Bo偶e Narodzenie - Przepisy.doc

(418 KB) Pobierz

Babka kresowa (Wigilia) (Podlasie)


10 dag m膮ki gryczanej

20 dag mas艂a

20 dag cukru

4 jaja

10 dag migda艂贸w (w tym kilka gorzkich)

Spos贸b wykonania :

Mas艂o utrze膰 z cukrem do bia艂o艣ci i dodawa膰 po 艂y偶ce m膮ki i po jednym 偶贸艂tku, stale mieszaj膮c.
Wsypa膰 migda艂y obrane z 艂upinek i posiekane.
Nast臋pnie delikatnie mieszaj膮c, powoli dodawa膰 ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek.
Wla膰 ciasto do przygotowanej formy i piec 30 minut.

Barszcz czerwony czysty (Wigilia)



kwas buraczany

1 kg burak贸w

1 kromka suchego razowego chleba

3 z膮bki czosnku

1 艂y偶eczka kminku

szczypta cukru

3 艂y偶eczki soli
barszcz

50 dag burak贸w

1 porcja w艂oszczyzny

3 szklanki kwasu buraczanego

2 - 3 suszone grzyby

2 z膮bki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

1 li艣膰 laurowy

cukier

s贸l, pieprz

Spos贸b wykonania :

Przygotowa膰 kwas: buraki obra膰, umy膰, pokroi膰 w plastry, w艂o偶y膰 do garnka, a nast臋pnie zala膰 3 l letniej przegotowanej wody.
Czosnek obra膰, przekroi膰 na p贸艂 i wraz z kminkiem, sol膮 i cukrem oraz kromk膮 chleba doda膰 do burak贸w.
Garnek przykry膰 i zostawi膰 na 5 dni w ciep艂ym miejscu.
Nast臋pnie usun膮膰 powsta艂y ko偶uch, a kwas przecedzi膰 i wla膰 do butelek (mo偶na go przechowywac w ch艂odnym miejscu nawet kilka miesi臋cy).
Przygotowa膰 barszcz: grzyby namoczy膰 na noc w 1 szklance wody.
Buraki obra膰, umy膰, pokroi膰 na 膰wiartki i zala膰 5 szklankami wody.
W艂oszczyzn臋 oczy艣ci膰, umy膰 i razem z zielem angielskim oraz li艣ciem laurowym doda膰 do burak贸w.
Warzywa ugotowa膰 do mi臋kko艣ci i odcedzi膰, wywar zachowa膰.
Grzyby ugotowa膰 do mi臋kko艣ci w wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, przestudzi膰, pokroi膰 w paski i wraz z wywarem doda膰 do wywaru warzywnego.
Nast臋pnie wla膰 kwas buraczany (w porcji : 2/3 wywaru - 1/3 kwasu), doprowadzi膰 do wrzenia i od razu zestawi膰 z ognia.
Barszcz doprawi膰 sol膮, pieprzem oraz cukrem.
Czosnek obra膰, przecisn膮膰 przez prask臋 i doda膰 do barszczu.
Przed podaniem barszcz jeszcze raz przecedzi膰.
Podawa膰 z jajkiem ugotowanym na twardo lub z pasztecikami przygotowanymi z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem z kapusty z grzybami.

Barszcz 艣wi膮teczny (Podlasie)


50 dag burak贸w 膰wik艂owych

litr roso艂u z wo艂owiny

3 dag grzyb贸w

kawa艂ek sk贸rki z chleba razowego

2 偶贸艂tka

8 dag rodzynk贸w

z膮bek czosnku

ziele angielskie

li艣膰 laurowy

lubczyk

tymianek

sok z cytryny

s贸l, pieprz

Spos贸b wykonania :

Buraki obra膰, pokroi膰 w plasterki i ugotowa膰 w cz臋艣ci roso艂u.
Grzyby namoczy膰 kilka godzin, po czym ugotowa膰 w tej samej wodzie.
Do garnka z burakami doda膰 sk贸rk臋 z chleba razowego, przyprawy, wla膰 pozosta艂y ros贸艂, wywar z grzyb贸w i zagotowa膰.
Nast臋pnie barszcz przecedzi膰, doda膰 grzyby pokrojone w paski, rodzynki, zaci膮gn膮膰 偶贸艂tkami, doprawi膰 sokiem z cytryny.
Podawa膰 z grzankami.

Bia艂a gwiazdka


1/2 l 艣mietanki krem贸wki 30-proc.

1/3 szklanki cukru pudru

1 艂y偶eczka cukru waniliowego

1 艂y偶ka 偶elatyny

owoce 艣wie偶e, mro偶one, kandyzowane

koraliki (jadalne) do dekoracji

Spos贸b wykonania :

呕elatyn臋 namoczy膰 w 4 艂y偶kach wody, podgrza膰 i ostudzi膰.
艢mietank臋 ubi膰 z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymiesza膰 z 偶elatyn膮, ubija膰 jeszcze 2 minuty.
Mas臋 w艂o偶y膰 do posmarowanej mas艂em foremki (gwiazdy), zastudzi膰.
Wyj膮膰 i udekorowa膰.

Ciasto dro偶d偶owe


4 szklanki m膮ki pszennej

4 dag dro偶d偶y

1,5 szklanki mleka

1 艂y偶eczka soli

1 szklanka cukru

10 偶贸艂tek

12 dag mas艂a

po 1 sk贸rce otartej z cytryny i pomara艅czy

4 krople esencji migda艂owej

1 szklanka rodzynek
do posmarowania ciasta:

jajko roztrzepane z wod膮
do przygotowania form:

mas艂o

m膮ka

Spos贸b wykonania :

Z dro偶d偶y, 1 艂y偶ki m膮ki, 1 艂y偶ki cukru i 1/2 szklanki ciep艂ej wody zrobi膰 zaczyn i odstawi膰 na 30 minut do wyro艣ni臋cia.
Przesia膰 do miski 2 szklanki m膮ki, doda膰 ciep艂e mleko (40潞C), s贸l i dok艂adnie wymiesza膰.
Wla膰 zaczyn i jeszcze raz wymiesza膰.
Nast臋pnie doda膰 cukier, 偶贸艂tka, mas艂o, sk贸rk臋 z cytryny i pomara艅czy, esencj莽 migda艂ow膮 i pozosta艂e 2 szklanki m膮ki.
Wszystko dobrze wymiesza膰, a nast臋pnie wyrobi膰, a偶 ciasto zacznie odstawa膰 od miski.
Zebra膰 ciasto na dnie miski, przykry膰 lnian膮 艣ciereczk膮 i trzyma膰 przez 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej, a偶 podwoi swoj膮 obj臋to艣膰.
Do wyro艣ni臋tego ciasta doda膰 rodzynki, wymiesza膰 i prze艂o偶y膰 do trzech ma艂ych albo dw贸ch du偶ych form wysmarowanych mas艂em i wysypanych m膮k膮, nape艂niaj膮c je do 1/3 wysoko艣ci.
Odstawi膰 na 1 godzin臋 i 30 minut, 偶eby ciasto ponownie wyros艂o.
Gdy prawie ca艂kowicie wype艂ni formy, posmarowa膰 wierzch jajkiem roztrzepanym z wod膮 i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do temperatury 180潞C.
Piec 35 - 40 minut, a偶 powierzchnia nabierze br膮zowo z艂ocistego koloru, a patyk po nak艂uciu ciasta b臋dzie suchy.

Comber z bakaliami i czekolad膮


20 dag mas艂a

17 dag cukru

cukier waniliowy

szczypta soli

sk贸rka otarta z cytryny

4 jajka

20 dag m膮ki

10 dag mielonych migda艂贸w

p贸艂 torebki proszku do pieczenia

1/4 艂y偶eczki cynamonu

szczypta go藕dzik贸w i ga艂ki muszkato艂owej

10 dag daktyli

10 dag fig

15 dag "Mieszanki studenckiej"

5 dag wi艣ni koktajlowych

20 dag polewy czekoladowej

Spos贸b wykonania :

Mi臋kkie mas艂o utrze膰 z cukrem, cukrem waniliowym, sol膮 i sk贸rk膮 z cytryny.
Kolejno wbija膰 jajka, doda膰 m膮k臋 i migda艂y, proszek do pieczenia, i pokrojone figi, daktyle, wisienki (od艂o偶y膰 3 sztuki), 10 dag mieszanki studenckiej oraz cynamon go藕dziki i ga艂k臋 muszkato艂ow膮.
Ciasto prze艂o偶y膰 do nasmarowanej mas艂em i wysypanej tart膮 bu艂k膮 formy na comber, piec oko艂o godziny w temperaturze 200潞C.
Wyj膮膰 z piekarnika, odstawi膰 na 5 minut i wyj膮膰 z formy.
Ostudzone ciasto pokry膰 polew膮 czekoladow膮.
Udekorowa膰 od艂o偶onymi wi艣niami i bakaliami.
Kroi膰 na porcje, gdy polewa ca艂kowicie zastygnie.

Czekoladowa strucla z pistacjami


50 dag m膮ki

5 dag cukru

225 ml mleka

cukier waniliowy

10 dag mas艂a

4 dag dro偶d偶y

s贸l

jajko

艂y偶ka krem贸wki

18 dag gorzkiej czekolady

20 dag suszonych moreli

6 dag 艂uskanych pistacji

Spos贸b wykonania :

Mleko lekko podgrza膰 z 艂y偶eczk膮 cukru, rozpu艣ci膰 w nim dro偶d偶e, wla膰 do m膮ki.
Przykry膰, odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na 15 minut.
Doda膰 reszt臋 cukru, cukier waniliowy, mas艂o i s贸l, zagnie艣膰.
Odstawi膰 na 30 minut.
Rozwa艂kowa膰, posmarowa膰 rozm膮conym bia艂kiem.
Posypa膰 pokrojon膮 czekolad膮, pistacjami morelami, docisn膮膰 i zwin膮膰 w rulon.
Rulon rozkroi膰 wzd艂u偶 na po艂ow臋, nie docinaj膮c do ko艅ca.
Skr臋ci膰 w gruby sznur, odstawi膰 na 15 minut do wyro艣ni臋cia.
Posmarowa膰 偶贸艂tkiem rozm膮conym ze 艣mietan膮 krem贸wk膮, piec 35 minut w temperaturze 200潞C.

Drobne pierniczki aromatyczne


12 dag smalcu

20 dag cukru

12 dag miodu

8 dag kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej

p贸艂 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w

p贸艂 艂y偶eczki imbiru

2 艂y偶eczki cynamonu

10 dag posiekanych orzech贸w laskowych

50 dag m膮ki

艂y偶eczka sody oczyszczonej

10 dag kandyzowanych wi艣ni

10 dag 艂uskanych orzech贸w laskowych

Spos贸b wykonania :

Cukier rozpu艣ci膰 w po艂owie szklanki wody ze smalcem, miodem, sk贸rk膮 pomara艅czow膮 i przyprawami.
Sod臋 rozpu艣ci膰 w 艂y偶ce wrz膮tku, doda膰 do przygotowanej mieszaniny razem z posiekanym orzechami i m膮k膮.
Dobrze zagnie艣膰, ciasto od艂o偶y膰 na ca艂膮 dob臋.
Ulepi膰 wa艂eczki o przekroju 4 cm, pokroi膰 je w jednocentymetrowe plasterki.
Ciastka u艂o偶y膰 na blasze, ozdobi膰 wi艣nia kandyzowanymi i orzechami laskowymi.
Piec 8 minut w temperaturze 225潞C.

Faszerowany karp w cie艣cie (Wigilia)



ryba:

1 sprawiony karp (1,5 kg)

przyprawa do ryb

3 艣rednie cebule

...

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin