Leczenie prostaty.PDF

(568 KB) Pobierz
673957064 UNPDF
Czytelnia www.DrJacobsMedical.pl
Polifenole z owocu
granatu w leczeniu
raka stercza
Nowe perspektywy oraz kliniczne i przedkliniczne dane
na temat działania polifenoli owocu granatu
dr n. med. Ludwig Manfred Jacob
Klinika Urologii na Uniwersytecie w Mainz
prof. dr med. Karl Friedrich Klippel
Klinika Urologii na Uniwersytecie w Mainz
Artykuł jest tłumaczeniem tekstu, który ukazał się w „Deutsche Zeitschrift für Onkologie”
(2008; 40: 1-10). Zawiera po raz pierwszy publikowane wyniki rozprawy naukowej Ludwiga
Manfreda Jacoba „Chemoprewencja oraz adjuwantowa terapia żywieniowa w raku stercza
w oparciu o polifenole granatu”.
Artykuł ukazał się w „Przeglądzie Urologicznym” 2009/10/5 (57) i jest dostępny na stronach
internetwoych „Przeglądu Urologicznego”: http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1648
1
673957064.002.png
Czytelnia www.DrJacobsMedical.pl
Polifenole owocu granatu wykazały w badaniach in vitro, in vivo oraz klinicznych
przekonujące działanie hamujące kancerogenezę (inicjacja, promocja, progresja),
wzrost i naciekanie poprzez oddziaływanie antyangiogenetyczne, antyproliferacyj-
ne, proapoptotyczne oraz powodujące ponowne różnicowanie się komórek.
Efekt ten wynika z naturalnego współdziałania polifenoli przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i itohormonal-
nych, które modulują system immunologiczny, epigenom oraz drogi przekazywania sygnału komórkowego.
Mimo iż wykonano wiele badań przedklinicznych, jak dotąd przeprowadzono tylko jedno kontrolowane badanie
kliniczne z udziałem chorych z rakiem stercza, które wykazało przeciętnie czterokrotne wydłużenie czasu po-
dwojenia poziomu PSA. Szczególnie interesujące są nowe wyniki badań przedklinicznych, które wskazują na
możliwe synergistyczne efekty ablacji hormonalnej oraz chemio- i radioterapii w przypadku terapii raka stercza
opornego na leczenie hormonalne. Należy zwrócić uwagę na różnice w odniesieniu do jakości i zawartości
polifenoli w produktach z granatu, przy czym sfermentowane polifenole granatu cechują się wyższą bioak-
tywnością oraz przypuszczalnie również biodostępnością. Przedstawione są zwłaszcza nowe mechanizmy
działania w odniesieniu do hamowania enzymów CYP, możliwego wzrostu stężenia 3ß-diolu oraz aktywacji
antyproliferacyjnego receptora estrogenowego ß, jak też antagonizowania proliferacyjnego receptora estroge-
nowego α przez polifenole granatu.
Rak stercza jest jednym z najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i typowym, przeważnie powoli rosną-
cym rakiem związanym z wiekiem. Nie tylko mężczyźni z rakiem stercza „niskiego ryzyka” (low risk), którzy zdecy-
dowali się na aktywną obserwację (active surveillance), lecz także pacjenci z nawrotami wzrostu poziomu PSA po
leczeniu podstawowym często pragną aktywnie poprawić swój stan zdrowia przez zmianę sposobu życia i nawyków
żywieniowych. Polifenole granatu mają przy tym wszechstronne mechanizmy działania antykancerogennego:
Zakres działań antykancerogennych
– Zahamowanie wzrostu komórek guza i ich naciekania
– Przyspieszenie apoptozy
– Przyśpieszenie ponownego różnicowania się komórek
– Zahamowanie pro kancerogennych dróg przekazywania sygnału
– Regulacja cyklu komórkowego
– Blokada enzymów prokancerogennych
– Zahamowanie neoangiogenezy
– Działanie przeciwzapalne (NF-kappa B, COX-2, TNF)
– Antyoksydacyjna ochrona komórek (m.in. NO, GSH)
– Wiązanie metali prokancerogennych
– Działanie antyestrogenowe na receptory ER
– Potencjalne efekty antyproliferacyjne przez receptory ER
– Regulacja „w dół” genów odpowiadających za syntezę androgenów oraz ekspresji AR
– Prawdopodobne efekty synergistyczne z chemio- i radioterapią
Czterokrotne wydłużenie czasu podwojenia poziomu PSA w badaniu klinicznym
W badaniu drugiej fazy zastosowanie soku z granatu doprowadziło do niemal czterokrotnego wydłużenia
czasu podwojenia poziomu PSA. Badanie jest obecnie kontynuowane przy współudziale National Cancer
Institute w różnych ośrodkach leczenia raka w Stanach Zjednoczonych jako kontrolowane placebo badanie
trzeciej praktykafazy z udziałem 250 pacjentów. Wyniki oczekiwane są w 2010 roku. U wszystkich badanych
pacjentów, pomimo uprzedniej prostatektomii lub napromieniania, doszło do ponownego wzrostu poziomu
2
673957064.003.png
Czytelnia www.DrJacobsMedical.pl
PSA. Czas podwojenia poziomu PSA jest coraz częściej postrzegany jako ważny surogatowy biomarker śmier-
telności w raku stercza po operacji albo napromienieniu. U 94% uczestników badania nie stwierdzało się prze-
rzutów. Mieli oni średnio 5-7 punktów w skali Gleasona.
Podczas gdy przed badaniem średni czas podwojenia poziomu PSA u pacjentów wynosił 15 miesięcy, codzien-
ne spożywanie 240 ml soku z granatu (570 mg polifenoli) w badaniu wydłużyło ten czas do 54 miesięcy.
Do trwającego 33 miesiące badania włączono jeszcze 46 mężczyzn. U 83% badanych spożywanie soku z gra-
natu spowodowało całkowity spadek wartości PSA lub znaczące spowolnienie czasu podwojenia poziomu PSA.
Pomiędzy badanymi grupami wystąpiły duże różnice w działaniu: podczas gdy czas podwojenia poziomu PSA
przed rozpoczęciem badania wynosił 15,6 miesiąca (? 10,8 miesiąca, mediana 11,5 miesiąca), podczas badania
wydłużył się on do 54,7 miesiąca ? 102 miesiące (mediana 28,7 miesiąca, p < 0,001). Ogółem 16 pacjentów
(35%) osiągnęło spadek wartości PSA o średnio 27%, z czego 4 miało spadek poziomu PSA o ponad 50%. U żad-
nego z uczestników badania nie doszło do powstania przerzutów w czasie trwania badania wynoszącego 33 mie-
siące. Całkowite zafałszowanie wartości PSA jest bardzo mało prawdopodobne. Zatem w przypadku zdrowych
mężczyzn bez raka stercza sok z granatu i kwas elagowy pozostawały bez wpływu na wartość PSA. Kierownik
badania Allan Pantuck uznał przede wszystkim antyoksydacyjne i przeciwzapalne efekty polifenoli z granatu
odpowiedzialnymi za korzystne oddziaływanie na uczestników badania.
W porównaniu z wartościami wyjściowymi, na początku badania surowica chorych na raka stercza wywołała ex
vivo 12-procentową redukcję wzrostu w kulturach komórkowych raka stercza LNCaP (84% badanych). W kultu-
rach komórkowych surowica spowodowała średnie zwiększenie apoptozy o 17,5% (75% badanych).
Znaczne różnice w odpowiedzi ze względu na biodostępność
Całkiem znaczne międzyosobnicze różnice w działaniu (in vivo i ex vivo) zapewne nie są do wyjaśnienia jedynie
zróżnicowaną biologią guza, lecz także indywidualnie bardzo różnorodną biodostępnością polifenoli granatu.
Również w badaniach biodostępności zostały stwierdzone znaczne różnice osobnicze, które sprowadzały się
do składu lory jelitowej [11]. Biologiczne działanie soku jest w większej mierze przypisane metabolitom aglika-
nowym lory jelitowej, a nie bezpośredniemu działaniu polifenoli pochodzących z soku. Elagotaniny są ilościowo
najważniejszymi polifenolami soku z granatu. Dlatego też szczególne metabolity elagotanin, tak zwane urolityny,
mają prawdopodobnie duże znaczenie.
Działanie antyestrogenowe
Urolityny mają wysokie powinowactwo do skutecznego proliferacyjnie receptora estrogenowego α (ERα) i już
w bardzo niskich stężeniach mogą być skuteczne w działaniu antyestrogenowym i antyproliferacyjnym [36].
Zresztą również działanie podobne do SERM (Selective Estrogen Response Modiier – selektywny modulator
receptora estrogenowego) kwasu elagowego (substancja wyjściowa dla urolityn) jest znane jako działanie an-
tyestrogenowe [50]. Urolityny zaaplikowane myszom doustnie gromadzą się przede wszystkim w gruczole kro-
kowym, a następnie w jelicie grubym i tkance jelitowej. Ich przeszczepy ksenogeniczne raków stercza zostają
odrzucone. Kwas elagowy oraz – wyraźnie skuteczniej – urolityny hamują wzrost raka stercza in vitro [56].
W soku z granatu obecne są także różne itoestrogeny, jak na przykład kemferol, kwercetyna, naringenina,
luteolina [32]. Ilościowo urolityny są szczególnie ważnymi substancjami o działaniu jednostkowym. Jednakże
ostatecznie synergia wszystkich substancji roślinnych (w tym kwasu elagowego, tanin, antocyjanów) mogłaby
być odpowiedzialna za szczególne wynikowe działanie granatu.
3
673957064.004.png
Czytelnia www.DrJacobsMedical.pl
Biorąc pod uwagę hamowanie proliferacji i naciekania hormonozależnych i opornych na działanie hormonalne
komórek raka stercza, sfermentowany sok z granatu względem niesfermentowanego okazał się go przewyższać
[5, 34, 35]. W porównaniu ze świeżym sokiem polifenole granatu w sfermentowanym soku hamowały wzrost
komórek raka piersi dwukrotnie silniej, powstrzymywały kluczowe enzymy, tj. aromatazę oraz 17ßHSD, a przez
to biosyntezę estrogenu w tkance tłuszczowej [30], co miało znaczenie zarówno w przypadku raka piersi, jak
również raka stercza. W formie sfermentowanej polifenole granatu mogły efektywnie zmniejszać neoangiogene-
zę [63], jak też powodować ponowne różnicowanie się komórek białaczkowych oraz indukować apoptozę [26].
Osoby chore na cukrzycę zyskują podwójną korzyść ze sfermentowanych produktów z granatu, gdyż poprzez
fermentację przy udziale specjalnie wyselekcjonowanych szczepów mikroorganizmów probiotycznych drastycz-
nej redukcji ulega poziom cukru owocowego.
Przez fermentację przy udziale specjalnie wyselekcjonowanych szczepów mikroorganizmów probiotycznych da
się zwiększyć bioprzyswajalność oraz bioaktywność soku z granatu. Wydajność przemiany materii mikroorga-
nizmów fermentacyjnych zastępuje po części niedostateczny ludzki metabolizm, podczas gdy wielkocząstecz-
kowe polifenole granatu zostają przekształcone w małocząsteczkowe, lipoilne, lepiej przyswaj alnemetabolity.
Hamujące rozwój raka działanie sfermentowanych polifenoli soku z granatu było w badaniach wyraźniejsze niż
w przypadku niesfermentowanych preparatów.
Działanie na hormonoopornego raka stercza
Wzrastająca niezależność raka stercza od androgenów przy blokadzie hormonalnej przedstawia duży problem
leczniczy i prowadzi do powstania szczególnie agresywnych raków. Niezależność od androgenów jest często
skutkiem zmutowanego, nadwrażliwego lub ulegającego nadmiernej ekspresji receptora androgenowego oraz
wzmożonej produkcji enzymów, które w komórkach rakowych syntetyzują androgeny z cholesterolu.
Zgodnie z obecnymi wynikami badań polifenole granatu mogą wywierać wpływ na przebieg raka hormo-
noopornego:
– Polifenole granatu osłabiają ekspresję receptora androgenowego, często ulegającego nadmiernej ekspresji
w tym stadium [38, 22].
– Polifenole granatu zmniejszają produkcję enzymów biorących udział w syntezie androgenów w opornych na
działanie hormonów komórkach rakowych [22].
– Polifenole granatu obniżają wewnątrzkomórkowy poziom cholesterolu [18] i tym samym ilość substancji wyj-
ściowej dla zwiększonej biosyntezy androgenów.
– Sfermentowane polifenole granatu hamują wzrost nowotworu w przypadku opornych na działanie hormonów
raków stercza PC-3 in vivo oraz mają działanie antyproliferacyjne i przeciwdziałające inwazji komórek raka
stercza PC-3 i DU-145 in vitro [5].
– Działanie przeciwzapalne polifenoli granatu (hamowanie NF-kappa B, COX-2, TNF-alfa i mataloproteaz)
jest w tym stadium szczególnie ważne.
Hamowanie ekspresji receptora androgenowego oraz syntezy androgenów
W badaniu Uniwersytetu Wisconsin [38] lioilizowany ekstrakt z soku z granatu efektywnie hamował wzrost
wysoce agresywnych, opornych na działanie hormonów komórek PC-3 raka stercza i prowadził do apoptozy.
4
673957064.005.png
Czytelnia www.DrJacobsMedical.pl
W przypadku androgenozależnych komórek nowotworowych została osłabiona o 90% zarówno ekspresja
receptora androgenowego, jak również produkcja PSA. U myszy osiągnięto efekty antykancerogenne już
przy ilości zwykle spożywanej przez ludzi: PSA obniżyło się wyraźnie, raki stercza rosły znamiennie wolniej
niż w grupie kontrolnej, a średni czas przeżycia wydłużył się o 50%.
Hong i współpracownicy opublikowali w maju tego roku następujące nowe wyniki: W komórkach raka stercza
z nadekspresją receptora androgenowego (LNCaP-AR) polifenole granatu hamowały ekspresję receptora androge-
nowego. W tych komórkach nowotworowych oraz w szczególnie agresywnych, opornych na działanie hormonów
komórkach raka stercza DU-145 polifenole granatu skutecznie hamowały ekspresję kluczowych enzymów biosyn-
tezy androgenów. Przez to mogły być one skuteczne również w przypadku ciężko leczących się niezależnych od
androgenów raków stercza z ulegającym nadmiernej ekspresji receptorem androgenowym i regulowanymi w górę
enzymami syntezy androgenów oraz ewentualnie przedstawiać synergistyczną kombinację z blokadą hormonalną.
Jest to szczególnie interesujące, w raku stercza u chemicznie lub chirurgicznie wykastrowanych mężczyzn
wszystkie enzymy, które są niezbędne do syntezy testosteronu i dihydrotestosteronu (DHT) z cholesterolu,
ulegają wzmożonej ekspresji. Z tego powodu nowotwór może przeżyć pomimo bardzo niskiego poziomu andro-
genu we krwi [45].
Polifenole soku z granatu wykazywały w badaniu klinicznym działanie obniżające poziom cholesterolu oraz
obniżały w makrofagach wewnątrzkomórkowy poziom cholesterolu [14] przez zmniejszone wchłanianie, zwięk-
szoną eliminację oraz zredukowaną biosyntezę [18]. Dochodziło przy tym w komórkach nowotworowych do
częściowej utraty ważnego dla syntezy androgenów cholesterolu. Z pewnością skuteczniejsze w obniżaniu
poziomu cholesterolu, ale również obciążone większą ilością działań ubocznych są statyny, które prowadzą do
zmniejszenia ryzyka powstania miejscowo zaawansowanych przerzutów raka stercza [52].
Działanie na drogi przekazywania sygnału, ekspresję genów oraz regulację genową
Obecnie uważa się, iż regularne spożywanie owoców i warzyw może chronić przed rakiem oraz zachorowaniem
na choroby serca i układu krążenia przez modulację dróg transdukcji sygnału oraz epigenomu [43, 44]. Również
szczególne działanie polifenoli granatu da się sprowadzić zapewne do kompleksowych efektów synergistycz-
nych. Mówiąc w przenośni – naturalna mieszanina substancji komunikuje się z komórkami i drogami przekazy-
wania sygnału. Wystarczają do tego stosunkowo niewielkie ilości, podczas gdy do bezpośrednich chemicznych
oddziaływań muszą zostać osiągnięte wysokie stężenia substancji czynnych w tkance.
Uważa się, że działanie polifenoli to:
– Hamowanie proliferacyjnych, prokancerogennych dróg transdukcji sygnału poprzez:
- hamowanie fosforylacji kinaz MAP, c-met, kinazy Akt, fosfatydyloinozytolo-3-kinaz (PI3K);
- hamowanie aktywacji kinazy mTOR;
- hamowanie wytwarzania markerów proliferacji komórkowej (np. Ki-67 oraz PCNA).
– Hamowanie wytwarzania markerów angiogenezy (np. CD31 oraz VEGF).
– Przyspieszenie apoptozy poprzez zwiększanie aktywności kaspaz oraz genów supresorowych guza (np. p53).
– Regulacja cyklu komórkowego poprzez:
- zależne od dawki blokowanie cyklu komórkowego w fazie G0-G1;
- indukcję genów WAF1/p21 oraz KIP1/p27, a skutkiem tego hamowanie cyklinozależnych kinaz oraz
przyspieszanie regulacji komórkowej i apoptozy;
- redukcja ekspresji białek cykliny D1, D2 i E, jak też cyklinozależnych kinaz (cdk2, cdk4, cdk6).
– Wstępne hamowanie kaskady stanu zapalnego przez hamowanie aktywacji NF-kappa B.
5
673957064.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin