Barszcz ukraiński
Początek formularza
Skład: 300 g pomidorów 4 buraki 150 g kartofli 1,2 litra wody 150 g kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka 150 ml kwasu burakowego 80 g fasoli perłowej 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku cukier sól pieprz Sposób wykonania: Namoczoną fasolę ugotować oddzielnie, odcedzić i odstawić. Warzywa pokroić na paseczki, a kartofle w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem , gotować przez 5 minut i odcedzić. Z 2 buraków, marchewki, Pietruszki i osolonej wody ugotować wywar. Wywar odcedzić. Marchewkę i 2 buraki poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać kartofle, kapustę, liść laurowy i sól. Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas burakowy. Przed dodaniem doprawić śmietaną.
bajtek46