Chrzan z jajkami i mietanš Składniki: * 8-10 dkg chrzanu * 2 jajka * 1/8 j mietany * sól * cukier * ocet Sposób przygotowania: chrzan umyć oczycić zetrzeć na drobnej tarce. jaja ugotowane posiekać utrzeć ze mietanš połšczyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i ocet. dajcie do tego z umiarem tego octu! Pyszniejsze jest gdy damy do tego jeszcze 1/2 soku ze wieżej cytryny i 1 starte na tzw. papkę jabłko. Wymieszać, zjeć, pozmywać. Ja zwykle daję zamiast mietany majonez. Dłużej postoi i mozna zrobić dużo wczeniej, nawet tydzień i 10 dni przed podaniem. ----------------------------------------------- 6 jajek ugotować na twardo słoiczek chrzanu żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru a resztę jajaek drobno posiekać, wymieszać z chrzanem dodać 2 łyżeczki mietany. ----------------------------------------------------- Chrzan z jajami i mietanš Składniki: 15-20 dag chrzanu, 2-3 jaja ugotowane na twardo, 1/8 litra mietany, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy do smaku, Wykonanie: Postępujemy jak przy chrzanie z octem. Jaja posiekać, utrzeć ze mietanš, połšczyć z chrzanem, dodać do smaku cukier sól, kwasek cytrynowy. Zostawić na 1h.
hubira