SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM.doc

(23 KB) Pobierz

SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM

Szklanka ryżu, 3 jaja, 6-7 ogórków konserwowych, 7-8 płatów czerwonej konserwowej papryki, puszka konserwowej kukurydzy, puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, cebula, 5-6 łyżek majonezu, 3-4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, pieprz, sól, cukier.

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać, dodać odsączoną kukurydzę. Z majonezu, śmietany i musztardy przygotować sos, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z sałatką. Do sałatki można dodać kilka drobno pokrojonych zielonych oliwek.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin