Cytrynowy pstrąg.docx

(12 KB) Pobierz

cytrynowy pstrąg

 

Składniki

4 nieduże wypatroszone pstrągi
sok z cytryny
pieprz, sól

Masło cytrynowe:
pół kostki masła;
łyżeczka skórki otartej z cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

cytrynowy pstrąg

Ryby wyczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotować masło: w rondelku roztopic masło, wymieszać ze skórką cytrynową i zmiażdzonym czosnkiem. Wystudzić i wstawić do lodówki,żeby stężało.

Folię aluminiową oraz środki ryb wysmarować masłem cytrynowym. Włożyc do środka natkę pietruszki, zawinąć folie i piec w piekarniku bądź na grillu ok. 20-30 min.
(ostatnie 5 min. dopiekać odwinięte w folii)
Przełożyć na talerze, na każdej rybce położyć resztę masła cytrynowego i posypać pozostałą natką.
Ryba jest wyjątkowo pyszna za sprawą sklarowanego masła i dodatków. Można podawać ją z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniaczkami oraz z sałatą po bułgarsku. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin