SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
1,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
nieduży wędzony pstrąg (ok. 30 dag)
3-4 łodyżki selera naciowego
2-3 młode cebulki
1 łyżka wyłuskanych pestek dyni
1 pęczek koperku
pół szklanki chudego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
pieprz
sól
Z pstrąga zdjąć skórę, usunąć kręgosłup i ości. Łodyżki selera umyć, osączyć, ściągnąć włókna. Rybę i seler pokroić na małe kawałki, cebulki i koperek drobno posiekać. Pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni. Ryż wymieszać z rybą, selerem, cebulą, koperkiem i pestkami oraz sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy i przypraw. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
tatanka.com