Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia).doc

(144 KB) Pobierz
Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

Rosół z kurczaka z kluskami (Japonia)

Składniki

·         ROSÓŁ:

·         cały kurczak, pokrojony na kawałki odpowiednie do zupy

·         3 l wody

·         1 marchewka, grubo pokrojona

·         1 cebula, pokrojona na ćwiartki ze skórą

·         1/4 naci selera, grubo pokrojone

·         1 listek laurowy

·         2-3 natki pietruszki

·         8 ziarenek ziela angielskiego

·         1 łyżka Sosu Sojowego Kikkoman

·         pieprz

·         sól

KLUSKI:

·         100g mąki pszennej

·         1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki schłodzonego bulionu (ze składników podanych powyżej)

·         jajko

·         łyżka Sosu Sojowego Kikkoman

·         8 łyżek drobno posiekanej pietruszki

·         8 łyżek drobno posiekanego koperku

Opis przygotowania

Zalać kurczaka wodą i zagotować. Zebrać pianę, następnie dołożyć warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, następnie wyjąć mięso i warzywa.
Kluski:
wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Bulion, jajko i sos sojowy wymieszać w misce, potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstała masa powinna mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Doprawić zupę Sosem Sojowym Kikkoman, solą i czarnym pieprzem. Wkładać ciasto na kluski po pół łyżeczki do gotującego się rosołu. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.

Podawać zupę posypaną pietruszką i koperkiem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin