Zupa z cukiniPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.600 g malych cukini,1 l mleka,0,5 l bulionu z kury,3 lyzki masla,1 mala cebula,1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,1 lyzka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki,sol.1. Cukinie umyc, pokroic na kawalki, wlozyc do garnka, zalac mala iloscia wrzacej wody. Gotowac pod przykryciem 5 min. Odcedzic i ostudzic.2. Cukinie zmiksowac z bulionem i mlekiem. Cebule obrac i zetrzec na tarce omalych otworach.3. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc cebule, smazyc 2 min. Wlac zmiksowana cukinie. Doprawic sola, pieprzem, przykryc i gotowac na malym ogniu 5 min.4. Zupe podawac w miseczkach posypana swieza, drobno pokrojona kolendra lubzielona pietruszka. W Meksyku zupe z cukini podaje sie czasem w malych dyniach lub okraglych kabaczkach przecietych na pol i wydrazonych.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 32.
leopardg