Kapusta biała zasmażanaSkładniki: główka białej kapustypęczek (lub nawet dwa) świeżego koprumasło, trochę mąkiłyżeczka cukru, sól, pieprzskwarki z boczku (jak nie ma gotowych – trzeba zrobić)Kapustę poszatkować (bez głąba), posypać solą, a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą, której powinno być – w zależności od wielkości kapusty - powiedzmy 2 szklanki (zawsze można później trochę jej dodać). Gotować pod przykrywką ok. 20 minut, dodając jeszcze łyżkę cukru i skwarki. W tym czasie przygotować koperek, tzn. posiekać go drobno i odstawić. Gdy kapusta będzie miękka, zakwasić ją łyżką octu (ale może być to oczywiście sok z cytryny lub kwasek cytrynowy). Zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki i dodać ją do kapusty. Na koniec wrzucić do garnka koperek, wymieszać, potrzymać chwilę na ogniu. Do tak przygotowanej kapusty można dodać kminek.Podawać jako dodatek do ziemniaków i mięsa.
Corneya