Tort czekoladowyCiasto: 6 dag masła, 10 jaj, 25 dag cukru, 18 dag migdałów, 2 tabliczki czekolady gorzkiej, 2 łyżki tartej bułki. Masa: 25 dag masła, 8 dag cukru, 4 łyżki kakao, 10 biszkoptów, łyżeczka spirytusu. Polewa czekoladowa: pół tabliczki czekolady, pół łyżki masła, 2 łyżki mleka. Masło i żółtka utrzeć z cukrem, aż będą białe. Dodać zmielone, nie sparzone migdały, rozpuszczoną czekoladę, tartą bułkę i sztywną pianę z białek. Ciasto lekko wymieszać i upiec z niego dwa krążki, najlepiej w dwóch tortownicach jednocześnie. Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, utarte biszkopty i spirytus. Przełożyć krążki masą. Rozpuścić czekoladę z masłem, rozetrzeć łyżką, rozprowadzić mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aż się utworzy gęsta, ciągnąca masa. Gorącą masą oblać tort, udekorować, np. migdałami lub pokruszonymi biszkoptami i odstawić w zimne miejsce.
MM
asgoodasitgets