Sałatka winogronowa
Początek formularza
Oceny: / 0 KiepskiBardzo dobry
Dół formularza
Nadesłał A.
Skład:1/4kg winogron
12 oliwek
125 g gotowanego ozorka wolowego
talerz kiełbasy szynkowej
średnia cebula
8 łyżek winnego octu
6 łyżek oliwy słonecznikowej lub z oliwek
pół łyżeczki musztardy
tarta gałka muszkatołowa
sol, pieprz, cukier.
Sposób wykonania:
Ozor i kiełbasę pokroić w drobna kostkę. Winogrona umyć,oliwki przeciąć i pozbawić pestek. Cebule pokroić najdrobniej, jak się da.Oliwę, ocet i musztardę utrzeć na gładki sos, dodać cebule, doprawić gałka,sola, pieprzem i cukrem. Winogrona jeśli duże pokroić na pół, usunąćewentualne pestki. Połączyć wędlinę z oliwkami i winogronami, polać sosem,wymieszać, podawać po ochłodzeniu na listkach sałaty.
tatanka.com