Czarny Bez - Angela Martens.rtf

(4115 KB) Pobierz

Angela Martens

zarny bez

ZDROWIE Z NATURY

 


 


Wprowadzenie               4

 

Czarny bez jest Wielki               6

Odmiany - byle ich nie mylić               7

Brat zza morza               • • . . 10

Spożywać z uwagą: Bez czerwony i Spółka               11

Grzyb z bzu czarnego - mile widziany dodatek               13

 

Naturalna, domowa apteka              14

Zakorzeniony w tradycji               15

Wykorzystany od pnia po sam czubek               16

Przynosi magiczną siłę               18

Bez czarny czy bez - czy tylko gra słów              19

Obrzędy medycyny ludowej               20

Do czego był jeszcze przydatny czarny bez?               22

Śladowe biologicznie aktywne substancje              22 Drugorzędne substancje roślinne jako „lekarstwa naturalne" . . . 23

Bez czarny - bogactwo witaminy B i C               28

Bez czarny - bogactwo składników mineralnych               29

Wielokrotnie niedoceniany: standardy medyczne               30

 

Wiedza - jak czarny bez zbierać, przetwarzać

i hodować               32

Najlepszy czas na zbiory               33

Delikatne przetwarzanie .              34

Udaje się niemal zawsze: samodzielna hodowla               36

Szkodniki nie mają szans              38

 

Lekarstwa z czarnego bzu - łatwe do samodzielnego przyrządzenia               40

Herbata z kwiatów czarnego bzu              41

Herbata z owoców czarnego bzu               42

Herbata z liści czarnego bzu               42

Herbata z kory czarnego bzu               43

Woda z kwiatów czarnego bzu              44

 


Sok z owoców czarnego bzu               44

Sok z liści czarnego bzu               45

Ocet z owoców czarnego bzu               45

Olej z owoców czarnego bzu              46

Syrop z czarnego bzu              47

Tonik z czarnego bzu              47

Wyciąg (tynktura) z czarnego bzu               48

Mus z czarnego bzu               49

Maść z owoców i maść z liści czarnego bzu               49

Czarny bez - zawsze gotowy               50

Na czym polega samoleczenie               52

 

Czarny bez - naturalny i zdrowy               56

Gdy zbliża się przeziębienie               57

Gdy nos zatkany               59

Gdy przełykanie sprawia ból               60

Gdy bolą uszy               61

Gdy mamy podrażnione drogi oddechowe               62

Gdy mamy trudności z oddychaniem               63

Przy zapaleniu zatok               :               64

Przy gorączce              64

Gdy skóra swędzi i piecze               65

Gdy mamy kłopoty żołądkowe-jelitowe               68

Gdy skarżymy się na nerki i pęcherz              69

Gdy bolą mięśnie i stawy               72

 

Lekki i smaczny - czarny bez dla smakoszy. . . . 76 Musy, marmolady i galaretki              77

Zupy, sosy, syropy               81

Desery               85

Delikatnie pieczone               91

Pikantne specjały              95

Czarny bez z alkoholem i bez              101

 

Wykaz przepisów               110

3

 


Krzepka roślina o łagodnej mocy leczniczej

Nie rzuca się w oczy. Jego silnie zakrzywione gałęzie wydają się nieco zbutwiałe, a zielone liście mają zapach tak nieprzyjemny, że nawet mszycom nakazuje szybką ucieczkę. Także woń żółtych kwiatów jest dla wielu nozdrzy zbyt trudna do zniesienia. Mimo tych zapachowych wad czarny bez przyciąga muchy, chrząszcze i motyle. Były też takie czasy, gdy czarny bez traktowany jako „chwast" musiał w wielu ogrodach ustępować miejsca rzekomo szlachetniejszym roslinom. Mimo to, szybko ludzie zauważyli, że Sambucus nigra, czyli czarny bez, charakteryzuje się wyjątkowy­mi właściwościami, z których korzyści czerpią nie tylko ogrodowi hobbyści.

 

Dobry w smaku i dia zdrowia

Smakosze i kucharskie autorytety odkrywają tymczasem smakowe zalety owoców i kwiatów czarnego bzu. W sklepach ze zdrową żywnością regały uginają się pod ciężarem soków, eliksirów i mar­molad z czarnego bzu. Fani tej rośliny od dawna wiedzą, że owoce i kwiaty czarnego bzu mają wiele witamin, minerałów, węglowo­danów i enzymów tak potrzebnych dla zdrowego odżywiania. A to nie wszystko. Nie tak znowu dawno odkryte przez naukowców in­ne, biologicznie czynne składniki tej rośliny, umożliwiają nam zro­zumienie, dlaczego czarny bez był od wieków tak ceniony w me­dycynie ludowej i zastępował niemal całą aptekę. Wszystkie jego części były lecznicze - korzenie, kora, liście, kwiaty i owoce. Dzi­siaj wiadomo już, że wiele składników czarnego bzu rzeczywiście można zażywać przy wielu różnych schorzeniach, jak też dla wzmocnienia sił odpornościowych organizmu. To dziś okazuje się, że przyrządzane przez naszych przodków, niedysponujących wiedzą farmakologiczną, różne mikstury z czarnego bzu były prawdziwymi lekarstwami.

Także współcześnie działający specjaliści od medycyny natural­nej sięgają do starych receptur specyfików z czarnego bzu. Kto

 


chciałby przez cały rok czuć się sprawnie i oszczędzić sobie prze­ziębień, jest na dobrej drodze. Chodzi przede wszystkim-o to, aby wzmacniać siły odpornościowe organizmu, a w tym zakresie czar­ny bez stanowi świetną, łagodną alternatywę dla silnych medyka­mentów przemysłu farmaceutycznego.

W tej książce dowiecie się Państwo, jak prawidłowo i łatwo wy­korzystać różne części czarnego bzu do przyrządzenia niezawod­nych receptur, w jaki sposób bez większego nakładu pracy sporządzić z tej rośliny lekarstwo, a także w jakiej formie stosować te wykonane domowym sposobem receptury, aby niewielkie przy­padłości nie przekształciły się w duże problemy zdrowotne. Na ko­niec podaję Państwu kilka praktycznych porad, jak z owoców i kwiatów czarnego bzu przygotować zdrowe i smaczne wiktuały.

Z krzewu czarnego bzu przyrządza się wiele smacznych produktów, które dają zdrowie i dobrą formę.

 


Czarny bez jest Wielki

 


Odmiany - byle ich nie mylić

Bez bzowi nie jest równy - istnieje przecież wiele odmian tej rosli­ny. Wszystkie one mają zalety: jednak jak udowodniono to czarny bez (o nazwie łacińskiej Sambucus nigra L.) ma najsilniejsze Bez iałanie lecznicze. I rzeczywiście, bez czarny zwany także bzem lekarskim lub dzikim bzem czarnym jest krzewem o niesamowitej żywotności, który można spotkać niemal wszędzie. Charakteryzu­je się mnóstwem kwiatów zebranych w płaskie baldachogrona, z małymi, jasnymi, później czarnofioletowymi owocami.

Inne pospolite w Polsce gatunki rodziny bzowatych powin­niśmy raczej odstawić ze względu na to, że są trujące. Należą do nich piękny, ozdobny bez koralowy (Sambucus racemosa) o ja­skrawo zabarwionych owocach, który nazywany jest również dzi­kim bzem koralowym, a także bez hebd, karłowaty o czarnych owocach (Sambucus ebulus), który nazywany bywa dzikim bzem hebd. W lekarstwa wykonane z tych dwóch silnie trujących odmian bzu najlepiej zaopatrywać się w aptece, w której otrzymacie Państwo produkt o sprawdzonej jakości, a także fachową poradę związaną z dawkowaniem i użyciem tych leków.

Odmiany - byle ich nie mylić

Niezwykle użytecznego czarnego bzu raczej nie można pomylić z jego kolegami z dużej rodziny wiciokrzewów. Często krzew bzu czarnego rozgałęzia się wprost z podłoża i osiąga szerokość pięciu lub więcej metrów. Rzadko przyjmuje pokrój drzewiasty, jednak wówczas wznosi się dumnie na wysokość 6 do 10 metrów. Roslina ma płaski system korzeniowy, który rozchodzi się po podłożu, wy­twarzając silne odrosty, którymi mocno trzyma się gleby niczym pazurami. Młoda kora jest pokryta dużymi brodawkami i ma kolor zielonoszary. Z wiekiem staje się szara i silnie spękana. Brodawki na korze to pory, inaczej przetchlinki, którymi roslina „oddycha".

Czarny bez, podobnie jak kalina pospolita i wiśnia zywopłotowa, nalezy do rodziny wiciokrzewów. W Europie Środkowej oprócz czarnego bzu występuje teź dziki bez koralowy i dziki bez hebd.

7

 


Krzew bzu czarnego

w regionach o klimacie umiarkowanym i subtropikalnym rośnie,

rozprzestrzeniając

się szeroko po podłożu. W stanie dzikim występuje w Europie, północnej Afryce, na Kaukazie i w Azji Mniejszej. W Polsce spotykany jest na całym obszarze kraju do wysokości regla górnego, czyli 1100 m n.p.m. Jest odporny na silne mrozy w czasie zimy i nagłe przymrozki na wiosnę.

Miąższ łukowato wygiętych powykrzywianych gałęzi jest biały i elastyczny. Stare gałęzie są w środku puste.

Ciemnozielone liście są najczęściej złożone z pięciu do dziewię­ciu lancetowate...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin