Ciasto miętowe.doc

(26 KB) Pobierz
Ciasto Pijak

Ciasto  miętowe

 

 

 

 

Ciasto:

6 jajek,

1 szklanka mąki,

3/4 szklanki cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki kakao

 

 

Masa:

2  paczki po 200g miętowych landrynek

2 śnieżki + mleko,

3 łyżki żelatyny
 

 


Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Delikatnie wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.

 

 

Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).

Podawać mocno schłodzony.

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin