Śledzie po góralsku.doc

(6 KB) Pobierz
Œledzie po góralsku

Śledzie po góralsku

 

Składniki na 8 porcji:

50 dag filetów śledziowych

25 dag bryndzy

szklanka śmietany

3-4 ząbki czosnku

po 2-3 łki zielonego groszku z puszki

i drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)

2 łki posiekanego szczypiorku

skórka otarta z cytryny

3-4 cienkie plasterki cytryny

l, biały pieprz, cukier puder

do dekoracji:

kilka gałązek natki pietruszki

 

Drobno pokrojony czosnek utrzyj z pieprzem, otartą skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z przygotowaną bryndzą, przykryj, lekko schłó.

 

Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku. Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

 

Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin