekorowany owocami.
TOFU Z GRILLA
PIKANTNE STEKI Z TOFU
Składniki: 2 kostki tofu naturalnego (2 X 200 g)
lub wędzonego (2 x 180 g), 1 duża cebula, 3 ząbki
czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju,
2 łyżeczki musztardy, pół łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżka tymianku lub majeranku.
Tofu pokroić w dość cienkie plasterki i smażyć 3
minuty na oleju. Po przewróceniu na drugą stro-
nę plasterki tofu oprószyć pieprzem i wbić na nie
jajka. Smażyć pod przykryciem około 3 - 4 minut.
Podawać na gorąco, z pieczywem.
_________________________________
KROKIETY Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ
Składniki: 1 kostka tofu naturalnego (200 g),
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, 100 g
drobno posiekanych pieczarek, 1 drobno posieka-
na cebula, 1 jajko, 6 łyżek bułki tartej, sól lub sos
sojowy, 1/4 łyżeczki pieprzu, olej do smażenia.
Tofu pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Cebule posiekać, dodać zmiażdżony czosnek
i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać,
w razie potrzeby dodać 3 - 4 łyżki wody. Plastry
tofu zanurzać w marynacie, układać w misce
i zalać pozostałym sosem. Odstawić do lodówki
na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
Grillować na rumiano z obu stron, polewając
po wierzchu marynatą.
_________________________________
SZASZŁYKI Z TOFU I WARZYW
Składniki: 2 kostki tofu naturalnego (2 X 200 g)
lub marynowanego (2 x 160 g), 10 małych lub 5
dużych cebul, 10 - 15 niedużych pieczarek,
1 świeża papryka, olej, sos sojowy lub przyprawa
do zup, zioła do pizzy lub oregano.
Tofu rozgnieść widelcem, dodać przesmażone na
oleju i przestudzone pieczarki i cebulę. Połączyć
z jajkiem, 3 łyżkami bułki tartej i przyprawami,
dokładnie wymieszać. Formować podłużne krokie-
ty, otaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na
oleju (ok. 4 - 5 minut z każdej strony).
Podawać z surówką. Krokiety są bardzo pożywne
i nie wymagają podawania z dodatkowymi węglo-
wodanami (pieczywem, ryżem itd.).
Tofu pokroić w kwadratowe plastry, cebulę i pie-
czarki na pół lub na ćwiartki, paprykę w nieduże
kwadraty. Nakładać na patyczki do szaszłyków
tofu na zmianę z warzywami, skropić sosem
sojowym, posmarować olejem, oprószyć ziołami.
Grillować równomiernie z 2 - 3 stron. Podawać
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
4
28905007.003.png 28905007.004.png
na papryka, świeży ogórek, musztarda, ketchup
pikantny.
OMLET Z TOFU
Składniki: 1 kostka tofu naturalnego lub wędzo-
nego, 1 średnia cebula, 4 pieczarki, 2 łyżki po-
siekanej zieleniny (natki lub szczypiorku), 4 łyżki
kukurydzy
z puszki, 4 jajka, szczypta soli, 1 łyżeczki pieprzu,
olej do smażenia.
Vegadelę, korniszony, świeżą paprykę i świeżego
ogórka kroimy kostki o wym. około 1-1,5 cm. Spi-
namy wykałaczkami koreczki z Vegadeli i dowol-
nie skomponowanych dodatków, maksimum po 3
składniki, przyprawiamy kleksem musztardy lub
ketchupu. Podajemy na zimno, jako wegetariań-
ską przekąskę.
EGZOTYCZNA SAŁATKA Z VEGADELĄ DROBIOWĄ
Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka ugotowanego
ryżu, pół czerwonej papryki, ćwiartka świeżego
melona, pół puszki ananasów, 1 batonik 150 g
Vegadeli drobiowej, 1 łyżeczka curry, 3-4 łyżki
majonezu.
Tofu i warzywa drobno pokroić, wymieszać z ziele-
niną, kukurydzą, pieprzem i żółtkami. Białka ubić
osobno z solą na sztywną pianę, dodać do masy
warzywnej. Podzielić na 2 części i smażyć 2 om-
lety na średnio rozgrzanej patelni, około 3 minuty
z jednej strony, potem - przy pomocy płaskiego
talerza - obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze
przez minutę. Podawać od razu po usmażeniu.
_______________________________
TOFU Á LA KOTLETY SCHABOWE
1 kostkę tofu naturalnego pokroić w duże plastry
o grubości około 1 cm. Każdy plaster skropić
z obu stron przyprawą do zup i oprószyć pie-
przem. Panierować w jajku i w bułce lub w goto-
wej panierce. Smażyć na oleju po 3 - 4 minuty
z każdej strony. Podawać z ziemniakami i surów-
ką.
_______________________________
TOFU Á LA KOTLETY MIELONE
1 kostkę tofu naturalnego rozgnieść widelcem
lub przepuścić przez praskę. Dodać 1 jajo, 3 łyżki
bułki tartej, 1 małą posiekaną i usmażoną cebulę,
posiekany świeży koperek, sól i pieprz do smaku.
Formować nieduże, płaskie kotlety, panierować
w bułce lub w gotowej panierce i smażyć po 3 - 4
minuty z każdej strony. Podawać z ziemniakami
i surówką.
Paprykę, melona, ananasy i Vegadelę kroimy w
niedużą kostkę. Dodajemy ryż i pozostałe składni-
ki, dokładnie mieszamy.Przed podaniem odstawia-
my sałatkę do lodówki
co najmniej na 1/2 godz.
KOLOROWA SAŁATKA Z VEGADELĄ O SMAKU
MIELONKI
Składniki na 2-3 porcje: pół świeżego brokuła,
pół czerwonej papryki, pół puszki kukurydzy, 1
nieduża marchewka, 1 batonik 150 g Vegadeli
o smaku mielonki, 3-4 łyżki majonezu jogurto-
wego, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta cukru i
pieprzu.
Warzywa dokładnie myjemy. Brokuły dzielimy
na nieduże różyczki, gotujemy przez 5 minut we
wrzątku lub przez 8-10 minut na parze. Marchew-
kę myjemy, obieramy, kroimy w krążki i osobno
gotujemy przez 10 minut we wrzątku lub 15 na
parze. Warzywa powinny być półtwarde. Paprykę i
Vegadelę kroimy
w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy. Ostu-
dzone warzywa mieszamy z kukurydzą, Vegadelą
i papryką, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy
z majonezem. Przyprawiamy solą, szczyptą cukru
i pieprzem. Przed podaniem dobrze jest schłodzić
sałatkę co najmniej przez 1/2 godz.
P OTRAWY Z VEGADELĄ
NA ZIMNO
FIT-KANAPKI Z VEGADELĄ
Składniki dla 2 osób: 1 batonik 150 g Vegadeli
dowolnego smaku, opieczone tosty pełnoziarniste
lub pumpernikiel (po 1 kromce na osobę), majo-
nez light, świeże warzywa: sałata, pomidor, czer-
wona papryka, ogórek, musztarda lub ketchup.
SAŁATKA Z VEGADELĄ SZYNKOWĄ
Składniki na 2-3 porcje: 1 batonik 150g Vegadeli
drobiowej, pół dużego słoika ogórków konserwo-
wych, pół puszki kukurydzy, 2 dymki ze szczy-
piorkiem, 1 szklanka drobno posiekanej kapusty
pekińskiej, 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz.
Kromki pieczywa smarujemy cienko majonezem
i kroimy na 4 kwadraty. Vegadelę i warzywa kro-
imy w plasterki. Na posmarowanych kawałkach
pieczywa układamy plastry Vegadeli, smarujemy
musztardą lub ketchupem i na wierzchu układamy
świeże warzywa.
Vegadelę i ogórki kroimy w kostkę, drobno sie-
kamy dymkę razem ze szczypiorkiem. Mieszamy
wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Przed podaniem dobrze jest schłodzić
sałatkę co najmniej przez
1 godz.
KORECZKI Z VEGADELI NA WEGETARIAŃSKIE
PARTY
Składniki dla 4-6 osób: po 1 batoniku 150g Vega-
deli w 4 smakach, oliwki czarne, oliwki zielone,
małe marynowane pieczarki, korniszony, czerwo-
Przepisy kulinarne pochodzą z serwisu internetowego www.polsoja.com.pl
5
28905007.005.png 28905007.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin