Solanka grzybowa.doc

(19 KB) Pobierz
Solanka grzybowa

Solanka grzybowa
350 g prawdziwkow (swiezych lub slonych), albo 60 suszonych,
200 g cybuli,
100 slonych ogurkow
100 g oliwek,
100 g przetartych tomatow,
50 g masla
1,6 l rosolu grzybowego,
150 g smietany,
listek bobkowy,
pieprz czarny caly,
swieza pokrajana zielenina.

Przygotowane swieze prawdziwki ugotowac i pociac w paski, rosul pozostawic dla soljanki. Jezeli sie uzywa grzyby suszone, to je oczyscic, ugotowac jak dla przygotowania rosolu grzybowego. Soljanke mozna przygotowac i ze slonych grzybow, ktore trzeba przemyc i pociac. Reszta sie przygotowywuje jak soljanka miesna, tylko zamiast miesa grzyby i rosul grzybowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin