Babka kresowa (Wigilia) (Podlasie)
聽
路聽 10 dag m膮ki gryczanej
路聽 20 dag mas艂a
路聽 20 dag cukru
路聽 4 jaja
路聽 10 dag migda艂贸w (w tym kilka gorzkich) 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Mas艂o utrze膰 z cukrem do bia艂o艣ci i dodawa膰 po 艂y偶ce m膮ki i po jednym 偶贸艂tku, stale mieszaj膮c.Wsypa膰 migda艂y obrane z 艂upinek i posiekane. Nast臋pnie delikatnie mieszaj膮c, powoli dodawa膰 ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek. Wla膰 ciasto do przygotowanej formy i piec 30 minut.
Barszcz czerwony czysty (Wigilia)
聽聽聽聽kwas buraczany
路聽 1 kg burak贸w
路聽 1 kromka suchego razowego chleba
路聽 3 z膮bki czosnku
路聽 1 艂y偶eczka kminku
路聽 szczypta cukru
路聽 3 艂y偶eczki soli聽聽聽聽barszcz
路聽 50 dag burak贸w
路聽 1 porcja w艂oszczyzny
路聽 3 szklanki kwasu buraczanego
路聽 2 - 3 suszone grzyby
路聽 2 z膮bki czosnku
路聽 3 ziarna ziela angielskiego
路聽 1 li艣膰 laurowy
路聽 cukier
路聽 s贸l, pieprz 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Przygotowa膰 kwas: buraki obra膰, umy膰, pokroi膰 w plastry, w艂o偶y膰 do garnka, a nast臋pnie zala膰 3 l letniej przegotowanej wody. Czosnek obra膰, przekroi膰 na p贸艂 i wraz z kminkiem, sol膮 i cukrem oraz kromk膮 chleba doda膰 do burak贸w. Garnek przykry膰 i zostawi膰 na 5 dni w ciep艂ym miejscu. Nast臋pnie usun膮膰 powsta艂y ko偶uch, a kwas przecedzi膰 i wla膰 do butelek (mo偶na go przechowywac w ch艂odnym miejscu nawet kilka miesi臋cy). Przygotowa膰 barszcz: grzyby namoczy膰 na noc w 1 szklance wody. Buraki obra膰, umy膰, pokroi膰 na 膰wiartki i zala膰 5 szklankami wody. W艂oszczyzn臋 oczy艣ci膰, umy膰 i razem z zielem angielskim oraz li艣ciem laurowym doda膰 do burak贸w. Warzywa ugotowa膰 do mi臋kko艣ci i odcedzi膰, wywar zachowa膰. Grzyby ugotowa膰 do mi臋kko艣ci w wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, przestudzi膰, pokroi膰 w paski i wraz z wywarem doda膰 do wywaru warzywnego. Nast臋pnie wla膰 kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru - 1/3 kwasu), doprowadzi膰 do wrzenia i od razu zestawi膰 z ognia. Barszcz doprawi膰 sol膮, pieprzem oraz cukrem. Czosnek obra膰, przecisn膮膰 przez prask臋 i doda膰 do barszczu. Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzi膰. Podawa膰 z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem z kapusty z grzybami.
Barszcz 艣wi膮teczny (Podlasie)
路聽 50 dag burak贸w 膰wik艂owych
路聽 litr roso艂u z wo艂owiny
路聽 3 dag grzyb贸w
路聽 kawa艂ek sk贸rki z chleba razowego
路聽 2 偶贸艂tka
路聽 8 dag rodzynk贸w
路聽 z膮bek czosnku
路聽 ziele angielskie
路聽 li艣膰 laurowy
路聽 lubczyk
路聽 tymianek
路聽 sok z cytryny
路聽 s贸l, pieprz 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Buraki obra膰, pokroi膰 w plasterki i ugotowa膰 w cz臋艣ci roso艂u. Grzyby namoczy膰 kilka godzin, po czym ugotowa膰 w tej samej wodzie. Do garnka z burakami doda膰 sk贸rk臋 z chleba razowego, przyprawy, wla膰 pozosta艂y ros贸艂, wywar z grzyb贸w i zagotowa膰. Nast臋pnie barszcz przecedzi膰, doda膰 grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaci膮gn膮膰 偶贸艂tkami, doprawi膰 sokiem z cytryny. Podawa膰 z grzankami.
Bia艂a gwiazdka
路聽 1/2 l 艣mietanki krem贸wki 30-proc.
路聽 1/3 szklanki cukru pudru
路聽 1 艂y偶eczka cukru waniliowego
路聽 1 艂y偶ka 偶elatyny
路聽 owoce 艣wie偶e, mro偶one, kandyzowane
路聽 koraliki (jadalne) do dekoracji 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :呕elatyn臋 namoczy膰 w 4 艂y偶kach wody, podgrza膰 i ostudzi膰. 艢mietank臋 ubi膰 z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymiesza膰 z 偶elatyn膮, ubija膰 jeszcze 2 minuty. Mas臋 w艂o偶y膰 do posmarowanej mas艂em foremki (gwiazdy), zastudzi膰. Wyj膮膰 i udekorowa膰.
Ciasto dro偶d偶owe
路聽 4 szklanki m膮ki pszennej
路聽 4 dag dro偶d偶y
路聽 1,5 szklanki mleka
路聽 1 艂y偶eczka soli
路聽 1 szklanka cukru
路聽 10 偶贸艂tek
路聽 12 dag mas艂a
路聽 po 1 sk贸rce otartej z cytryny i pomara艅czy
路聽 4 krople esencji migda艂owej
路聽 1 szklanka rodzynek聽聽聽do posmarowania ciasta:
路聽 jajko roztrzepane z wod膮聽聽聽do przygotowania form:
路聽 mas艂o
路聽 m膮ka 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Z dro偶d偶y, 1 艂y偶ki m膮ki, 1 艂y偶ki cukru i 1/2 szklanki ciep艂ej wody zrobi膰 zaczyn i odstawi膰 na 30 minut do wyro艣ni臋cia.Przesia膰 do miski 2 szklanki m膮ki, doda膰 ciep艂e mleko (40潞C), s贸l i dok艂adnie wymiesza膰. Wla膰 zaczyn i jeszcze raz wymiesza膰. Nast臋pnie doda膰 cukier, 偶贸艂tka, mas艂o, sk贸rk臋 z cytryny i pomara艅czy, esencj莽 migda艂ow膮 i pozosta艂e 2 szklanki m膮ki. Wszystko dobrze wymiesza膰, a nast臋pnie wyrobi膰, a偶 ciasto zacznie odstawa膰 od miski. Zebra膰 ciasto na dnie miski, przykry膰 lnian膮 艣ciereczk膮 i trzyma膰 przez 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej, a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰. Do wyro艣ni臋tego ciasta doda膰 rodzynki, wymiesza膰 i prze艂o偶y膰 do trzech ma艂ych albo dw贸ch du偶ych form wysmarowanych mas艂em i wysypanych m膮k膮, nape艂niaj膮c je do 1/3 wysoko艣ci. Odstawi膰 na 1 godzin臋 i 30 minut, 偶eby ciasto ponownie wyros艂o. Gdy prawie ca艂kowicie wype艂ni formy, posmarowa膰 wierzch jajkiem roztrzepanym z wod膮 i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do temperatury 180潞C. Piec 35 - 40 minut, a偶 powierzchnia nabierze br膮zowo z艂ocistego koloru, a patyk po nak艂uciu ciasta b臋dzie suchy.
Comber z bakaliami i czekolad膮
路聽 17 dag cukru
路聽 cukier waniliowy
路聽 szczypta soli
路聽 sk贸rka otarta z cytryny
路聽 4 jajka
路聽 20 dag m膮ki
路聽 10 dag mielonych migda艂贸w
路聽 p贸艂 torebki proszku do pieczenia
路聽 1/4 艂y偶eczki cynamonu
路聽 szczypta go藕dzik贸w i ga艂ki muszkato艂owej
路聽 10 dag daktyli
路聽 10 dag fig
路聽 15 dag "Mieszanki studenckiej"
路聽 5 dag wi艣ni koktajlowych
路聽 20 dag polewy czekoladowej 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem, cukrem waniliowym, sol膮 i sk贸rk膮 z cytryny. Kolejno wbija膰 jajka, doda膰 m膮k臋 i migda艂y, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (od艂o偶y膰 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon go藕dziki i ga艂k臋 muszkato艂ow膮. Ciasto prze艂o偶y膰 do nasmarowanej mas艂em i wysypanej tart膮 bu艂k膮 formy na comber, piec oko艂o godziny w temperaturze 200潞C. Wyj膮膰 z piekarnika, odstawi膰 na 5 minut i wyj膮膰 z formy. Ostudzone ciasto pokry膰 polew膮 czekoladow膮. Udekorowa膰 od艂o偶onymi wi艣niami i bakaliami. Kroi膰 na porcje, gdy polewa ca艂kowicie zastygnie.
Czekoladowa strucla z pistacjami
路聽 50 dag m膮ki
路聽 5 dag cukru
路聽 225 ml mleka
路聽 10 dag mas艂a
路聽 s贸l
路聽 jajko
路聽 艂y偶ka krem贸wki
路聽 18 dag gorzkiej czekolady
路聽 20 dag suszonych moreli
路聽 6 dag 艂uskanych pistacji 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Mleko lekko podgrza膰 z 艂y偶eczk膮 cukru, rozpu艣ci膰 w nim dro偶d偶e, wla膰 do m膮ki. Przykry膰, odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na 15 minut. Doda膰 reszt臋 cukru, cukier waniliowy, mas艂o i s贸l, zagnie艣膰. Odstawi膰 na 30 minut. Rozwa艂kowa膰, posmarowa膰 rozm膮conym bia艂kiem. Posypa膰 pokrojon膮 czekolad膮, pistacjami morelami, docisn膮膰 i zwin膮膰 w rulon. Rulon rozkroi膰 wzd艂u偶 na po艂ow臋, nie docinaj膮c do ko艅ca. Skr臋ci膰 w gruby sznur, odstawi膰 na 15 minut do wyro艣ni臋cia. Posmarowa膰 偶贸艂tkiem rozm膮conym ze 艣mietan膮 krem贸wk膮, piec 35 minut w temperaturze 200潞C.
Drobne pierniczki aromatyczne
路聽 12 dag smalcu
路聽 12 dag miodu
路聽 8 dag kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej
路 p贸艂 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w
路聽 p贸艂 艂y偶eczki imbiru
路聽 2 艂y偶eczki cynamonu
路聽 10 dag posiekanych orzech贸w laskowych
路聽 艂y偶eczka sody oczyszczonej
路聽 10 dag kandyzowanych wi艣ni
路聽 10 dag 艂uskanych orzech贸w laskowych 聽聽聽聽Spos贸b wykonania :Cukier rozpu艣ci膰 w po艂owie szklanki wody ze smalcem, miodem, sk贸rk膮 pomara艅czow膮 i przyprawami. Sod臋 rozpu艣ci膰 w 艂y偶ce wrz膮tku, doda膰 do przygotowanej mieszaniny razem z posiekanym orzechami i m膮k膮. Dobrze zagnie艣膰, ciasto od艂o偶y膰 na ca艂膮 dob臋. Ulepi膰 wa艂eczki o przekroju 4 cm, pokroi膰 je w jednocentymetrowe plasterki. Ciastka u艂o偶y膰 na blasze, ozdobi膰 wi艣nia kandyzowanymi i orzechami laskowymi. Piec 8 minut w temperaturze 225潞C.
Faszerowany karp w cie艣cie (Wigilia)
聽聽聽ryba:
路聽 1 sprawiony karp (1,5 kg)
路聽 przyprawa do ryb
路聽 3 艣rednie cebule
路...
hubira