Papryka kiszona.rtf

(5 KB) Pobierz
Papryka kiszona

Papryka kiszona

 

Składniki:

1 kg papryki czerwonej, zielonej i żółtej

2 czuszki

6-7 ząbków czosnku

3-4 liście laurowe

łeczka ziela angielskiego

kilka koprów

3 dag soli na 1 l wody

 

Papryki umyj, przekrój w poprzek i oczyść z gniazd nasiennych. Czosnek obierz, liście laurowe pokrusz, a wodę zagotuj z solą i zielem angielskim. Wszystko razem przestudź.

 

W słojach układaj warstwami papryki, wkładając jedną w drugą i przekładaj czosnkiem, czuszką, koprem, liśćmi laurowymi. Zalej paprykę solanką. Słoje zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Następnie pasteryzuj lub tylko wynieś w ciemne i chłodne miejsce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin