cytrynowy pstrąg
Składniki
4 nieduże wypatroszone pstrągisok z cytrynypieprz, sólMasło cytrynowe:pół kostki masła;łyżeczka skórki otartej z cytrynyząbek czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ryby wyczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny.Przygotować masło: w rondelku roztopic masło, wymieszać ze skórką cytrynową i zmiażdzonym czosnkiem. Wystudzić i wstawić do lodówki,żeby stężało.Folię aluminiową oraz środki ryb wysmarować masłem cytrynowym. Włożyc do środka natkę pietruszki, zawinąć folie i piec w piekarniku bądź na grillu ok. 20-30 min.(ostatnie 5 min. dopiekać odwinięte w folii)Przełożyć na talerze, na każdej rybce położyć resztę masła cytrynowego i posypać pozostałą natką.Ryba jest wyjątkowo pyszna za sprawą sklarowanego masła i dodatków. Można podawać ją z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniaczkami oraz z sałatą po bułgarsku.
engelberth