Zapiekanka z ryżu i sera.doc

(19 KB) Pobierz
Zapiekanka z ryżu i sera

Zapiekanka z ryżu i sera
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu,
3 łyżki masła,
pół szklanki posiekanej cebuli,
łyżka mąki,
sól, pieprz,
3/4 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera

Masło rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę razem z solą, pieprzem, smażyć na ciemnozłoty kolor, zestawić z ognia. Cebulę posypać mąką, wymieszać, mieszając wlewać mleko, stale mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Sos zestawić z ognia, dodać ser, mieszać, aż ser się stopi, włożyć ryż, ostrożnie wymieszać widelcem, wlać do naczynia lub garnka wysmarowanego masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C), piec pół godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin