WINO PSZENICZNO - RODZYNKOWE.doc

(34 KB) Pobierz

Wino Pszeniczno – Rodzynkowe

 

Przepis nr. 01

 

Przemyj na sitku pszenicę, a następnie zalej 0,5l wrzącej wody. Przykryj i zostaw pszenicę na noc, do zmięknięcia. Na drugi dzień zmiksuj pszenicę z rodzynkami, dodaj 1,5l wrzącej wody, przykryj i gdy się ochłodzi dodaj drożdże i pożywkę. Gdy fermentacja ruszy, dodaj cukru w postaci roztworu, tak by objętość nastawu wyniosła około 5l.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino Pszeniczno – Rodzynkowe

0,5 kg. pszenicy

0,9 kg rodzynek

1 kg. cukru

0,85 kg. cukru

drożdże winne

2g. pożywki

woda do objętości 5 litrów

 

pszenica1d.jpg [12,7kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin