Ciasto miętowe
Ciasto:
6 jajek,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
Masa:
2 paczki po 200g miętowych landrynek
2 śnieżki + mleko,
3 łyżki żelatyny
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Delikatnie wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
Podawać mocno schłodzony.
mala_25_82