SAŁATKA POLSKA ZE ŚLEDZIA SOLONEGO.doc

(19 KB) Pobierz
SAŁATKA POLSKA ZE ŚLEDZIA SOLONEGO

SAŁATKA POLSKA  ZE ŚLEDZIA SOLONEGO
2 solone śledzie, 1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki, 2 jaja ugotowane na twardo, duże winne jabłko, 1 - 2 korniszony, 2 - 4 marynowane grzybki, 2 - 3 marynowane śliwki, pół szklanki majonezu, łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz;
Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko ochłodzić.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin