Składniki:
Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki cukru 0,6 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia aromat rumowy Masa śmietankowa: 1 litr śmietany 30% 2 łyżki cukru cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa Ponadto: 60 dag arbuza 1 galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
kasiek74