Osiągnij pełną niezależność zdrowotną stosując Program Zdrowego Odżywiania
Witam w skróconej wersji programu odżywiania. Z jego całością, która zawiera również 150 nowych przepisów, możesz zapoznać się czytając moją nową książkę "Program osiągnięcia całkowitego zdrowia" (daję na nią wieczną gwarancję, ponieważ naprawdę poprawi twoje zdrowie i wagę!) Program powstał na bazie kilkudziesięciu lat doświadczenia - lat spędzonych na studiowaniu rozległych badań, naradach i dyskusjach z kolegami lekarzami, a przede wszystkim lat uwieńczonych sukcesem wyleczenia wielu tysięcy pacjentów. Czy walczysz z nadwagą, czy też z chorobą lub brakiem kondycji, albo też postrzegasz siebie za względnie lub zupełnie zdrowego, jestem pewny, że stosując zalecania zebrane poniżej i przedstawione w pełni w mojej nowej książce, osiągniesz szczęśliwe i zdrowe życie, na które w pełni zasługujesz.Co więc czyni ten program innym od wszystkich diet, które dotąd wypróbowywałeś? Opiera się na faktach. Nie ma w nim cudownych kuracji, a jedynie narzędzia, które pomogą ci zrozumieć swoje ciało i osiągnąć optymalne zdrowie. Wielu wiodących dietetyków zastosowało rozwiązania bazujące na przekonaniu, że jakaś jedna określona metoda może być stosowana uniwersalnie. Rzeczywiście istnieją uniwersalne prawdy, takie jak szkodliwość cukru, czy toksyn. Moje doświadczenie nauczyło mnie jednak, że ogólne podejście typu "jedna metoda pasuje dla wszystkich" (ang. one-size-fits-all) nie sprawdza się. To, co je jedna osoba, dla drugiej może być trucizną. Wiele diet może poprawić coś u jednej osoby, ale nie zadziałać albo nawet pogorszyć sytuację u drugiej z powodu różnić w biochemii metabolicznej. Tak jak wszyscy się różnimy, jeśli chodzi o nasz wygląd zewnętrzny, tak samo różnimy się na wewnętrznym poziomie (biochemii i fizjologii) - przetwarzamy pożywienie i wchłaniamy składniki odżywcze na różne sposoby. Kiedy zastosujesz dietę opartą na własnym typie metabolicznym, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych. Zajmując się swoimi problemami fragmentarycznie, tzn. likwidując jedynie symptomy, często uzyskujesz tymczasową ulgę. Tak naprawdę jednak sam problem nie znika. Często przenosi się on do innej części ciała albo powraca w krótkim okresie czasu. W przeciwieństwie do tego, kiedy zastosujesz podejście oparte na własnym, unikalnym typie metabolicznym - zaspakajając specyficzne potrzeby biochemiczne organizmu wynikające z genetyki - twoje problemy zdrowotne będą eliminowane na poziomie przyczynowym i w ten sposób uzyskasz stałą poprawę i zdrowie. Nie będziesz głodny Nie musisz się martwić o to, że będziesz odczuwał głód. Kiedy zaspokoisz swoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze, nie będziesz odczuwać przykrego uczucia głodu. Kiedy ostatecznie zrównoważysz swoje potrzeby, twoja przemożna chęć na potrawy, czy smaki zniknie i każdego dnia będziesz się budził z większą ilością energii niż jesteś jej w stanie zużyć. Natomiast jeśli zauważysz, że tak się nie dzieje to jest to sygnał, że nie zaspakajasz potrzeb swojego ciała i będziesz musiał zmodyfikować program. Potrafisz tego dokonać! Dzieląc plan na trzy etapy uczyniłem go wykonalnym. Główną różnicę między etapami stanowi stopniowe, coraz bardziej nieugięte stosowanie zasad zdrowego odżywiania. W większości są to zalecenia stojące w opozycji do powszechnie obowiązujących zwyczajów, ale zostały stworzone, żeby doprowadzić cię do stanu optymalnego zdrowia i samopoczucia. Wszystkie trzy poziomy mają te same wymagania w stosunku do spożywania węglowodanów, białek i wysokiej jakości tłuszczy. Kluczem do poprawy zdrowia jest znormalizowanie poziomu insuliny i jest to niezbędny czynnik do odniesienia sukcesu na wszystkich trzech poziomach. Jedną z głównych różnic jest rodzaj białek dopuszczonych do spożycia. Białko o wyższej jakości wprowadzasz stopniowo w miarę robionego postępu w kierunku zdrowszego poziomu. Kiedy zmieniasz poziom, musisz stosować wszystkie ograniczenia wprowadzone wcześniej, ponieważ nie powtarzam ich. W miarę czynionego postępu, stopień trudności wzrasta, ale dzieje się to równocześnie ze wzrostem uczucia wolności. Wkrótce będziesz się cieszył poziomem zdrowia o którym nawet nie myślałeś, że jest możliwy!
Podzieliłem program odżywiania na trzy części: podstawowy, średniozaawansowany i zaawansowany. Sukces przychodzi stopniowo, zatem program ten został stworzony tak, by pozwolić ci podążać w kierunku zdrowia metodą krok po kroku.
Prawie każdy powinien zacząć od poziomu podstawowego. Wyjątkiem są ci, którzy już stosują zasady tu przedstawione i ci, którzy są poważnie chorzy albo cierpią na inne dolegliwości i chcieliby, żeby przyspieszyć swój powrót do zdrowia, zastosować bardziej intensywną metodę wprowadzania rad, które można znaleźć na kilku lub wszystkich etapach.
Chociaż każda zmiana w obrębie etapu służy temu, żeby pomóc ci osiągnąć zdrowie, to to na którym etapie się skoncentrujesz jest zależne od "Czterech Czynników" – poziomu insuliny, wagi, ciśnienia, cholesterolu – co zostało opisane poniżej. Powinieneś również czasami uaktualniać swoją wiedzę na ich temat, ponieważ one określają jaki postęp robisz.
Każdy z etapów programu bazuje na moim klinicznych doświadczeniu: zatem choć większość ludzi odniesie korzyści z realizowania ich w określonej kolejności, to jeśli jesteś na etapie podstawowym i są elementy z etapów wyższych, które chcesz stosować już teraz (albo które ci zalecano stosować), oczywiście zrób to.
Jeśli niektóre ze zmian stanowią większe wyzwanie niż inne, po prostu pracuj nad nimi. Pamiętaj, że zdrowie jest największym dobrem jakie masz, więc każdy krok uwieńczony sukcesem, nieważne czy duży czy mały, jest wielkim krokiem na tej drodze. Jeśli się zniechęciłeś w jakimś momencie pamiętaj o jednej rzeczy: masz jedno jedyne ciało i umysł i są one bardziej niż cokolwiek innego warte tego.
Jedna ważna uwaga zanim rozpoczniesz:
Jeśli jakiś rodzaj zalecanego przeze mnie, czy kogoś innego, jedzenia czy suplementu, wywołuje mdłości lub sprawia, że w jakikolwiek sposób czujesz się niedobrze, słuchaj swojego ciała i natychmiast przestań go stosować! Twój organizm zawsze daje ci lepsze wskazówki na temat tego co jest dobre dla ciebie. Większość ludzi zauważa znaczącą poprawę samopoczucia w okresie od kilku dni do paru tygodni. Jeśli nie czujesz się lepiej, być może powinieneś się skontaktować z dobrze wyszkolonym lekarzem, który zna i rozumie biochemię insuliny i tłuszczy i który może pomóc ustalić ci twój indywidualny program.
Pierwszy krok do zdrowia: Ustal swoje "Cztery czynniki"
Cztery czynniki, których skuteczność w ocenie poziomu zdrowia została klinicznie potwierdzona:
· Poziom insuliny
· Waga
· Ciśnienie krwi
· Poziom cholesterolu
Te cztery czynniki to sygnały na drodze do dobrego samopoczucia. Na poziomie podstawowym możesz używać ich jako wskaźników postępu. Pomogą ci zorientować się, kiedy przejść do kolejnego etapu. Jesteś gotowy jeśli czujesz się wygodnie, pewnie, a twoje wskaźniki są na optymalnym poziomie.
Czynnik #1: Poziom insuliny
A co chodzi z poziomem insuliny? Potrzebujemy insuliny do życia, ale najpewniej masz jej dużo za dużo krążącej w organizmie. Większość dorosłych ma około pięciu litrów krwi i są zaskoczeni, kiedy się dowiadują, że w tych pięciu litrach jest jedynie jedna łyżeczka cukru. Potrzebujesz jednej łyżeczki cukru – jeśli nawet. Jeśli twój poziom cukru we krwi wzrósłby do jednej łyżeczki wpadłbyś w śpiączkę cukrzycową i umarł.
Twój organizm ciężko pracuje, żeby cię przed tym uchronić produkując insulinę, by móc utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Taka reakcja organizmu chroni cię przed śmiercią po zjedzeniu cukru. Niestety okazuje się, że wysoki poziom insuliny jest bardzo toksyczny. Za każdym razem kiedy jesz cukier lub zboża, poziom insuliny wzrasta. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie, cukrzycę lub nadwagę jest wysoce prawdopodobne, że zjadasz zbyt dużą ilość produktów zbożowych. Kiedy mówię o cukrzycy mam na myśli cukrzyce typu II , która zwykle pojawia się w dojrzałym wieku i jest związana ze wzrostem wagi. Cukrzyca typu I jest związana ze zbyt małą ilością insuliny, ponieważ trzustka traci zdolność jej wytwarzania.
Test poziomu cukru we krwi
Żeby dowiedzieć się jaki masz poziom insuliny musisz udać się do lekarza i poprosić o skierowanie na badanie. Badanie nazywa się testem na poziom glukozy lub testem poziomu cukru. Polega na pobraniu małej ilości krwi po okresie niejedzenia przez 6 godzin.
Fakty na temat badania poziomu cukru:
· Badanie to jest niezmiernie użyteczne. Jest jednym z najtańszych i najlepszych w tradycyjnej medycynie. Prawidłowy poziom cukru we krwi powinien wynosić około 87 mg/dL.
· Przyjrzyj się anomaliom w wyniku. Kiedy poziom cukru wzrasta do powyżej 100 mg/dL staję się bardzo ostrożny ze względu na możliwość cukrzycy. Sugeruje to insulinoodporność i niemożność kontrolowania poziomu cukru we krwi. Nie diagnozuje się zazwyczaj cukrzycy jeśli poziom cukru nie przekroczy 126 mg/dL. Twierdzę jednak, że proces chorobowy jest wtedy już bardzo posunięty. Poziom cukru ponad 100 pozwala przewidzieć przyszłą cukrzycę nawet z 10-letnim wyprzedzeniem.
· Test na poziom cukru informuje cię o poziomie insuliny. Wysoki poziom cukru wskazuje na zbyt wysoki poziom insuliny. Wysoki poziom cukru wraz z białkiem w organizmie może gwałtownie przyspieszać proces starzenia (ang).
· Zwróć uwagę na wynik poniżej 90. Myślę, że bezpiecznie można powiedzieć, że poziom cukru we krwi powinien wynosić mniej niż 90. Kiedy tak będzie możesz rozważyć stosowanie programu odżywiania na średniozaawansowanym poziomie. Na całe szczęście test określający poziom cukru jest bardzo tani!
Innym pomocnym testem jest sprawdzenie poziomu insuliny. Możesz zignorować normy laboratoryjne ponieważ bazują one na „przeciętnej” populacji, która ma wysoki poziom insuliny.
Przeprowadzam oba testy regularnie w moim biurze. Poziom insuliny powinien być 5 lub niższy – im niższy tym lepszy. Poziom insuliny powyżej 10 sugeruje istotne zakłócenia; im wyższy, tym gorzej. Sprawą raczej niezwykłą jest wynik wyższy niż 20 u kogoś, kto już nie został zdiagnozowany jako cukrzyk. Kiedy poddasz się testowi i twój poziom insuliny będzie niższy niż 5, możesz użyć tego jako wskazówki, że możesz bezpiecznie przystąpić do programu odżywiania na poziomie średniozaawansowanym.
Kiedy znormalizujesz swoją wagę i ćwiczenia możesz z powrotem wprowadzić do jadłospisu produkty zbożowe w mniejszej ilości, żeby zoptymalizować zdrowie.
Czynnik #2: Twoja idealna waga
Jest to czynnik z którym zmagamy coraz bardziej. Miliony ludzi ma nadwagę w USA i ich ilość ciągle wzrasta (to samo dzieje się w Polsce - przyp. tłum.) Żeby poczytać na temat epidemii otyłości w Ameryce i na świecie, wpisz odpowiednie słowo w przeszukiwarce i naciśnij "szukaj". Znajdziesz mnóstwo informacji, które pomogą ci zrozumieć ogrom problemu.
Jednym z prostych i skutecznych sposobów na odkrycie, czy masz problemy z wagą jest zmierzenie obwodu w pasie na poziomie pępka. Zadziwiające, że obwód pasa jest najlepszym sposobem na zmierzenia ilości całkowitego tłuszczu w organizmie, jest lepszy niż wskaźnik BMI (body mass index). Jeśli mierzysz swój pas, mężczyźni klasyfikują się jako otyli kiedy obwód wynosi ponad 102, a kobiety ponad 88.
BMI jest dobrym narzędziem do sprawdzenia jaka powinna być twoja idealna waga. Na tej stronie znajdziesz dobry kalkulator BMI.
Posiadanie idealnej wagi jest ważne w programie odżywiania. Nie jest tak tylko dlatego, że jestem zaangażowany w to, żeby pomóc twojemu ciału dojść do zdrowia, ale również dlatego, że nadwaga i otyłość ma negatywny wpływ i może osłabiać twoją zdolność bycia zdrowym. Jeśli nie cieszysz się idealną wagą – masz nadwagę lub niedowagę – powinieneś zacząć od poziomu podstawowego i pozostać na nim, aż do osiągnięcia prawidłowej wagi; potem doradzam ci przejście na wyższy poziom, żeby dalej wzmocnić organizm do zwalczania chorób i dłuższego, bardziej energicznego życia.
Czynnik #3: Prawidłowe ciśnienie krwi -- 120/80
Twoje ciśnienie krwi, bez pomocy leków, powinno wynosić około 120/80. Jeśli zażywasz leki na ciśnienie, pewnie się ucieszysz z wiadomości, że ten program odżywiania u większości ludzi normalizuje podniesione ciśnienie.
Chociaż podniesiony poziom insuliny jest jednym z istotniejszych czynników przyczyniających się do powstania tego problemu, swój wkład ma również stres, napięcie i lęk. Po rozpoczęciu programu odżywiania i stosowania go przez kilka miesięcy, jeśli nie odczujesz żadnej poprawy jest ci potrzebny lekarz dobrze zorientowany w stosowaniu metod odstresowujących takich, jak moja ulubiona: EFT.
Zgodnie z moim klinicznym doświadczeniem, ponad 95 procent pacjentów z podniesionym poziomem cholesterolu i trójglicerydów reaguje na podejście oparte na zmniejszeniu ilości spożywanych węglowodanów, korygujące poziom insuliny. Szczególnie odnosi się to do trójglicerydów. W mojej ponad 20-letniej praktyce medycznej nigdy nie spotkałem się podniesionym poziomem trójglicerydów, który by nie obniżył się po zastosowaniu diety niskowęglowodanowej.
Czynnik #4: Poziom cholesterolu
Większość ludzi nie wie co ma myśleć o poziomie swojego cholesterolu. Jest tak ponieważ zbyt duży nacisk kładziony jest na ważność cholesterolu całkowitego. O wiele ważniejszym wskaźnikiem czynnika ryzyka zachorowania na choroby sercowo naczyniowe jest stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do całkowitego cholesterolu.
Otrzymuję liczbę przez proste podzielenie HDL przez całkowity cholesterol (HDL/Total Cholesterol). Idealnie liczba powinna być wyższa niż 24%. Poniżej 10 jest bardzo niebezpiecznie i zwykle wskazuje na nadciągające problemy sercowo naczyniowe. Idealny poziom powinien być 30 lub wyżej. Rzadkością jest powyżej 50, ale zgodnie z moją wiedzą im wyższa liczba, tym lepiej. Nie zgadza się to zwykle z wartościami laboratoryjnymi, ale ponieważ jest to wskaźnik, jestem przekonany, że możemy zrobić takie założenie.
Niektórzy lekarze otrzymują wskaźnik przez podzielenie cholesterolu całkowitego przez HDL (Total Cholesterol/HDL). W takim wypadku liczba powinna być niższa. Kiepski wynik to każdy powyżej 4, a 10 wskazuje na poważne problemy. Ta liczba rzadko kiedy spada poniżej 2.
Ważną rzeczą jest wspomnienie tutaj o małej grupie ludzi, którzy rodzą się genetyczną anomalią zwaną hipercholesterolemią (jeden przypadek na 500 osób) u których cholesterol jest zwykle około 350 lub wyżej.
Jeśli używasz ilości HDL do określenia, kiedy zastosować średniozaawansowany plan odżywiania, musisz być ostrożny i jeśli twój cholesterol jest podwyższony, skonsultować się z lekarzem.
Możesz używać proporcji trójglicerydów do HDL (Trójglicerydy/HDL) jako jeszcze innej metody wskazującej zaburzenia poziomu insuliny. Tu wskaźnik powinien wynosić poniżej 2. Im wyższy wskaźnik tym trudniejsza może być kontrola insuliny.
Witaj w pierwszym etapie planu odżywiania!
Uważam, że większości ludzi najłatwiej jest rozpocząć od poziomu dla początkujących. Jeśli jesteś zdrowy albo silnie zmotywowany do poprawienia stanu swojego zdrowia, możesz bezpośrednio zapoznać się z częścią dla zaawansowanych i średnio-zaawansowanych. Zalecam jednak przeczytać każdą cześć, ponieważ zalecenia raz wymienione nie są później powtarzane. Powody dla których doradzam ludziom rozpoczęcie od poziomu podstawowego są dwojakiego rodzaju:
· Jest kilka wymogów na początkowym poziomie, których wcielenie i zintegrować z codziennym życiem jest czasochłonne i wymaga cierpliwości, a są niezbędne, żeby móc stosować średnio-zaawansowany i zaawansowany plan odżywiania.
· Twój organizm potrzebuje czasu na przyzwyczajenie się do obniżonego poziomu insuliny.
Oczywiście są również ogólne zalecenia, niezależne od tego jaki poziom wybrałeś:
Słuchaj swojego ciała!
Jak już wspomniałem we wstępie, jest to jedna z najbardziej ważnych reguł w moich zaleceniach. Jeśli jakikolwiek rodzaj pożywienia, czy suplementów szkodzi ci w jakikolwiek sposób, natychmiast zaprzestań jego spożywania! Masz narzędzie do określenia, czy coś jest dobre dla ciebie, czy nie, więc używaj go.
Krok 1: Przynajmniej 1/3 tego, co zjadasz powinna być w stanie surowym.
Podczas gotowania cenne pierwiastki śladowe ulegają zniszczeniu, zmienia się ich skład chemiczny i postać. Regularne picie soku warzywnego z łatwością pozwoli ci osiągnąć cel jakim jest spożycie 1/3 surowego pożywienia w diecie.
Krok 2: Jedz więcej warzyw.
Pozwól, że zaprezentujemy ci, co możesz i czego zdecydowanie powinieneś jeść więcej: warzyw. WSZYSTKIE warzywa poprawiają stan zdrowia. Pod warunkiem, że na któreś nie jesteś uczulony, nie powodują powstawania gazów lub problemów jelitowych. Zapoznaj się z moją listą "zalecanych warzyw" , żeby dokonywać najzdrowszych wyborów.
Najlepiej gdybyś zjadał warzywa surowe, ale na początku możesz je podgotowywać lekko na parze.
Warzywa zawierają związki, które są naturalnymi czynnikami poprawiającymi zdrowie. Alkalizują również twój organizm, a większość z nas jest nazbyt zakwaszona. Dla większości ludzi o wiele bardziej korzystne jest zwiększenie ilości spożywanych warzyw niż dodatkowe zjadanie suplementów witaminowych. Zwykle potrzebujesz ogromnej liczby warzyw do zoptymalizowania swojego balansu pH (kwasowość /zasadowość).
Prawie każdy odniesie korzyść z jedzenia tak dużej ilości warzyw jak tylko to możliwe przy równoczesnym wzięciu pod uwagę ograniczeń swojego typu metabolicznego, czy własnej unikalnej odrębności biochemicznej. Pamiętaj proszę, że jesteś indywidualnością i twoje ciało wie najlepiej i powie ci, co jest optymalną ilością dla ciebie. Eskimos nie może jeść tak dużo warzyw jak Indianin z Peru. Nie tylko czułby się kiepsko, ale prawdopodobnie pojawiłby się u niego drapieżny apetyt na słodycze i kto wie jakie jeszcze degeneracyjne procesy i brak równowagi emocjonalnej.
Najlepszym sposobem na określenie ilości warzyw jakie potrzebuje twoje ciało jest odkrycie swojego metabolic type. Wszyscy potrzebujemy warzyw, żeby być zdrowi, ale ich ilość jest zdeterminowana przez to jakim jesteś typem metabolicznym. Znajduje się tam test dzięki któremu możesz określić jakim jesteś typem, który dokładnie został omówiony w mojej nowej książce Total Health Program. Typ węglowodanowy potrzebuje o wiele więcej warzyw w swojej diecie niż typ białkowy. Najłatwiejszym sposobem na zaspokojenie codziennych potrzeb jest regularne picie soku warzywnego.
Innymi słowy pozwól swojemu ciału powiadomić cię czy twój apetyt/smak rozwija się w dobrym kierunku w trakcie oceniania co jest dobre dla ciebie.
Krok 3: Niech twoje warzywa będą świeże.
Jeśli nie możesz dostać organicznych warzyw możesz moczyć nieorganiczne warzywa w miednicy pełnej wody z dodatkiem 0.5-1 szklanki octu przez 30 minut.
Następnie umieść je w torbie ściskając ją jak najbardziej, żeby zostało w niej jak najmniej powietrza, a potem szczelnie ją zamknij. Torba powinna wyglądać jak opakowanie próżniowe.
To przedłuży dwukrotnie lub nawet trzykrotnie okres przechowywania warzyw.
Krok 4: Ograniczenie spożycia cukru jest czynnikiem decydującym.
Jedzenie rafinowanego cukru oslabia twój system immunologiczny i przyczynia się do nadmiernego wzrostu ilości drożdży. Puszka każdego niedietetycznego napoju zawiera 8 łyżeczek cukru. Cukier jest składnikiem większości płatków śniadaniowych. Unikaj większości słodzików (również syropu zbożowego, fruktozy, miodu, maltodekstryny, dekstrozy, melasy, mleka ryżowego i migdałowego, soku z białych winogron, słodzonych soków owocowych, syropu z brązowego ryżu, klonowego, daktylowego, trzcinowego, kukurydzianego, cukru z buraka i laktozy).
W razie wątpliwości co do składu danego produktu czytaj etykietę i zwracaj uwagę ile gramów węglowodanów jest wymienionych. Nawet jeśli węglowodany pochodzą z warzyw rosnących na powierzchni ziemi bądź świadom, że reprezentują cukry, które mogą zmienić poziom twojej insuliny.
Krok 5: Unikaj hipoglikemii (niedobór cukru)
Większość z nas je olbrzymie ilości zbóż i cukrów, które powodują, że w naszej krwi krąży olbrzymia ilość insuliny. Kiedy przestajesz jeść zboża twojemu ciału zabiera kilka dni przyzwyczajenie się do obniżonego poziomu insuliny. W międzyczasie nadal utrzymujący wysoki jej poziom wywołuje takie symptomy jak zawroty głowy, rozproszenie, bóle głowy i ogólne złe samopoczucie.
Jedzenie co dwie godziny przez pierwszych kilka dni wprowadzania zmian pozwoli ci uniknąć tych tymczasowych skutków ubocznych. Będziesz potrzebował trochę białka takiego jak jajka, kawałek kurczaka, indyka, ryby czy nasion wraz z jarzynami takimi jak seler, ogórek, czy też przyprawami np. czerwony pieprz. To ochroni cię przed hipoglikemią i unormuje poziom cukru.
Nawet po tym, jak twój organizm się przyzwyczai, rozsądne będzie jedzenie od 4 do 6 posiłków dziennie. Jak się okazało częstsze jedzenie normalizuje poziom cholesterolu. Pomoże to również nadnerczom lepiej regulować poziom kortyzolu.
Wielu ludzi pyta o Nutrasweet (Aspartam). Ten sztuczny słodzik powinien być wyeliminowany. FDA (Food and Drug Administration) miała więcej informacji na temat szkodliwych reakcji na Nutrasweet niż na temat wszystkich innych produktów spożywczych i dodatków razem wziętych. U pewnych osób może on powodować katastrofalny konsekwencje. Jeśli jesteś zdrowy możesz używać sporadycznie kilku łyżeczek succanatu (słodzik). MSG (monosodium glutamate) również nie należy spożywać. [http://www.msgmyth.com/]
Przygotuj menu – Jeśli nie planujesz co będziesz jeść, planujesz jeść byle co.
Większość ludzi ma problemy z zastosowaniem tej reguły dopóki nie usiądzie raz w tygodniu (ja są wypoczęci, świeży i zrelaksowani) i nie zaplanuje każdego posiłku na cały nadchodzący tydzień.
Dobrą zasadą dla tych co pracują jest przygotowanie posiłku z wyprzedzeniem. Na przykład zrób obiad na następny dzień zanim położysz się spać. Albo zdecyduj co będziesz jeść na kolację zanim wyjdziesz rano z domu. W ten sposób możesz przyjść do domu i sięgnąć do spiżarni lub lodówki i wyciągnąć to, co ci potrzebne. Gorąco doradzam takie postępowanie. Jest o wiele bardziej prawdopodobne, że ci co tego nie robią z łatwością powrócą do swoich starych, bardziej wygodnych, ale mnie zdrowych nawyków.
Dziesięć przepisów
Wszystko co musisz zrobić to znaleźć co najmniej dziesięć przepisów na potrawy które lubisz. Tyle właśnie używa większość rodzin. Musisz znaleźć dziesięć przepisów, żeby znaleźć jeden który będzie odpowiadał tobie i twojej rodzinie, ale to tak ma być, jest to część procesu. Niezbędna jest różnorodność. Nie obracaj się koło dwóch albo trzech rodzajów potraw, bo wypalisz się i zakończysz stosowanie programu. Różnorodność stanowi klucz do sukcesu.
Step 6: Naucz się odróżniać fizyczny głód od psychicznego.
Jeśli rozglądasz się za słodyczami lub zbożem z powodu problemów emocjonalnych, możesz rozważyć zastosowanie prostej i szybko działającej psychologicznej akupresury - EFT, żeby móc kontrolować psychiczny głód.
Wielu ludzi nie rozumie, że emocjonalne dobre samopoczucie jest niezbędne do fizycznego zdrowia. W rzeczywistości jeśli chodzi o stosowanie diety w celu schudnięcia, nie zajęcie się sprawami emocjonalnymi – nieważne czy małymi, czy poważnymi urazami z przeszłości – jest główną przyczyną tego, że większości ludzi, którzy tracą na wadze nie potrafią tego stanu utrzymać.
Nie odniesiesz sukcesu jeśli utrzymujesz negatywne myśli i uczucia na własny temat i w tym samym czasie podejmujesz kroki w celu poprawienia stanu swojego ciała. To jak próba utrzymania samochodu w czystości podczas burzy piaskowej. Nastawienie umysłu na kanał "pozytywny" jest absolutnie niezbędne do osiągnięcia doskonałego zdrowia fizycznego.
Wielu ludzi pomija tę kwestię nie dlatego, że nie ma ona sensu, ale głównie dlatego, że medyczny establishment wbił im do głowy przekonanie, że oznacza to płacenie wielu tysięcy dolarów przez wiele miesięcy lub lat na tradycyjne, psychologiczne terapie.
Być może tradycyjne psychologiczne podejście czasami działa, ale jest lepsze rozwiązanie. Jest nim psychologiczna akupresura, prostszy, pewny i niedrogi sposób na wyeliminowanie negatywnych emocji oddzielających cię od pełnego i zdrowego życia. A EFT (Emotional Freedom Technique) jest najbardziej potężnym przedstawicielem tej metody.
EFT może ci pomóc:
· Uwolnić się od większości emocjonalnych urazów
· Usunąć fobie i stres pourazowy
· Skończyć z uczuciem głodu, który niszczy twoje zdrowie
· Wyeliminować albo znacząco zmniejszyć fizyczny ból i niewygodę
Jeśli czujesz, że twoje uczucia lub twój obraz są twoimi największymi wrogami podczas stosowania tego (lub innego) programu poprawy zdrowia, zalecam przeczytanie darmowego podręcznika EFT i zastanowienie się nad wypróbowaniem tej metody na sobie. Możesz również nabyć moją serię o EFT na DVD lub VHS, które zawierają pogłębione omówienie i lekcje, jak również omówienie programu odżywiania. EFT jest łatwą do nauczenia się techniką, a z powodu jej wysokiej skuteczności w instalowaniu pozytywnych uczuć cieszy się rosnącą szybko popularnością.
Białka są substancjami odżywczymi, niezbędnymi do budowy, utrzymania w formie i naprawy komórek organizmu takich, jak skóra, organy wewnętrzne i mięśnie. Stanowią również składnik systemu immunologicznego i hormonów. Są zbudowane z substancji zwanych aminokwasami - 22 z nich uważa się za niezbędne dla zdrowia. Dorośli mogą wyprodukować 14 z tych aminokwasów, ale pozostałe osiem, znane jako podstawowe aminokwasy, muszą zostać pobrane z zewnątrz. Białka znajdują się w każdym rodzaju pożywienia, ale jedynie mięso, jajka, sery i inne produkty pochodzenia zwierzęcego zawiera kompletne białko, tzn. posiadające wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów.
Zgodnie z moim doświadczeniem, większość ludzi nie zjada wystarczającej ilości białka. Jest to uzależnione zazwyczaj od osoby, jej płci, wzrostu, wagi i ilości wykonywanych ćwiczeń. Przeciętnie ilość ta waha się od 20 do 50 g w każdym posiłku.
Lekcja 1: Obejrzyj opakowanie
Jeśli jadasz pakowane jedzenie, ilość białka jest wymieniona na etykiecie. Dla nieprzetworzonego jedzenia 85g mięsa zawiera ok. 20 - ...
sollinio