Kapusta biała zasmażana.doc

(21 KB) Pobierz
Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

Składniki:
główka białej kapusty
pęczek (lub nawet dwa) świeżego kopru
masło, trochę mąki
łyżeczka cukru, sól, pieprz
skwarki z boczku (jak nie ma gotowych – trzeba zrobić)

Kapustę poszatkować (bez głąba), posypać solą, a następnie wrzucić do garnka z wrzącą wodą, której powinno być – w zależności od wielkości kapusty - powiedzmy 2 szklanki (zawsze można później trochę jej dodać). Gotować pod przykrywką ok. 20 minut, dodając jeszcze łyżkę cukru i skwarki. W tym czasie przygotować koperek, tzn. posiekać go drobno i odstawić. Gdy kapusta będzie miękka, zakwasić ją łyżką octu (ale może być to oczywiście sok z cytryny lub kwasek cytrynowy). Zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki i dodać ją do kapusty. Na koniec wrzucić do garnka koperek, wymieszać, potrzymać chwilę na ogniu. Do tak przygotowanej kapusty można dodać kminek.
Podawać jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin