PRZEPISY NA PIECZYWO BEZGLUTENOWE
CHLEB KUKURYDZIANY 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 jajka 15 ml chudego jogurtu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal.
CHLEB GRYCZANY: 1 łyżka żelatyny - dolać nieco zimnej lub letniej wody, by napęczniała, na końcu będzie trzeba ją podgrzać do rozpłynięcia (nie gotować) - ja to robię w mikrofalówce, ale można szklankę z żelatyna wstawić do wrzątku 1 łyżka sezamu 2(ew2,5) łyżki siemienia lnianego - zalać wrzątkiem, niech się trochę rozpulchnia (ja daje na to dokładnie tyle czasu, ile zajmą mi inne czynności) 1 szkl (ok. 17 dkg) maki gryczanej 1 szkl (ok. 17 dkg) maki "koncentrat ciasta niskobiałkowego MIX" f-my GLUTENEX 1 torebka drożdży suszonych (Dr.Oetker 7g) 1 łyżeczka lekko wypukła soli (u mnie jest kuchnia raczej mało słona, z drugiej strony używam soli klłodawskiej, która jest mniej słona od innych) 2 z górą łyżki mleka w proszku (pełnego) 3 -4 łyżki nasion słonecznika - te wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dolewać wody (letniej, nie gorącej) mieszając, gdzieś po drodze wrzucić siemię i żelatynę, dbając o jej równe wmieszanie. Uzyskane ciasto ma mieć konsystencje kitowatą. Jeśli jest rzadkie, to można je nieco poprawić kleikiem ryżowym dla niemowląt. Ja mieszam w misce drewniana łyżką. Teraz do formy. Poczekać spokojnie, aż wyrośnie, ja najbardziej lubię od razu wstawić do pieca na 30o (mam elektryczny piekarnik z dobrym termostatem; wołałabym 25 o, ale 30 o jest najmniejsza temp, którą mój piekarnik umie stabilnie utrzymać), wtedy nie musze już po wyrośnięciu przenosić tego chleba, co czasem kończy się jego lekkim kłapnięciem. Po wyrośnięciu nastawić piekarnik z termoobiegiem na 170 o i piec 60-90 min. Jeśli piekarnik jest gazowy, temperatura musi być ok. 10 o wyższa.
Podane niżej przepisy na chleby bezglutenowe dotyczą wypieku z aparatem firmy SEVERIN:
CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ AMARANTUSA 1 i 1/2 kubka mąki MIX PKU 1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej 1 łyżka mąki z amarantusa 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 2 duże łyżki oleju 450 ml mleka pełnotłustego 1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!).
Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program szósty do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia H-DUNKEL (pieczywo ciemniejsze, bardziej przyrumienione). Na wyświetlaczu powinien pojawić się czas pieczenia 3 godziny i 40 minut. Uruchomic piecyk przyciskiem START.
CHLEB BEZGLUTENOWY 3 kubki mąki MIX PKU 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 2 duże łyżki oleju 450 ml mleka pełnotłustego 1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker szczypta soli
Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, dodać żółtko, cukier, drożdże i sól (sól nie na drożdże!).
Następnie wykonać takie same czynności jak w przepisie dla chleba bezglutenowego z mąką amarantusa.
jot_em18