Syropy.doc

(45 KB) Pobierz

SYROPY – SIRUPPI:

Płynna postać leku przeznaczona do podawania doustnego, charakteryzująca się słodkim smakiem i zwiększoną lepkością.

Są to stężone roztwory sacharozy (min 45%) lub alkoholi wielowodorotlenowych (sorbitol, glicerol, glikol propylenowy, mannitol) w wodzie , wyciągach roślinnych(syropy roślinne), sokach owocowych i ich mieszaninach.

Mogą zawierać substancje lecznicze w postaci ROZPUSZCZONEJ lub ZAWIESZONEJ.

Substancje pomocnicze w syropach:             

·         Poprawiające smak: sacharyna, as partam

·         Poprawiające zapach, aromatyzujące: wanilina, olejki

·         Barwiące

·         Przeciwutleniacze i konserwanty

·         !!! zapobiegające krystalizacji cukru

·         Zwiększające rozpuszczalność substancji leczniczej

Otrzymywanie syropów:

1)      Rozpuszczenie cukru w gorącym płynie: po doprowadzeniu do wrzenia i jeśli rozpuszczalnikiem jest woda, to cedzony, a następnie uzupełniany do przepisanej masy gorącą wodą.

Gotowanie prowadzi się max przez 2 min, bo jeśli dłużej następuje inwersja cukru (mniejsza trwałość!!!)

2)      Na zimno: przetoczenie soku/wody/wyciągu/nalewki/roztworu z substancją leczniczą  przez sacharozę

3)      Dodanie składników do syropu prostego

Po schłodzeniu syropy nalewa się do suchych i jałowych opakowań. Gdy są ciepłe następuje skraplanie wody na szyjce butelki . na powierzchni syropu powstaje warstwa rozcieńczonego roztworu (a nie stężonego), przez co przy powierzchni mogą rozwijać się mikroorganizmy.

*SIRUPUS SIMPLEX = syrop prosty =  syrop zwykły

Rp.               Saccharum               64,0

              Aqua                            36,0

Sacharozę rozpuszcza się w wodzie na gorąco, roztwór doprowadza do wrzenia, sączy na gorąco przez gazę i uzupełnia gorącą wodą do 100,0. Następnie dokładnie miesza i po ochłodzeniu roztworu miesza po raz kolejny w celu wyrównania stężenia sacharozy w roztworze.

Wysoka zawartość sacharozy (bardzo wysokie ciśnienie osmotyczne) uniemożliwia bakteriom rozwijanie się w syropie, dzięki czemu syrop prosty jest postacią trwałą mikrobiologicznie!!!

Gęstość syropu prostego: 1.310 – 1.320 g/ml

Zastosowanie syropu prostego:

- do sporządzania syropów przez mieszanie z wyciągami roślinnymi, nalewkami, sokami

- jako dodatek do mieszanin doustnych w celu poprawienia smaku

- jako nośnik substancji leczniczej w zawiesinach doustnych (faza rozpraszająca)

- w produkcji tabletek jako substancje wiążąca lub do drażowania (powlekania otoczką cukrową)

*syrop prawoślazowy = sirupus Althae

Sacharozę rozpuszcza się w maceracie z korzenia prawoślazu.

Wchodzi też w skład Liquor pectoralis: mieszanka o działaniu wykrztuśnym (+krople anyżowe + bromek amonu)

* syrop z naowocni pomarańczy gorzkiej = Sirupus Aurati Amari pericarpii:

Otrz. Przez zmieszanie syropu zwykłego z nalewką i wyciągiem płynnym z naowocni pomarańczy gorzkiej.

Ma działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych (stomachicum). Stosuje się też jako dodatek smakowy do innych syropów lub mieszanek.

* Syrop z Sulfoguajakolem = Sirupus Sulphoguajacoli:

Sulfoguajakol  (Thiocol) rozpuszczony w gorącym syropie pomarańczowym. Wykazuje działanie wykrztuśne przez drażnienie błony śluzowej oskrzeli, co powoduje zwiększone wydzielanie płynnego śluzu.

*Syrop tymiankowy złożony = Sirupus Thymi Compositus:

Zawiera wyciąg płynny z ziela tymianku (etanol!), z dodatkiem syropu prostego, bromku amonu i tymolu. Działa wykrztuśnie, zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i rozkurcza drogi oskrzelowe.

*Syrop sosnowy złożony = Sirupus Pini Compositum:

Zawiera wyciąg płynny z sosny, nalewkę z kopru włoskiego, wyciąg płynny z glistnika, fosforan kodeiny, sacharozę. Działa przeciwkaszlowo i spazmolitycznie (rozkurcza mięsnie gładkie).

*Rubital: syrop prawoślazowy+malinowy

Syropy dyspensowane są w butelkach, które stanową opakowania wielodawkowe. Wyposażone są zazwyczaj w odpowiednie marki umożliwiające prawidłowe dawkowanie leku. (Ew dawkowanie w łyżeczkach)

Niektóre syropy sporządza się ex tempore!! Przez rozpuszczenie/zawieszenie substancji czynnej i substancji pomocniczych  (w postaci proszku lub granulatu) w wodzie, np. antybiotyki

Przechowywanie:

Jeśli w syropie zawarta jest bardzo duża ilość sacharozy, to determinuje ona wysoką trwałość mikrobiologiczną, dlatego nie należy dopuszczać do rozcieńczania syropu.

Niekorzystne procesy podczas przechowywania:

- jeśli stężenie sacharozy jest niewielkie to rozwijają się mikroorganizmy

- fermentacja alkoholowa

-  krystalizacja cukru

Zastosowanie syropów:

+ maskowanie przykrego smaku leków

+ działanie osłaniające na błony śluzowe

+ faza  rozpraszająca w zawiesinach

+ ułatwiające dozowanie

Syropy jako nośniki substancji leczniczych:

Głównie w chorobach dróg oddechowych:

-mukolityczne: karbocysteina (PectoDrill, Mucolina), bromhexyna (Flegamina), ambroxol (Ambrosol, Mucosolvan, Flavamed)

- przeciwkaszlowe: dextrometorfan (Acodin, Actifed, Robitussin antitussicum)

-ziołowe: sosnowy, prawoślazowy, z babki lancetowatej (Sir. Plantagilis – wykrztuśny), z cebuli (Alcep-przeciwbakteryjnie w infekcjach górnych dróg oddechowych)

- antybiotyki: amoxycylina z kwasem klawulanowym (Augmentin, Amoxiclav, Forcid)

- przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe: paracetamol (Codipar, Panadol, Calpol), ibuprofen (Ibum, Ibufen, Nurofen)

- terapia przeziebieniowa : Calcium Sanosvit (wapno), Rutinacea, Ceruvit (rutozyd z Wit.C)

- uspokajające: hydroxyzyna

- przeciwhistaminowe = przeciwalergiczne: prometazyna (Diphergan), klemastyna (Clemastin), loratadyna (Claritine)

- przeczyszczające: laktuloza (Duphalac)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin