Filety śledziowe z sałatką
Początek formularza
Skład:12 śledzi matiasów
4 łyżki mleka
2 jabłka
2 gruszki
6 łyżek octu
4 łyżki białego wina wytrawnego
2 pomidory
4 łyżki pokrojonej w kostkę marynowanej papryki
2-3 korniszony
3 łyżeczki musztardy
łyżeczka cukru
sok cytrynowy
Sposób wykonania:
Usunąć ości jeśli są, jeśli śledzie słone, to wymoczyć 2 godz. i jeśli za mało, zalaćświeża woda na jeszcze 2 godz. Połączyć szklankę wody, mleko i ocet, zalaćwymoczone śledzie. Jabłka i gruszki umyć i obrać lub nie, pokroić w kostkę,skropić cytr. Pomidory i ogórki pokroić tez w kostkę, połączyć z owocami ipapryka. Musztardę rozmieszać z winem, doprawić cukrem, dodać do mieszanki,wymieszać. Filety osączyć z zalewy, kształtować w kręgi i napełniać środkisałatka. Podawać ozdobione cząstka papryki, pomidora i ew. natka.
Tatar73