Marynata do schabu.pdf

(40 KB) Pobierz
Marynata do schabu
Składniki
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżki czerwonego octu
winnego
1,5 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżka soku
pomarańczowego
1 płaska łyżeczka soli
szczypta imbiru
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej
papryki
nieduża pokrojona cebula albo
zmiażdżony ząbek czosnku
Przepis
Składniki marynaty
dokładnie rozmieszać w
misce.
Schab pokroić w plastry
grubości około
centymetra i rozklepać je
specjalnym tłuczkiem.
Włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać.
Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Po
upływie tego czasu osączyć z zalewy i piec na
niezbyt mocno rozgrzanym grilu, przewracając co
jakiś czas.
0,5 kg młodego, nie mrożonego Uwaga!
Każdy stek pieczony na grilu będzie smakował jak
wcześniej schabu
zelówka, nawet jeśli włożymy go do najlepszej na
świecie marynaty, jeżeli:
1. mięso będzie nie najlepszej jakości i żylaste
2. kupimy odmrożony kawałek mięsa, zamrożone
mięso nie nadaje się do grilowania!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin