SERNIK BANANOWY
:Składniki na spód:
*110 g mąki
*2 łyżki cukru pudru
*45 g masła
*1 żółtko
*1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a ciasto wgnieść w spód. Ponakłuwać je widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Składniki na masę serową:
*500g serka twarogowego śmietankowego (dałam gotowy do wypieków)
*80g drobnego cukru
*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3 jajka roztrzepane
*1 łyżka soku z cytryny
*3 duże dojrzałe banany (musi wyjść 1,5 szklanki rozgniecionych bananów)
Banany rozgnieść i dodać do reszty składników. Wszystko razem zmiksować, a następnie wlać na podpieczony spód.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy gdy jest ścięty od góry, a po środku sprężysty.
Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce przez conajmniej 3 godziny.
Smacznego :)
figusiaczek